Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Ιουν-2014 09:04

  Πόσο ακόμη θα πιστεύουν σε παραμύθια οι Ρώσοι;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Lilia Shevtsova

  Η εντυπωσιακά επιτυχημένη στρατιωτικό-πατριωτική προσπάθεια του Κρεμλίνου να κινητοποιήσει την ρωσική κοινωνία ύστερα από την προσάρτηση της Κριμαίας, έχει επιβεβαιώσει την πικρή αλήθεια: ότι το ρωσικό κράτος και η εθνική ταυτότητα βασίζονται ακόμη στην αναζήτηση εχθρού. Στη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών μετά από την σοβιετική εποχή, η ρωσική κοινωνία δεν έχει κατορθώσει να βρει μια άλλη εθνική ιδέα και να δημιουργήσει μια νέα συνεκτική κοινωνική και κανονιστική δομή. Το τρέχον πολιτικό καθεστώς έχει προσπαθήσει να αποτρέψει οποιαδήποτε λαϊκή ενοποίηση σε οριζόντιο επίπεδο, επιχειρώντας να ρευστοποιήσει την απειλή της αντικαθεστωτικής εναλλακτικής. Η ατζέντα του Κρεμλίνου είναι ξεκάθαρη: να υπονομεύσει τη διαδικασία μετατροπής των ατόμων σε πολίτες, και να στρέψει το έθνος προς την συνολική υποταγή και το καθεστώς του «poddanye», που είναι το κράτος των σκλάβων.

  Η ατομικοποιημένη κοινωνία που αποτελείται από άτομα που έχουν χάσει τόσο την ικανότητά τους όσο και την επιθυμία τους να δημιουργήσουν κοινωνικούς δεσμούς μεταξύ τους, μπορεί να χειραγωγηθεί εύκολα. Για εκατομμύρια Ρώσων, η προσάρτηση της Κριμαίας, η ιδέα του «ρωσικού κόσμου» και η υποστήριξη των ρωσόφωνων πληθυσμών στην Ουκρανία, έχει γίνει μια απομίμηση του «κοινού συμφέροντος», της «κοινής μοίρας» και της αντανάκλασης της «δικαιοσύνης». Ωστόσο, το στρατικό-πατριωτικό ρεύμα θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα στην Ρωσία μόνο εάν είναι ειρηνικό, εάν δεν απειλεί τις ζωές των απλών πολιτών και δεν απαιτεί να ανοίξουν τα πορτοφόλια τους.

  Στο μεταξύ, η ακήρυχτη στρατιωτική σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία έχει σταδιακά αποδείξει την άσχημη πλευρά της: δεκάδες φέρετρα με σκοτωμένους Ρώσους μισθοφόρους έχουν φτάσει σιωπηλά στις πόλεις καταγωγής τους και έχουν ταφεί μυστικά υπό το άγρυπνο μάτι των υπηρεσιών ασφαλείας. Οι αρχές, τόσο αστικές όσο και ο στρατός, γυρνούν την πλάτη στις οικογένειες των θυμάτων, λέγοντας «δεν στείλαμε εμείς τον σύζυγό (γιο) σου στην Ουκρανία!». Αυτό μπορεί να εξηγηθεί εύκολα: ο ρωσικός πληθυσμός δεν είναι έτοιμος για έναν πραγματικό πόλεμο και αιματοχυσία, το οποίο εξηγεί γιατί οι αρχές προσπαθούν να κρύψουν την αλήθεια για τις απώλειες. Ωστόσο, η απογοήτευση μεταξύ των πολιτών έχει ξεκινήσει. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ευφορία μετά από την Κριμαία, έχει φύγει καθώς εγκαθίσταται η δύσκολη επιστροφή στην πραγματικότητα.

  Δεν υπάρχει πλέον μαζική υποστήριξη για την προσάρτηση της νοτιοανατολικής Ουκρανίας. Ο Putin εξακολουθεί να εξαιρείται της κριτικής. Αλλά η συμπεριφορά των πολιτών έναντι των αρχών έχει επιστρέψει στην παλιά «ξινή» διάθεση: σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, μόνο το 12% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι ρωσικές αρχές είναι «ειλικρινείς» και το 22% πιστεύει ότι είναι «μια καλή ομάδα». Μόλις το 11% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι αρχές έχουν τα ίδια συμφέροντα με τους απλούς Ρώσους.

  Στην κατάσταση όπου το Κρεμλίνο στρέφεται στην τακτική του πολέμου προσπαθώντας να αποδείξει ότι το Κράτος είναι η μόνη αξία και πρέπει να υπερασπιστεί και να τηρηθεί, μόνο το 47% εκτιμά πως τα συμφέροντα του κράτους είναι πιο σημαντικά από τα συμφέροντα των πολιτών. Και το 39% των ερωτηθέντων είναι πεπεισμένοι ότι τα συμφέροντα των πολιτών είναι πιο σημαντικά. Αυτό σημαίνει ότι το πατριωτικό-στρατιωτικό φάρμακο έχει αρχίσει να ξεθωριάζει.

  Το Κρεμλίνο κατανοεί την εύθραυστη φύση του και προσπαθεί να αποφασίσει: τι να κάνει στη συνέχεια; Μια νέα μάχη με τον εχθρό; Η αυξανόμενη ένταση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου αποδεικνύει ότι το Κρεμλίνο παίζει με μια άλλη στρατιωτική (ή απειλή στρατιωτικής εμπλοκής) λύση. Αλλά οι Ρώσοι δεν είναι έτοιμοι να πληρώσουν με τις ζωές τους για αυτό.


  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://carnegie.ru/eurasiaoutlook/?fa=56003

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων