Παρασκευή, 02-Ιουν-2023 12:05
COSMOTE CHRONOS: Η εφαρμογή που "αποκαλύπτει" σε όλον τον πλανήτη την Ακρόπολη του 5ου αιώνα π.Χ.

Πώς να ήταν άραγε ο Παρθενώνας τον "Χρυσό Αιώνα του Περικλή"; Αυτή είναι μια ερώτηση που πολλές φορές περνάει από το μυαλό μας όταν βρισκόμαστε στην Ακρόπολη, ή όταν κυκλοφορώντας στην Αθήνα γυρίσουμε το βλέμμα μας στο κορυφαίο σύμβολο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ίσως πολλοί να γνωρίζουμε ότι ο Παρθενώνας είχε χρώμα, σκεπή, αγάλματα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να φανταστούμε την ακριβή του εικόνα, ή πώς θα ήταν αν περπατούσαμε στο εσωτερικό του.
Σήμερα, η τεχνολογία μπορεί όχι μόνο να δώσει απάντηση στο ερώτημά μας, αλλά και να μας γυρίσει στον 5ο αιώνα π.Χ, προκειμένου να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι την εικόνα του Παρθενώνα και άλλων εμβληματικών μνημείων της αρχαίας Αθήνας. Η "χρονομηχανή" αυτή, ονομάζεται COSMOTE CHRONOS. Πρόκειται για μία εφαρμογή που χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής (Επαυξημένη Πραγματικότητα (AR), Εικονική Πραγματικότητα (VR)), δημιουργεί επιστημονικά τεκμηριωμένες εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις επιλεγμένων μνημείων της Ακρόπολης, όπως ήταν στην Αθήνα του 5ου αιώνα π.Χ., επιτρέποντας μάλιστα στους χρήστες να περιηγηθούν στο εσωτερικό τους.
Μεταξύ των αναπαραστάσεων που μπορούμε να δούμε στην οθόνη του κινητού ή του tablet μας, είναι ο Παρθενώνας, το Ηρώδειο, καθώς και το Ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος και η Χαλκοθήκη που δεν σώζονται σήμερα. Η εφαρμογή παρουσιάζει, επίσης, τη νότια κλιτύ της Ακρόπολης, όπως φαίνεται από τον 2ο όροφο του Μουσείου και συγκεκριμένα εκθέματα από τον 3ο όροφο.
Οι χρήστες του app μπορούν να περιηγηθούν στο εσωτερικό των μνημείων από οπουδήποτε, είτε βρίσκονται στον Ιερό Βράχο, είτε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Πάνω στον Ιερό Βράχο, όπως είναι λογικό, η εμπειρία περιήγησης απογειώνεται, καθώς οι εικονικές ψηφιακές αναπαραστάσεις προβάλλονται δυναμικά και με ακρίβεια επάνω στη σημερινή εικόνα των μνημείων.
Μία ιδιαίτερα εντυπωσιακή λειτουργία της COSMOTE CHRONOS είναι η χρήση της ψηφιακής βοηθού-ξεναγού που είναι διαθέσιμη όταν η συσκευή μας είναι συνδεδεμένη σε δίκτυο 5G. Η ψηφιακή βοηθός-ξεναγός ονομάζεται Κλειώ και με τη χρήση προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης συνομιλεί με τον χρήστη σε πραγματικό χρόνο, απαντώντας σε ερωτήσεις του για την Ακρόπολη. Η Κλειώ έχει ήδη τη δυνατότητα να απαντά σε περισσότερες από 10.000 ερωτήσεις σε ελληνικά και αγγλικά.
Η λειτουργικότητα της ψηφιακής βοηθού είναι διαθέσιμη μόνο όταν η κινητή συσκευή συνδέεται σε δίκτυο 5G, καθώς απαιτεί γρήγορη ταχύτητα και σχεδόν μηδενικό χρόνο απόκρισης. Όταν η κινητή συσκευή είναι συνδεδεμένη σε 4G ή Wi-Fi, παρέχεται αυτοματοποιημένη ξενάγηση. Η Κλειώ αποτελεί μία μεγάλη καινοτομία του app COSMOTE CHRONOS. Και αυτό γιατί η αξιοποίηση της τεχνολογίας AR μαζί με real time conversational Bot σε μορφή avatar, με υψηλής ποιότητας γραφικά και real time διαδραστικότητα, είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στον χώρο του Πολιτισμού.
Η COSMOTE CHRONOS είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της COSMOTE, με τη στήριξη του Μουσείου της Ακροπόλεως, στο πλαίσιο Σύμβασης Πολιτιστικής Χορηγίας. Στόχος της είναι τόσο η αναβάθμιση της τουριστικής εμπειρίας και της διαδικασίας εκμάθησης της Ιστορίας, όσο και η ανάδειξη της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι’ αυτό και προσφέρεται δωρεάν σε όλον τον πλανήτη, σε ελληνικά και αγγλικά.
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο Google play και το Apple store για κινητές συσκευές Αndroid και iOS που υποστηρίζουν ARKit ή ARCore. Λειτουργεί στα δίκτυα 4G και 5G όλων των παρόχων κινητής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε WiFi. Είναι, επίσης, διασυνδεδεμένη με τα social media, ώστε οι χρήστες να μπορούν να μοιράζονται φωτογραφίες και βίντεο από τις ψηφιακές αναπαραστάσεις των μνημείων.
Η ολοκληρωμένη διαχείριση παραγγελιών, αποθεμάτων και συμβάσεων δύναται να αποφέρει σημαντικό αντίκτυπο στα οικονομικά αποτελέσματα και την επίδοση μιας επιχείρησης.
Αν και η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι απαγορευμένη σε όλες τις μορφές στην πλατφόρμα, η εταιρεία δεν επιτρέπει το περιεχόμενό της να χρησιμοποιηθεί για την εκπαίδευση ενός μοντέλου μηχανικής μάθησης ή...
Η realme, λανσάρει στην αγορά το ολοκαίνουργιο realme C51 στο οποίο έφερε το πρώτο Mini Capsule του Android, το οποίο προσαρμόζεται έξυπνα στην οθόνη.
Οι παρατεταμένοι χρόνοι παράδοσης δεν έχουν μεταφραστεί σε αυξημένες τιμές μεταπώλησης.
Η CloudCart αποτελεί κορυφαίο πάροχο λογισμικού και υπηρεσιών για τη δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων (eShop).
Στα Peak Performance Awards supported by Google.
Ψάχνεις desktop και δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις; Μην αγχώνεσαι διότι κάναμε εμείς για εσένα την απαραίτητη έρευνα.
Η παγκόσμια εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας ESET παρουσιάζει δέκα βήματα που μπορούμε να κάνουμε αφού έχουμε τσιμπήσει το... δόλωμα.
"Προσανατολιζόμαστε στην επιβολή ενός μικρού μηνιαίου ποσού για τη χρήση του συστήματος", επεσήμανε ο επικεφαλής της Tesla και της SpaceX.
Στην αγορά έχει δημιουργηθεί τα τελευταία έτη ένας νέος κλάδος GRC software. Σε αυτόν τον κλάδο συμμετέχει ενεργά η Priority.
Το συνέδριο διεξήχθη υπό την αιγίδα της Συμμαχικής Διοίκησης Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ (NATO Allied Command Transformation - ACT).
Τα χαρακτηριστικά του νέου iPhone καθώς και του νέου smartwatch της σειράς 9.