Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Ιαν-2021 20:19

  Νέα γενιά πράσινων διασυνδέσεων από τον ΑΔΜΗΕ

  Νέα γενιά πράσινων διασυνδέσεων από τον ΑΔΜΗΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το 2020 έγιναν καθοριστικά βήματα για την ένταξη των Κυκλάδων και της Κρήτης στο σύστημα υψηλής τάσης


  Με επενδύσεις που προσεγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ τη χρονιά που πέρασε, ο ΑΔΜΗΕ αντικρίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και όραμα για ένα πιο "πράσινο" ενεργειακό μείγμα στη χώρα. Το 2020 ήταν έτος ωρίμανσης για σημαντικά έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων, καθώς, παρά την πανδημική κρίση, ο Διαχειριστής κατόρθωσε να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα και παράλληλα να σχεδιάσει τον ρόλο του στην επόμενη μέρα της ενεργειακής μετάβασης.

  Νέα γενιά πράσινων διασυνδέσεων

  Τη χρονιά που πέρασε έγιναν καθοριστικά βήματα σε δύο βασικούς άξονες του σχεδίου ανάπτυξης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, συνολικού προϋπολογισμού 5 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Το πρώτο είναι η διασύνδεση των Κυκλάδων. Με την ένταξη της Νάξου στην Υψηλή Τάση και την ενίσχυση της διασύνδεσης της Σύρου με δεύτερο υποβρύχιο καλώδιο, ολοκληρώθηκαν η Β’ και η Γ’ Φάσεις Διασύνδεσης των Κυκλάδων, εξασφαλίζοντας αξιόπιστη, φθηνή και πράσινη ηλεκτροδότηση για τα νησιά. Με τους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν το πρώτο εξάμηνο του 2021 για τη Σαντορίνη, τη Μήλο, τη Σέριφο και τη Φολέγανδρο, το "παζλ" των κυκλαδικών διασυνδέσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ορίζοντα τριών ετών. 

  Ακόμα ένα ιστορικό βήμα για το εθνικό σύστημα ηλεκτροδότησης είναι η διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα. Η πρώτη φάση της διασύνδεσης, μέσω της Πελοποννήσου, πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της, ανοίγοντας τον δρόμο για ηλεκτροδότηση της Κρήτης από το εθνικό σύστημα. Σε πλήρη τροχιά υλοποίησης έχει εισέλθει και η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, ένα έργο συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023 από τη θυγατρική εταιρεία Ariadne Interconnection.

  Παράλληλα με τις νησιωτικές διασυνδέσεις, ενισχύεται η "ραχοκοκαλιά" του συστήματος με την αναβάθμιση της Πελοποννήσου στα 400 kV μέσω του Δυτικού και Ανατολικού Διαδρόμου, καθώς και με την ανάπτυξη των διεθνών διασυνδέσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει από κοινού με την TERNA, τον Ιταλό Διαχειριστή, την αναβάθμιση της υφιστάμενης διασύνδεσης κατά 500 έως 1.000 ΜW. Παράλληλα, τον Μάρτιο 2020 ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής γραμμής 400 kV μεταξύ Νέας Σάντας και Μαρίτσα (Βουλγαρία), η οποία αποτελεί έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023.

  Ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

  Η επόμενη μέρα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προϋποθέτει, επίσης, τη λειτουργία μιας ενιαίας, ανταγωνιστικής αγοράς. Τον Νοέμβριο τέθηκε σε εφαρμογή το Target Model, το πρώτο βήμα για την ενσωμάτωση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την ευρωπαϊκή. Τον Δεκέμβριο υλοποιήθηκε η σύζευξη της αγοράς ενέργειας της Ελλάδας με τη γειτονική Ιταλία και εντός τριμήνου αναμένεται και η σύζευξη των προημερήσιων Ελλάδας και Βουλγαρίας. Στην ουσιαστική σύγκλιση των τιμών μεταξύ των γειτονικών αγορών θα συμβάλει καθοριστικά και η ενίσχυση των διασυνοριακών διασυνδέσεων. 

  Enabler της πράσινης μετάβασης

  Πέραν της ανάπτυξης του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, ο ΑΔΜΗΕ σχεδιάζει τον ρόλο του ως enabler της στροφής προς την πράσινη ανάπτυξη. Ήδη βρίσκεται σε συζητήσεις με διεθνείς και εγχώριες εταιρείες του κλάδου με αντικείμενο τη διασύνδεση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και των μεγάλων έργων ΑΠΕ στον νησιωτικό χώρο. Ο Διαχειριστής έχει συσσωρεύσει πολύτιμη εμπειρία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση υποθαλάσσιων διασυνδέσεων υψηλής τάσης και μπορεί να εγγυηθεί ασφαλείς διασυνδέσεις σύμφωνα με τα πλέον σύγχρονα πρότυπα. Επιπλέον, διερευνά τον νέο κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας, εκτιμώντας ότι οι αποθηκευτικοί σταθμοί μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο στο Σύστημα Μεταφοράς, ιδίως στις νησιωτικές διασυνδέσεις.

  Δυναμική είσοδος στις τηλεπικοινωνίες

  Το 2020 ήταν καθοριστικό για την είσοδο του Ομίλου ΑΔΜΗΕ στο πολλά υποσχόμενο πεδίο των telecoms μέσω της θυγατρικής εταιρείας Grid Telecom. Η Grid δραστηριοποιείται ήδη στη χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνιών παρέχοντας υπηρεσίες σκοτεινής ίνας (dark fiber). Από το 2021 σχεδιάζει να διευρύνει την παρουσία της με νέες υπηρεσίες, όπως διάθεση χωρητικότητας μέσω ενός υπερσύγχρονου DWDM δικτύου, στρατηγική παρουσία σε όλα τα εγχώρια και περιφερειακά data centers – δραστηριότητες που προδιαγράφονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εν όψει της έλευσης των δικτύων 5G. 

  Με γνώμονα τις αρχές της βιωσιμότητας και της βέλτιστης αποδοτικότητας, ο ΑΔΜΗΕ σχεδιάζει προσεκτικά τα επόμενα βήματά του μέσω της ανάπτυξης δικτύων και υποδομών που θα συμβάλλουν στην αξιοποίηση του "πράσινου" δυναμικού της χώρας και θα καταστήσουν τον Διαχειριστή enabler της ενεργειακής μετάβασης στην ευρύτερη περιοχή.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ