Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Φεβ-2021 16:17

  Novartis Hellas: Η υγεία μπορεί να είναι κινητήρια δύναμη για οικονομική ανάπτυξη

  Novartis Hellas: Η υγεία μπορεί να είναι κινητήρια δύναμη για οικονομική ανάπτυξη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι νέες θεραπείες που έρχονται στην Ελλάδα, η στρατηγική, το αποτύπωμα στην απασχόληση

  H Novartis διαθέτει ένα από τα πιο υποσχόμενα χαρτοφυλάκια, παρέχοντας λύσεις σε 800 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως. Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος Novartis Hellas, Susanne Kohout, μιλά στο "Forbes" για τη σημασία της καινοτομίας και τη συμβολή του ομίλου στην οικονομία και την κοινωνία.

   

  Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Novartis Hellas, Susanne Kohout

   

  - Ποια είναι η γνώμη σας για τον τρόπο με τον οποίο η φαρμακευτική βιομηχανία ανταποκρίθηκε στην παγκόσμια κρίση υγείας της COVID-19;

  Η πανδημία της COVID-19 απέδειξε ότι η υγεία είναι ο κρισιμότερος παράγοντας για την ευτυχία και την ευημερία των κοινωνιών μας. Η φαρμακευτική βιομηχανία ήρθε στην πρώτη γραμμή, εξωθώντας τα όρια της καινοτομίας που θα βοηθήσουν στη διάσωση εκατομμυρίων ζωών αλλά και στην επανεγκατάσταση της κανονικότητας. Τον Ιανουάριο ελπίζουμε ότι θα έχουμε ένα εμβόλιο κατά της COVID-19, επειδή όλοι οι ενδιαφερόμενοι, από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνεργάστηκαν στενά για τον σκοπό αυτό, κάτι το οποίο θα χρειαζόταν τουλάχιστον τρία χρόνια στο παρελθόν. Η Novartis, μέσω του Ταμείου Απόκρισης COVID-19, έχει δωρίσει 40 εκατομμύρια δολάρια σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο που έχουν πληγεί από την πανδημία, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Επιπλέον, συνεργαζόμαστε με πρωτοβουλίες πολλών ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένου του επιταχυντή για την ανάπτυξη θεραπειών COVID-19 Therapeutics Accelerator, που συντονίζεται από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates. Δημιουργήσαμε πολύ άμεσα κλινικές δοκιμές Φάσης III για ορισμένα από τα φάρμακά μας και πρόσφατα ανακοινώσαμε τη συνεργασία με τους Molecular Partners για την ανάπτυξη δύο θεραπειών που έχουν σχεδιαστεί για πιθανή χρήση κατά της COVID-19.

  - Πιστεύετε ότι το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει αλλάξει; Η φαρμακευτική πολιτική; Τι θα θέλατε να βελτιωθεί;

  Αναμένεται ότι οι κυβερνήσεις παγκοσμίως θα χρειαστούν 12 τρισεκατομμύρια δολάρια για να διαχειριστούν τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο της COVID-19. Πιστεύω ότι αυτό μας δίνει την ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα νέο υπόδειγμα: να σπάσουμε τους φραγμούς μεταξύ οικονομίας και υγείας και να θέσουμε την οικονομία της υγείας ως κινητήρια δύναμη για οικονομική ανάπτυξη. Επιτρέψτε μου να σας δώσω δύο συγκεκριμένα παραδείγματα. 

  Το 2019 επενδύσαμε το 53% των συνολικών εσόδων μας στην ελληνική κοινωνία και οικονομία μέσω φορολογικών συνεισφορών, θέσεων εργασίας, Έρευνας & Ανάπτυξης και συμβολής στην τοπική αλυσίδα εφοδιασμού. Συγκεκριμένα, για Έρευνα & Ανάπτυξη και κλινικές μελέτες έχουμε επενδύσει περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα κέντρα και ανταλλάσσοντας επιστημονική γνώση και εμπειρία. Σύμφωνα με το Pharma Innovation Forum of Greece, η επένδυση στην κλινική έρευνα θα μπορούσε να αυξηθεί, από 40 εκατομμύρια, σε πάνω από 150 εκατομμύρια έως το 2023.

  Έχει έρθει η ώρα να αναλογιστούμε τη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου για την υγεία, όπου όλοι οι ενδιαφερόμενοι, οι ασθενείς, οι επαγγελματίες υγείας, η βιομηχανία και το κράτος, θα ευθυγραμμιστούν για ένα βιώσιμο μέλλον. Η Novartis και η φαρμακοβιομηχανία αποτελούν μέρος της οικονομικής επανεκκίνησης.

  - Πρόσφατα δημοσιεύθηκε η έκθεση Εταιρικής Υπευθυνότητας της Novartis Hellas για τα έτη 2018-2019. Ποιες είναι οι στρατηγικές σας προτεραιότητες για την ΕΥ και ποιες είναι οι δεσμεύσεις σας για το επόμενο έτος;

  Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης με την κοινωνία είναι μια από τις στρατηγικές μας προτεραιότητες και ενσωματωμένη στις δραστηριότητές μας. Η διαδρομή μας στην Ελλάδα εστιάζεται στις ακόλουθες τρεις στρατηγικές προτεραιότητες: Εφαρμόζουμε τα υψηλότερα πρότυπα δεοντολογίας. Παρέχουμε λύσεις για την πρόσβαση στην υγεία. Λειτουργούμε ως υπεύθυνος εταιρικός πολίτης, υποστηρίζοντας τους ανθρώπους μας, το περιβάλλον και τις τοπικές κοινότητες. Παραμένουμε αφοσιωμένοι στους Έλληνες ασθενείς και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να δημιουργούμε βιώσιμη αξία μέσω των δραστηριοτήτων μας.

  - Στον τομέα των νέων θεραπειών τι μπορούμε να περιμένουμε από τη Novartis στα επόμενα χρόνια;

  Η Novartis διαθέτει ένα από τα πιο υποσχόμενα χαρτοφυλάκια, παρέχοντας λύσεις σε 800 εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε διάλογο με τις Αρχές προκειμένου να καταστήσουμε δυνατή την πρόσβαση σε κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες στους τομείς της αιματολογίας και των σπάνιων παθήσεων, καθώς και σε μια πρωτοποριακή θεραπεία για την ημικρανία.
  Σκοπεύουμε επίσης να παρουσιάσουμε θεραπείες για σοβαρές χρόνιες παθήσεις όπως ο καρκίνος του μαστού, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η δρεπανοκυτταρική νόσος, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, που σχετίζεται με την ηλικία και η υπερλιπιδαιμία. Οι πρόσφατες εξελίξεις της πανδημίας κάνουν την αποστολή μας να εξελίσσουμε την ιατρική πρακτική, ώστε να βοηθάμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο και με καλύτερη ποιότητα ζωής, πιο επίκαιρη από ποτέ.

  - Έξι στους δέκα εργαζόμενους στη Novartis είναι γυναίκες. Επιπλέον, βλέπουμε το παράδειγμα της εταιρείας, η οποία είναι στο 6,3% που διοικούνται από γυναίκα επικεφαλής στην Ελλάδα. Πώς μπορεί να επιτευχθεί η ισότητα των δύο φύλων στην επαγγελματική πραγματικότητα και πώς μπορούμε να αποτινάξουμε φαινόμενα όπως αυτό της "γυάλινης οροφής";

  Για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ισότητας των φύλων συνολικά, η ανάγκη για κρατική παρέμβαση είναι υψίστης σημασίας. Όπως έχω πληροφορηθεί, η Ελλάδα κάνει σοβαρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και αυτό είναι ελπιδοφόρο. Είμαι ιδιαίτερα περήφανη που είμαι μέλος μιας εταιρείας που κατέχει ηγετική θέση σε θέματα Διαφορετικότητας και Συμπερίληψης. Η Novartis έχει δεσμευτεί να επιτύχει την ισότητα των φύλων σε διοικητικές θέσεις και να βελτιώσει τις διαδικασίες αμοιβής και διαφάνειας. Το 2018 δεσμευτήκαμε δημόσια με τον Διεθνή Συνασπισμό Ίσων Αμοιβών (Equal Pay International Coalition, EPIC) για να επιτύχουμε ισορροπία μεταξύ των φύλων στις διοικητικές θέσεις αλλά και για να βελτιώσουμε τις διαδικασίες αμοιβής/διαφάνειας έως το 2023. Σήμερα το 44% των υπαλλήλων της Novartis σε ρόλους υψηλής ευθύνης σε παγκόσμιο επίπεδο είναι γυναίκες, και στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί στο 59%. Είναι πραγματικά τιμή να συνεργάζομαι με τόσο σπουδαίες, curious & unbossed συναδέλφους και αντλώ έμπνευση από αυτές, και είμαι εξαιρετικά περήφανη που είμαι μέλος μιας εταιρείας που θέτει το παράδειγμα για άλλους οργανισμούς.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ