Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Σεπ-2014 10:27

  Η ΕΙΒ να επενδύει περισσότερο, όχι λιγότερο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Zsolt Darvas

  Υπάρχει μια αυξημένη αναγνώριση μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής, αν μη τι άλλο λόγω της ομιλίας του Mario Draghi στο Jackson Hole, ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει πρόβλημα έλλειψης της ζήτησης, μαζί με τα διάφορα διαρθρωτικά προβλήματα τα οποία μπορούν να επιλυθούν μόνο με κατάλληλες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς. Ένας καλός τρόπος για να τονωθεί η ζήτηση είναι να αυξηθούν οι επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα (ΕΙΒ): δείτε την προώθηση αυτής της ιδέας στο memo μας προς το νέο Επίτροπο Pierre Moscovici.

  Στην πραγματικότητα, η ΕΙΒ έχει παίξει σε κάποιο βαθμό έναν αντί-κυκλικό σταθεροποιητικό ρόλο, αυξάνοντας τις επενδύσεις της το 2009 και το 2013, και επενδύσεις περισσότερο στις πληγείσες χώρες.

  Στην κορύφωση της κρίσης, η ΕΙΒ έχει αυξήσει τις επενδύσεις της από τα 47,5 δισ. ευρώ (0,38% του ΑΕΠ της ΕΕ) το 2007 στα 78,8 δισ. ευρώ (0,67% του ΑΕΠ της ΕΕ) το 2009. Η αύξηση των επενδύσεων, περίπου 0,3% του ΑΕΠ της ΕΕ, δεν ήταν αμελητέα, αλλά μετριοπαθής σε σχέση με τα προγράμματα τόνωσης σε άλλες αναπτυγμένες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Δυστυχώς, υπήρξε μια μείωση των επενδύσεων της ΕΙΒ το 2010-12, σε μια στιγμή που η κυκλική κατάσταση για την ευρωπαϊκή οικονομία επιδεινώθηκε και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ προχώρησαν σε σημαντική δημοσιονομική ενοποίηση. Αντιμέτωποι με την οικονομική κατάσταση, οι ηγέτες της ΕΕ το 2012 συμφώνησαν να παράσχουν 10 δισ. ευρώ νέων κεφαλαίων στην ΕΙΒ (τα οποία καταλήγουν σε πολύ περισσότερες επενδύσεις, διότι η ΕΙΒ μοχλεύει το κεφάλαιό της) και ενθάρρυναν την ΕΙΒ να επενδύσει περισσότερο, το οποίο αποτυπώθηκε στην αύξηση των επενδύσεων της ΕΙΒ το 2013 στα 71,7 δισ. ευρώ (0,55% του ΑΕΠ της ΕΕ).


  Οι επενδύσεις της ΕΙΒ ανά χώρα, υποδηλώνει ότι, ορθώς, η ΕΙΒ έχει την τάση να επενδύσει περισσότερο σε χώρες α/ που έχουν πληγεί πολύ από την κρίση και β/ που είναι λιγότερο αναπτυγμένες. Δείτε μια απλή regression analysis που υποστηρίζει  αυτή την υπόθεση στο τέλος του κειμένου.

  Δυστυχώς, τώρα όταν υπάρχει μια αυξημένη αναγνώριση ότι περισσότερες δημόσιες επενδύσεις θα ήταν επιθυμητές, η ΕΙΒ σχεδιάζει να μειώσει τις επενδύσεις στα 67 δισ. ευρώ το 2014 και 2015, ενώ το μέσο επιθυμητό εύρος τιμών για το 2016 είναι στα 58,5 δισ. ευρώ. Αντί να μειώσει τις επενδύσεις, η ΕΙΒ πρέπει να τις αυξήσει σημαντικά, κάτι που θα απαιτούσε σαφή έκκληση από τους εθνικούς ηγέτες των χωρών της ΕΕ και περαιτέρω νέα κεφάλαια στην ΕΙΒ πέρα από τα 10 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν το 2012.

  Προκειμένου να αξιολογηθούν τα πιθανά κίνητρα πίσω από την κατανομή των επενδύσεων της ΕΙΒ στις χώρες της ΕΕ, χρησιμοποιούμε μια πολύ απλή regression analysis με στοιχεία και από 27 χώρες της ΕΕ:

  EIB investment share – GDP share = alpha*unemployment rate + beta*initial GDP per capita + error

  Αυτό σημαίνει, υπολογίσαμε το μερίδιο των χωρών στις συνολικές επενδύσεις της ΕΙΒ στην ΕΕ (π.χ. για την Ιταλία αντιστοιχούσε το 14,8% για το διάστημα 2009-2013), υπολογίσαμε το μερίδιο των χωρών στο ΑΕΠ της ΕΕ (το οποίο για την Ιταλία διαμορφώθηκε στο 12,4%), και διαπιστώθηκε η διαφορά τους (που ήταν 2,4% για την Ιταλία) με τον μέσο δείκτη της ανεργίας στη διάρκεια της ίδιας περιόδου και για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης πριν από ένα χρόνο (δηλαδή, την αξία του 2008 κατά την ανάλυση των επενδύσεων στη διάρκεια του 2009-2013). «Τρέξαμε» αυτό την πολύ απλή γραμμική παλινδρόμηση τόσο σε ένα δείγμα προ κρίσης (2005-2007) όσο και στο δείγμα κατά τη διάρκεια της κρίσης (2009-2013) χρησιμοποιώντας στοιχεία από τις 27 χώρες της ΕΕ.

  Το παρακάτω γράφημα εμφανίζει ότι τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της κρίσης, το αρχικό κατά κεφαλή ΑΕΠ συνδέεται κάπως με τις επενδύσεις της ΕΙΒ (καθώς τα t-statistics είναι μεγαλύτερα από το 1 σε απόλυτους όρους, αν και πολύ χαμηλότερα του 2). Η αρνητική εκτιμώμενη παράμετρος υποδηλώνει ότι περισσότερο αναπτυγμένες χώρες τείνουν να λαμβάνουν λιγότερες επενδύσεις από την ΕΙΒ. Η ανεργία δεν σχετίζεται με τις επενδύσεις της ΕΙΒ πριν από την κρίση, αλλά συσχετίζεται σημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η θετικών εκτιμώμενη παράμετρος υποδηλώνει ότι η περισσότερο πληγείσες χώρες τείνουν να επωφελούνται περισσότερο από τις επενδύσεις της ΕΙΒ από ό,τι οι χώρες με χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας.

   
  © Copyright Bruegel.com. Η μετάφραση έγινε από το Capital.gr και δεν αποτελεί προϊόν επίσημης συνεργασίας
   
  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.bruegel.org/nc/blog/detail/article/1440-the-european-investment-bank-should-invest-more-not-less/

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ