Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 25-Ιαν-2021 19:05

  Sunlight: Δυναμική παρουσία στην παγκόσμια αγορά αποθήκευσης ενέργειας, με αιχμή την καινοτομία

  Sunlight: Δυναμική παρουσία στην παγκόσμια αγορά αποθήκευσης ενέργειας, με αιχμή την καινοτομία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας στην παραγωγή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, που αναπτύσσεται συνεχώς διατηρώντας την ελληνικότητά της. Η επένδυση των 105 εκατ. ευρώ για μεγάλο ερευνητικό κέντρο

  Παρούσα επί τριάντα χρόνια στην παραγωγή μπαταριών για τη διεθνή αγορά, με έμφαση σε φιλικές προς το περιβάλλον μορφές χρήσης και αποθήκευσης ενέργειας, και με σημαντικές επενδύσεις σε καινοτομία και έρευνα, η Sunlight μετεξελίσσεται σε κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας, διατηρώντας την ελληνικότητά της και αναπτύσσοντας, παράλληλα, έναν ισχυρό πολυεθνικό χαρακτήρα.

  Η Sunlight είναι μία από τις πλέον πρωτοπόρες εταιρείες τεχνολογίας στην παγκόσμια παραγωγή βιομηχανικών μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, με εξαγωγές σε 100 χώρες. Με περισσότερα από 12 χρόνια εμπειρίας στις τεχνολογίες λιθίου για βιομηχανικής χρήσης μπαταρίες, η εταιρεία επενδύει στη φιλική ενέργεια με έμφαση στο λίθιο και εστιάζει στην καινοτομία, μέσα από την έρευνα και ανάπτυξη (R&D) για την επίτευξη του ενεργειακού μετασχηματισμού, με την αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων.

  Οι νέες τεχνολογίες, η στροφή προς εναλλακτικές μορφές ενέργειας και η μεγαλύτερη έμφαση στην ηλεκτροκίνηση δημιουργούν για τη Sunlight μια σειρά από δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη.

  Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης στην Αθήνα

  Η κορυφαία ελληνική εταιρεία τεχνολογίας στην παραγωγή συστημάτων αποθήκευσης έχει την καινοτομία στο επιχειρηματικό DNA της. Απόδειξη η νέα επένδυση που ανακοινώθηκε το 2020, ύψους 105,26 εκατ. ευρώ, σε ένα μεγάλο ερευνητικό έργο για την ανάπτυξη πρωτοποριακών μπαταριών τεχνολογίας λιθίου. Το νέο ερευνητικό έργο της Sunlight έχει ενταχθεί στην ευρωπαϊκή λίστα ως "Σημαντικό έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος" (Important Project of Common European Interest - IPCEI).

  Η Sunlight, στο πλαίσιο του έργου, θα επενδύσει στην Ελλάδα με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, προκειμένου να προχωρήσει σε δοκιμαστική παραγωγή καινοτόμων στοιχείων λιθίου (First Industrial Deployment - FID), με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, και συστημάτων μπαταριών βιομηχανικής χρήσης, τα οποία θα καταστήσουν τη Sunlight πρωταγωνιστή σε τεχνολογίες μπαταριών λιθίου, οι οποίες αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον της "φιλικής ενέργειας". Για τον σκοπό αυτό δημιουργείται ένα νέο Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης στην Αθήνα, ενώ θα ενδυναμωθεί περαιτέρω το αντίστοιχο Κέντρο της εταιρείας στην Ξάνθη, το οποίο διανύει το 13ο έτος λειτουργίας του.

  Το ερευνητικό έργο, το οποίο πρόκειται να ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία" (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2014-2020 για τη συγχρηματοδότησή του, αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 200 άμεσες νέες θέσεις εργασίας. Θα επηρεάσει, δε, περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον.

  Επιπλέον, η δημιουργία του κέντρου αποτελεί προπομπό μίας άλλης σημαντικής επένδυσης της εταιρείας στη Βόρεια Ελλάδα, που αφορά τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου της εταιρείας για την παραγωγή μπαταριών λιθίου. Για το σημαντικό αυτό project υπάρχουν ήδη συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση και, εφόσον η προσπάθεια ευοδωθεί, το εργοστάσιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2025-2026.

  Η Sunlight διαδραματίζει ήδη πρωταγωνιστικό ρόλο, σε παγκόσμιο επίπεδο, στις μπαταρίες για ηλεκτρικά βιομηχανικά οχήματα, αυτόνομα οχήματα (Automated Guided Vehicles - AGVs), στην αποθήκευση ενέργειας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μέσα από τις νέες επενδύσεις στοχεύει σε εφαρμογές που πρόκειται να αναπτύξει στο άμεσο μέλλον, όπως μπαταρίες για πλοία κ.λπ. Ενδεικτικό της πρωτοπορίας και της διεθνούς αναγνώρισης της εταιρείας είναι το γεγονός ότι το μερίδιο της Sunlight στην παγκόσμια αγορά για μπαταρίες που χρησιμοποιούνται σε σύγχρονα ηλεκτροκίνητα βιομηχανικά οχήματα (eIV), οι οποίες παράγονται στην Ξάνθη, ανέρχεται πλέον στο 10%.

  Παγκόσμια παρουσία

  Η Sunlight έχει σημαντικά μερίδια σε μεγάλες και ανταγωνιστικές αγορές, έχοντας αναπτύξει ένα απόλυτα πετυχημένο εξωστρεφές προφίλ. Εξάγει τα προϊόντα της σε 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, με σημαντική παρουσία και αναγνωρισιμότητα στις αγορές της Ευρώπης, ενώ το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά για μπαταρίες που χρησιμοποιούνται σε σύγχρονα ηλεκτροκίνητα βιομηχανικά οχήματα (eIV) ανέρχεται πλέον στο 10%.

  Παράλληλα, η εταιρεία έχει εισέλθει δυναμικά και στην αγορά της Αφρικής, έχοντας αναλάβει και υλοποιήσει με επιτυχία έργα που αφορούν εγκαταστάσεις υποδομής και αδιάλειπτης παροχής ενέργειας σε χώρες όπως η Νιγηρία, η Σιέρρα Λεόνε, η Γκάνα, η Μαδαγασκάρη, η Κένυα, η Αίγυπτος, η Ναμίμπια, η Μποτσουάνα, το Μαλάουι, το Μάλι και η Σενεγάλη. Επίσης, οι μπαταρίες της χρησιμοποιούνται σήμερα σε ορυχεία στη Χιλή, στο διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι, στην πίστα F1 του Άμπου Ντάμπι, σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών σε Ευρώπη, Αφρική και Λατινική Αμερική, καθώς επίσης και σε υβριδικά συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Μαλαισία, την Ινδονησία και την Αυστραλία.

  Προκειμένου να υποστηρίξει τη συνεχή ανάπτυξή της, η Sunlight ενισχύει τη φυσική της παρουσία παγκοσμίως. Διαθέτει ήδη μονάδες συναρμολόγησης στην Ιταλία και τις ΗΠΑ, ενώ στο τέλος του 2020 ανακοίνωσε και τη δημιουργία κοινοπραξίας στην Ιταλία με την τοπική εταιρεία BMG Energy, στην οποία η Sunlight διαθέτει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών με ποσοστό 78%. Η Sunlight ενισχύει το αποτύπωμά της στη σημαντική αγορά της Ιταλίας μέσα από ένα πλάνο επενδύσεων που αγγίζει τα 5 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2018-2022.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ