Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Ιουν-2014 09:46

  Τι αξίζει να προσέξει κανείς στις εκλογές της Λιβύης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Mattia Toaldo

  Στις 25 Ιουνίου (σήμερα) η Λιβύη θα πραγματοποιήσει τις δεύτερες βουλευτικές εκλογές από την ανατροπή του Muammar Gaddafi το 2011. Η εγγραφή των ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους ήταν αρκετά χαμηλή: από τον εκτιμώμενο πληθυσμό των 6 εκατομμυρίων, μόνο 1.5 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν, σε σύγκριση με τα 2.8 εκατομμύρια που ψηφίσαν στις εκλογές του Ιουλίου του 2012.

  Τα Ηνωμένα Έθνη και οι κύριες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέχισαν να υποστηρίζουν τη διεξαγωγή των εκλογών. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προσφέρει το 64% του ταμείου των 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη του κόστους της εκλογικής διαδικασίας. Και η Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL) παρείχε τεχνική υποστήριξη ζωτικής σημασίας.

  Τα αποτελέσματα είναι απίθανο να ανακοινωθούν γρήγορα. Και όταν ανακοινωθούν, οι επιδόσεις θα είναι δύσκολα κατανοητές, διότι, σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, δεν επιτρέπεται η ύπαρξη ψηφοδελτίων. Αντ’ αυτού, ανεξάρτητοι υποψήφιοι διεκδικούν ονομαστικά  μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες. Για την αξιολόγηση των εκλογών την Τετάρτη κι έπειτα θα ήταν χρήσιμο να εξεταστούν τρεις παράγοντες.

  1. Το μέγεθος της συμμετοχής. Από το 1.5 εκατομμύριο ψηφοφόρους που είναι εγγεγραμμένοι, τα δύο τρίτα είχαν εγγραφεί αυτόματα, διότι είχαν εγγραφεί για τις εκλογές της 20ης Φεβρουαρίου, που πραγματοποιήθηκαν για την εκλογή των μελών της Συντακτικής Συνέλευσης, τα οποία θα συντάξουν το νέο σύνταγμα της Λιβύης. Τότε, στις κάλπες προσήλθε λιγότερο από το ήμισυ του συνόλου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Ορισμένοι παρατηρητές λένε ότι σε αυτές τις εκλογές, η προσέλευση 500.000 πολιτών θα είναι ένα καλό επίτευγμα, ιδίως ενόψει του επόμενου παράγοντα.
   
  2. Το εάν οι εκλογές είναι ανοικτές και ασφαλείς. Ο ΟΗΕ, καθώς και οι διπλωμάτες που κατοικούν στην Τρίπολη πιθανότατα θα κρίνουν το πόσο επιτυχής θα είναι η επιχείρηση με βάση το πόσα από τα 1.300 εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν πραγματικά την Τετάρτη. Αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της ασφάλειας, ιδιαίτερα σε ορισμένες πόλεις στην Κυρηναϊκή (ειδικά στη Βεγγάζη και στη Ντερνά), στη Σύρτη και στο νότο. Τον Φεβρουάριο, ολόκληρες εκλογικές περιφέρειες έπρεπε να αναβάλλουν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας λόγω απειλών για την ασφάλεια και στο σημείο αυτό πρέπει να σημειωθεί ότι η επίθεση του αποστάτη στρατηγού, KhalifaHeftar, που συμβαίνει τώρα, δεν είχε ακόμη πραγματοποιηθεί.

  3. Το ποιος θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα. Στις 18 Ιουνίου επρόκειτο να πραγματοποιηθεί  μια συνάντηση «συμφιλίωσης» μεταξύ των αντιπαρατιθέμενων συνασπισμών της Λιβύης υπό την αιγίδα του UNSMIL. Ωστόσο, η συνάντηση έπρεπε να αναβληθεί επ’ αόριστον, διότι στοιχεία προσκείμενα στον αντι-Ισλαμικό συνασπισμό του Στρατηγού Heftar κατηγόρησαν τον ΟΗΕ για μεροληψία υπέρ της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Προς το παρόν, οι αντιμαχόμενες πλευρές δεν έχουν δεσμευτεί να αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα των εκλογών.

  Η μη αναγνώριση των αποτελεσμάτων από όλες τις πλευρές στη Λιβυκή πολιτική σκηνή θα μπορούσε να αποδειχθεί μια μεγάλη αιτία λύπης για τους χαράσσοντες την Ευρωπαϊκή πολιτική. Η διεξαγωγή εκλογών στην παρούσα κατάσταση, με τη χώρα διαιρεμένη μεταξύ δύο αντιμαχόμενων συνασπισμών, αποτελεί ένα ανυπολόγιστο ρίσκο. Οι εκλογές μπορούν να επιταχύνουν πραγματικά τη βία αντί να έχουν ως αποτέλεσμά τους την επίλυση των προβλημάτων της Λιβύης.

  Όπως υποστηρίχθηκε σε policy brief του ECFR με τίτλο Μια Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Υποστήριξη της Μετάβασης της Λιβύης, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αποφύγουν την υιοθέτηση μιας «προσέγγισης τικάρετε-το-τετραγωνάκι», στην οποία ορισμένα μετρήσιμα βήματα πρέπει να γίνουν εντός ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Αν οι κάλπες ανοίξουν πραγματικά την Τετάρτη στις 25 Ιουνίου, θα λείπουν τρία κρίσιμα στοιχεία: ένα λειτουργικό δικαστικό σώμα που θα μπορεί ν’ ασχοληθεί με τυχόν αμφισβητούμενα αποτελέσματα (μέχρι τώρα, σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Watch, τα δικαστήρια είναι κλειστά στη Βεγγάζη, στη Ντερνά, στη Σύρτη και στη Σέμπχα), μια εκτενής αποστολή παρακολούθησης που καλύπτει όλες τις γωνιές της Λιβύης, καθώς και μια ανεξάρτητη επιτροπή για τα μέσα ενημέρωσης.

  Είναι πολύ αργά για να αναπληρωθούν οι ελλείψεις αυτές, αλλά οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εξακολουθήσουν να επιδιώκουν ορισμένα από τα κύρια στοιχεία της ατζέντας που περιγράφεται στο policy brief. Θα πρέπει να επικεντρωθούν πλέον επειγόντως στους εξής τρεις στόχους:

  1. Στη δημιουργία κινήτρων για μια συμφωνία καταμερισμού της εξουσίας μεταξύ των μεγάλων ενδιαφερομένων φορέων της Λιβύης, ενώ την ίδια στιγμή θα δημιουργούνται σαφή αντικίνητρα για τους χαλάστρες. Για παράδειγμα, θα άξιζε τον κόπο νa αναφερθεί σαφώς ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα αγοράσουν πετρέλαιο, παρά μόνο μέσω της νόμιμης κεντρικής κυβέρνησης της Λιβύης.

  2. Στη δημιουργία ενός συντονιστικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των καθημερινών κρίσεων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η ΕΕ και τα μεγάλα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ορίσει Ειδικούς Απεσταλμένους για τη Λιβύη. Αυτοί οι ενδιαφερόμενοι ξένοι παράγοντες θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συντονισμένη απάντηση για την τρέχουσα κρίση και για την αντιμετώπιση των μετεκλογικών εντάσεων.

  3. Να υιοθετήσουν μιαν ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ασφάλεια με βάση τις τοπικές συμφωνίες ειρήνης και τον εθνικό διάλογο. Πάρα πολλοί άνθρωποι στη Δύση έχουν ασπαστεί την ρητορική «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», σύμφωνα με την οποία τα σημερινά προβλήματα της Λιβύης μπορούν να εξαλειφθούν με ταχείες «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις εναντίον των Ισλαμιστικών παραστρατιωτικών ομάδων. Αντ’ αυτού θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι οι λύσεις θα επιτευχθούν μόνο μέσω της πολιτικής ενσωμάτωσης.


  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.ecfr.eu/blog/entry/three_things_to_watch_for_in_the_libya_elections

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων