Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Ιουν-2014 09:07

  ΕΕ μεταξύ Λονδίνου και Βερολίνου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το μαχαίρι στην μάχη για τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, μόλις έστριψε λίγο βαθύτερα στην πλευρά του David Cameron. Ο Σουηδός πρωθυπουργός Fredrik Reinfeldt και ο Ολλανδός ομόλογός του Mark Rutte ανακοίνωσαν χθες ότι δεν θα επιδιώξουν να εμποδίσουν την ανάληψη της κορυφαίας θέσης από τον Jean-Claude Juncker.

  Και οι δύο χώρες έχουν τεράστιες επιφυλάξεις (η Σουηδία και η Ουγγαρία ήταν οι μόνες χώρες που αντιτάχθηκαν στην ιδέα του Spitzenkandidaten από την αρχή), αλλά προφανώς δεν θέλουν να σταθούν απέναντι από τη Γερμανία.

  Μιλώντας στο ολλανδικό κοινοβούλιο χθες, ο Rutte δήλωσε : «είμαι υπέρ του Juncker. Είναι σε θέση να υλοποιήσει σημαντικές ολλανδικές επιθυμίες». Μια μικρή υπαναχώρηση από προηγούμενες δηλώσεις του Rutte, ότι η διαδικασία Spitzenkandidaten «δεν είναι η προτίμησή μου», και ότι θέλει να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση για αυτό, πιθανώς στη διάρκεια της ολλανδικής προεδρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2016.

  Ο Rutte επισήμανε ακόμη: «Σε καμία περίπτωση δεν θα κάνω συμφωνίες για την υιοθέτηση των δημοσιονομικών κανόνων ή να καθιστούν πιο ευέλικτες, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο διορισμός ενός υποψηφίου».

  Στο μεταξύ, ο Reinfeldt δήλωσε στο σουηδικό κοινοβούλιο:
  «Εάν ο Jean-Claude Juncker επιστρατεύσει μια ειδική πλειοψηφία μεταξύ των επικεφαλής των κρατών και των κυβερνήσεων, και έχει επίσης τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τότε, οι κανόνες που ορίζονται στη Συνθήκη της Λισσαβόνας έχουν τηρηθεί και η Σουηδία θα ενωθεί επίσης με την πλειοψηφία».

  Αν και ο Reinfeldt στην πραγματικότητα δεν δηλώνει πως θα δρούσε σε μια άμεση ψηφοφορία, αυτό πιθανώς σημαίνει ότι δεν θα ψηφίσει κατά του Juncker. Επομένως, αυτό αφήνει μόνο του τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Viktor Orban, στην «ομάδα Cameron”. Ο Orban δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση» να ψηφίσει τον Juncker, ακόμη και πριν από τις ευρωεκλογές.

  Ελλείψει αλλαγών, ο Cameron είναι τώρα μακριά από το να σχηματίσει μια μειοψηφία κατά του Juncker στο Συμβούλιο. Με την Ιταλία να διαπραγματεύεται τη στήριξη στον Juncker ως αντάλλαγμα πιο «ευέλικτη» ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική, και την Ολλανδία και τη Σουηδία να εγκαταλείπουν επίσης, ο Cameron θα χάσει την ψηφοφορία την Παρασκευή. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα, αν και οι περισσότεροι επικεφαλής κρατών της ΕΕ δεν έχουν ακόμη πειστεί για τον Juncker, και για την ίδια τη διαδικασία του Spitzekandidaten.

  Το αποτέλεσμα είναι ότι εάν βάλεις το Λονδίνο εναντίον του Βερολίνου και ζητήσεις από τα άλλα κράτη-μέλη να επιλέξουν μεταξύ των δύο, δεν θα διαλέξουν το Λονδίνο.

  Έτσι, το ζήτημα είναι να αποφευχθεί μια τέτοια επιλογή, που σε αυτή την περίπτωση ήταν μάλλον δύσκολο. Για λόγους που έχουμε εξηγήσει πολλές φορές, οι πιθανές συνέπειες από το να πιέζει κανείς επανειλημμένως για αυτή την επιλογή, είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα φύγει από την ΕΕ. Αυτό σίγουρα δεν είναι προς το συμφέρον του Βερολίνου, ή της Στοκχόλμης, ή της Χάγης, ή της Κοπεγχάγης ή της Βαρσοβίας..

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων