Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 20-Μαρ-2023 15:21

  Cloud Backup: Το θησαυροφυλάκιο των εταιρικών δεδομένων

  Cloud Backup: Το θησαυροφυλάκιο των εταιρικών δεδομένων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μέρες ή ακόμη και ολόκληρες εβδομάδες μπορεί να χρειαστεί μια επιχείρηση προκειμένου να ανακάμψει και να επανέλθει σε πλήρη λειτουργία, μετά από μια απώλεια εταιρικών δεδομένων. Μια μαζική κατάρρευση των πληροφοριακών συστημάτων, είτε λόγω τεχνολογικής αδυναμίας, είτε εξαιτίας μιας κυβερνοεπίθεσης, είναι ικανή να βγάλει off τις εταιρείες, στερώντας τους την πρόσβαση σε αυτό που όλοι σήμερα αποκαλούν "the new oil", "the new gold", "the new electricity": τα εταιρικά δεδομένα. 

  Ας φανταστούμε μια επιχείρηση του λιανεμπορίου ή μια βιομηχανία που καλείται να λειτουργήσει επί ημέρες ή εβδομάδες χωρίς πρόσβαση στα ψηφιακά της αρχεία, εξαιτίας, για παράδειγμα, μιας φυσικής καταστροφής, ενός blackout ή μιας εκτεταμένης κυβερνοεπίθεσης.

  Στο σημερινό κόσμο, όπου όλο και μεγαλύτερο μέρος της επιχειρησιακής λειτουργίας κάθε εταιρείας εξαρτάται από την πρόσβαση στο Διαδίκτυο και τα ψηφιακά δεδομένα, αυτό ισοδυναμεί με πραγματικό εφιάλτη. Η δε ανάκτηση των εταιρικών αρχείων σε άμεσο χρόνο εξελίσσεται σε…ιερό δισκοπότηρο, πολύ δε περισσότερο όταν υπάρχουν κανονιστικές υποχρεώσεις και Ανεξάρτητες Αρχές που επιβάλλουν τους κανόνες προστασίας των δεδομένων.

  Το ζήτημα της διασφάλισης των εταιρικών δεδομένων γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο στην ψηφιακή εποχή, όπου οι κυβερνοεπιθέσεις είναι κομμάτι του "business as usual". Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα οι μισές ελληνικές επιχειρήσεις ζουν με τον φόβο ενός περιστατικού που θα τους στερήσει την πρόσβαση στα εταιρικά δεδομένα, αφού κύριό μέλημά τους είναι η αδιάκοπη λειτουργία της επιχείρησής τους. 

  Σε αυτό το περιβάλλον, το θέμα της τήρησης εταιρικών αντιγράφων ασφαλείας, το γνωστό backup, γίνεται ανελαστική ανάγκη, αφού -όπως λένε οι παράγοντες της αγοράς- πλέον το ερώτημα δεν είναι το εάν μια εταιρεία θα πέσει θύμα επίθεσης, αλλά πότε θα συμβεί αυτό.

  Μονόδρομος για την ασφάλεια των αρχείων κάθε επιχείρησης

  Η διατήρηση backup των δεδομένων είναι μία πολιτική που ακολουθούν εδώ και χρόνια πολλές εταιρείες, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιχειρησιακή τους συνέχεια (business continuity), ακόμη και αν υπάρξει οποιοδήποτε ζήτημα στη βασική πληροφοριακή υποδομή τους. Η διαφορά σε σχέση με το όχι πολύ μακρινό παρελθόν είναι η έλευση του cloud computing.

  Πρακτικά, με το cloud μια επιχείρηση οποιουδήποτε μεγέθους μπορεί να έχει το αντίγραφο των δεδομένων, αλλά και των εφαρμογών της, σε μία cloud υποδομή και όχι σε έναν φυσικό χώρο, που έχει τρωτά σημεία και ελλοχεύει σειρά κινδύνων.

  Το cloud δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης από οπουδήποτε, με αποτέλεσμα να μπορεί να διασφαλιστεί όχι μόνο η ακεραιότητα των δεδομένων κάθε επιχείρησης, αλλά και η δυνατότητά της να συνεχίσει να λειτουργεί οτιδήποτε και αν συμβεί. Αυτός άλλωστε είναι ένας από τους λόγους που σήμερα οι επιχειρήσεις στρέφονται όλο και πιο συστηματικά στο cloud για την ασφαλή αποθήκευση των εταιρικών αντιγράφων ασφαλείας τους, δημιουργώντας το δικό τους "θησαυροφυλάκιο" εταιρικών δεδομένων. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι τα 2/3 των εταιρειών στην Ελλάδα προτίθενται να προβούν σε νέες cloud επενδύσεις στο άμεσο μέλλον.

  Η Funky Buddha έκανε το επόμενο βήμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό

  Αυτά τα πλεονεκτήματα αναζήτησε μία από τις κορυφαίες εταιρείες casual ένδυσης στην Ελλάδα, η Funky Buddha, για την ασφάλεια των δεδομένων της και την αδιάκοπη πρόσβασή της σε αυτά. Δεδομένα εξαιρετικά πολύτιμα, καθώς η εταιρεία έχει δημιουργήσει ένα καινοτόμο σύστημα management reporting, το οποίο επιτρέπει στα στελέχη της να λαμβάνουν γρήγορες και σωστές αποφάσεις αξιοποιώντας τα data που υπάρχουν στις υποδομές της και προέρχονται από τα περισσότερα από τα 57 monobrand και τα τουλάχιστον 350 multibrand σημεία πώλησης σε Ελλάδα και Κύπρο.

  Το ζητούμενο για τη Funky Buddha ήταν η διασφάλιση της ακεραιότητας των δεδομένων της ανά πάσα στιγμή και αυτό μπορούσε να επιτευχθεί μέσω cloud. Για τη μετάβασή της στο cloud εμπιστεύτηκε το Vodafone Business και ειδικότερα την υπηρεσία Vodafone Cloud Backup στο Microsoft Azure.

  Η Funky Buddha στην ουσία μετέφερε τη βάση του ERP της στο Microsoft Azure, μέσω των υπηρεσιών του Vodafone Business με τα οφέλη να είναι άμεσα, καθώς έχει πετύχει να βελτιστοποιήσει τις εσωτερικές διαδικασίες ΙΤ και πλέον μπορεί να εστιάσει περαιτέρω την προσοχή της στους πελάτες και τις προσφερόμενες υπηρεσίες της.

  Παράλληλα, χάρη στη χρήση των εργαλείων Microsoft 365, η εταιρεία έχει βελτιώσει τόσο την παραγωγικότητα, όσο και γενικότερα την επικοινωνία της εσωτερικά, αλλά και εξωτερικά με πελάτες και προμηθευτές. Παράλληλα, με την τηλεπικοινωνιακή υποδομή της να υποστηρίζεται από το δίκτυο της Vodafone καλύπτονται πλήρως όλες οι ανάγκες επικοινωνίας και διασύνδεσης με το διαδίκτυο.

  pin

  Οι Vodafone Cloud λύσεις στο Microsoft Azure είναι σήμερα από τις κορυφαίες υπηρεσίες που επιλέγουν οι επιχειρήσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν την always on λειτουργία τους, ακόμη και στο χειρότερο σενάριο.  

  Μάθετε περισσότερα εδώ για το πως το Vodafone Business στέκεται δίπλα στις ελληνικές επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, προσφέροντας λύσεις που τους επιτρέπουν όχι μόνο να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αλλά και να το διατηρήσουν.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  13:56 08/06

  European Cyber Security Challenge 2023: Έτοιμη η ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Νορβηγία

  H Ελληνική Εθνική Ομάδα Κυβερνοασφάλειας είναι έτοιμη να συμμετάσχει για 8η φορά στο μεγάλο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό κυβερνοασφάλειας European Cyber Security Challenge 2023 (ECSC23).

  13:30 08/06

  HUAWEI P60 Pro: Ο Βασιλιάς των smartphone που συνδυάζει τέχνη και τεχνολογία με ασυναγώνιστη κάμερα!

  Τέλος προσμονής για τους λάτρεις των κορυφαίων smartphones, καθώς το HUAWEI P60 Pro κατέφθασε στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια κορυφαία συσκευή που διαθέτει την καλύτερη κάμερα σε smartphone, design...

  21:47 02/06

  Η ESA μετέδωσε για πρώτη φορά εικόνες από τον πλανήτη Άρη

  Έγινε ζωντανή μετάδοση από τον πλανήτη Άρη - Ιστορικό επίτευγμα.

  12:05 02/06

  COSMOTE CHRONOS: Η εφαρμογή που "αποκαλύπτει" σε όλον τον πλανήτη την Ακρόπολη του 5ου αιώνα π.Χ.

  Πώς να ήταν άραγε ο Παρθενώνας τον "Χρυσό Αιώνα του Περικλή";

  18:48 31/05

  Τεχνητή νοημοσύνη: Κοινό "κώδικα δεοντολογίας" επεξεργάζονται Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον

  Θα είναι ανοιχτός σε όλες τις δημοκρατικές χώρες και θα εφαρμόζεται εθελοντικά.

  14:07 30/05

  H πρόκληση των Cyber Risks

  "Οι χάκερς είναι δίπλα μας. Άρα πρέπει να πάρουμε όλα τα μέτρα εκείνα για να μπορέσουμε να αποφεύγουμε τις επιθέσεις", είπε ο κ. Μάνος Σφακιανάκης, Πρόεδρος του Διεθνούς Ινστουτούτου Κυβερνοασφαλείας,...

  11:15 28/05

  Τα must-have accessories για το laptop σου

  Τα laptop έχουν ένα συνεχώς αυξανόμενο μερίδιο αγοράς. Είτε για επαγγελματική χρήση, είτε για προσωπική ακόμα και για gaming τα φορητά είναι για πολλούς η επιλογή μηχανήματος. Τα σωστά accessories...

  15:39 25/05

  Η Πρώτη Λέσχη Επιχειρηματικών Αγγέλων στον Τομέα της Υψηλής Τεχνολογίας (Tech Angel Group) στην Ελλάδα

  Το The Hellenic Tech Investor Club (Theti Club) αποτελεί την πρώτη Ομάδα Επιχειρηματικών Αγγέλων (Angel Club) στην Ελλάδα, που επικεντρώνεται αποκλειστικά σε startup εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

  23:18 18/05

  ChatGPT: Διαθέσιμο πλέον και σε smartphones στις ΗΠΑ

  H OpenAI κυκλοφόρησε σήμερα την εφαρμογή για smartphones.

  12:48 17/05

  Έξι πράγματα που κάνετε καθημερινά στο Internet και μπορούν να σας αφήσουν απροστάτευτους

  Παρόλο που το Internet είναι στη ζωή μας εδώ και 50 χρόνια, εξακολουθούμε να επαναλαμβάνουμε βασικά λάθη, όπως τη χρήση αδύναμων κωδικών πρόσβασης, την αποφυγή ενημερώσεων ή την περιήγηση σε μη...

  10:17 17/05

  CEO της OpenAI σε Κογκρέσο: "Απαραίτητη η ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης"

  Εξέφρασε ανησυχία για τον συνδυασμό εκλογές, fake news και τεχνητή νοημοσύνη.

  09:00 15/05

  Payzy cashback: Επιστρέφει στον χρήστη πραγματικά ευρώ σε κάθε πληρωμή, για να τα κάνει ό, τι θέλει, χωρίς περιορισμούς

  Για πρώτη φορά μια εφαρμογή ηλεκτρονικών πληρωμών, το payzy by COSMOTE επιστρέφει πραγματικά ευρώ στον χρήστη.

  09:58 12/05

  Η συνεργασία Εθνικής Τράπεζας - eBay ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της επιχείρησής σας.

  Η Εθνική Τράπεζα συνεργάζεται στρατηγικά με την πλατφόρμα του eBay, μέσω της οποίας παρέχονται μία σειρά από ξεχωριστά προνόμια που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων που θέτει μία ελληνική...

  14:00 11/05

  United Fiber: Δίκτυο οπτικών ινών μήκους 22.000 χλμ έως το 2027

  Με αφετηρία την Ελλάδα, η United Fiber παρουσιάζει το μεγαλύτερο έργο υποδομής οπτικών ινών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

  12:57 10/05

  Για ένα ασφαλές... σύννεφο

  Οι περισσότερες επιχειρήσεις και οργανισμοί βρίσκονται σήμερα εν μέσω ψηφιακού μετασχηματισμού και η υιοθέτηση του cloud είναι ένας τομέας ο οποίος συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή. Γράφει η Στέλλα...