Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Δεκ-2022 11:45

  Η ελληνική ψηφιακή επανάσταση στο μικροσκόπιο του Bloomberg

  Η ελληνική ψηφιακή επανάσταση στο μικροσκόπιο του Bloomberg
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ελληνική ψηφιακή επανάσταση με την προσέλκυση επενδύσεων από τους μεγαλύτερος τεχνολογικούς κολοσσούς του πλανήτη μπαίνει στο μικροσκόπιο του Bloomberg σε άρθρο με τίτλο "η Ελλάδα ποντάρει τα πάντα στο να γίνει ο επόμενος τεχνολογικός κόμβος της Ευρώπης".

  Στο άρθρο του το πρακτορείο σημειώνει τις μεγάλες επενδύσεις που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Microsoft, η Google αλλά και η Pfizer στη χώρα μας καθώς και τις προσπάθειες που κάνει η ελληνική κυβέρνηση για να προσελκύσει νέα ταλέντα από το εξωτερικό. 

  Ολόκληρο το άρθρο:

  "Όταν ο Επαμεινώνδας Γερολυμάτος πήρε το πτυχίο του στα οικονομικά το 2003, υπέθεσε, όπως πολλοί άλλοι Έλληνες, ότι μια καριέρα στον τραπεζικό κλάδο θα σήμαινε μακροπρόθεσμη ασφάλεια εργασίας. Αν και η οικονομική κρίση του 2010 και ο αντίκτυπος που είχε για περισσότερο από μια δεκαετία έπληξαν την εμπιστοσύνη της χώρας στη συγκεκριμένη βιομηχανία, ο Γερολυμάτος είναι και πάλι μέρος ενός κλάδου που οδεύει να γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς στην Ελλάδα – της τεχνολογίας. 

  Μετά την εγγραφή του στο εθνικό μητρώο ανέργων, του προσφέρθηκε τον περασμένο Μάιο μια θέση σε ένα πρόγραμμα δωρεάν πιστοποιητικών που τρέχει από τη Microsoft. Ένα μήνα αργότερα, ήταν ένας από τους 25 στους 150 συνολικά που πέρασε το σεμινάριο, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας εκπαίδευσης 100.000 ειδικών στην τεχνολογία των πληροφοριών μέχρι το τέλος του 2025. 

  Τρεις μήνες μετά και με ένα ακόμη πρόγραμμα πιστοποιητικών της Microsoft, ο Γερολυμάτος εξέταζε διαφορετικές προσφορές εργασίας, για να γίνει τελικά μηχανικός ασφαλείας σε μια παγκόσμια λογιστική εταιρεία.

  Με τις εταιρείες τεχνολογίας να αυξάνουν την παρουσία τους στην Ελλάδα, η ιστορία του Γερολυμάτου μπορεί σύντομα να γίνει πιο κοινή. Αν και το ράλι του πληθωρισμού και ο αυξανόμενος φόβος της ύφεσης ενδεχομένως να επιβραδύνουν τις διεθνείς επενδύσεις, ο συγκεκριμένος κλάδος, μέχρι στιγμής, ακμάζει.

  Το 2020, η Microsoft ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία τριών κέντρων δεδομένων εκτός της Αθήνας, διπλασιάζοντας τον αριθμό των εργαζόμενων της στη χώρα σε λίγο πάνω από 300 προς το παρόν. Στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, η Cisco δημιούργησε ένα κέντρο ανάπτυξης καινοτομίας και ψηφιακών δεξιοτήτων, ενώ η Pfizer δημιουργεί ένα δίκτυο ερευνητικών κόμβων που θα εστιάζουν στη τεχνητή νοημοσύνη. 

  Αυτό το φθινόπωρο, η Google ανακοίνωσε ότι έναν κόμβο για το cloud κοντά στην Αθήνα που ισχυρίζεται ότι θα τονώσει την οικονομική παραγωγή της χώρας κατά περισσότερα από 2 δισ. ευρώ ($2,1 δισ.) και θα δημιουργήσει 19.400 νέες θέσεις εργασίας έως το 2030.

  Η κυβέρνηση επίσης δαπανά χρήματα στον κλάδο: τα επόμενα χρόνια σχεδιάζει να αναπτύξει περιοχές καινοτομίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα στεγάσουν μεγάλες επιχειρήσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα, νεοφυείς επιχειρήσεις και θερμοκοιτίδες.

  Πέρα από την προφανή γοητεία του μεσογειακού έθνους και την εύκολη πρόσβαση στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, οι παγκόσμιοι παίκτες της τεχνολογίας δελεάζονται επίσης από τα γενναιόδωρα φορολογικά κίνητρα και την αφθονία από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

  Αν και οι αριθμοί παραμένουν σχετικά χαμηλοί – λίγο πάνω από 330 εκατ. ευρώ το 2021 – οι ξένες άμεσες επενδύσεις στις τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών έχουν υπερτριπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια και πλέον φτάνουν το 3% περίπου του συνολικού ΑΕΠ της χώρας. 

  Αν το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας περάσει την ατζέντα του, αυτός ο αριθμός θα μπορούσε να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο. Σε πρόσφατη ομιλία του στα εγκαίνια ενός νέου κέντρου δεδομένων της Digital Realty, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη φιλοδοξία του η τεχνολογία να φτάσει να συνεισφέρει το 10% στην οικονομική παραγωγή της χώρας τα επόμενα πέντε χρόνια.

  "Φέτος, η Ελλάδα σημείωσε ρεκόρ στις αιτήσεις και εγκρίσεις για νέες πατέντες", είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, σημειώνοντας ότι αυτό αποτελεί απόδειξη πως η καινοτομία κερδίζει έδαφος στη χώρα. Από την αρχή της θητείας του το 2019, όταν η χώρα άρχιζε να βγαίνει από την κρίση χρέους, ο Μητσοτάκης προωθεί τον κλάδο της τεχνολογίας για την πορεία της χώρας προς την ευημερία. 

  Αυτή είναι μια ελκυστική αφήγηση και λίγο ειρωνική για έναν πρωθυπουργό που βρίσκεται εν μέσω ενός σκανδάλου που σχετίζεται με την τεχνολογία. Ο Μητσοτάκης δέχεται έντονες πιέσεις από τον Αύγουστο, οπότε και αποκαλύφθηκε ότι τα τηλέφωνά επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων είχαν παγιδευτεί με εξελιγμένο κακόβουλο λογισμικό. Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας αγόρασαν ή χρησιμοποίησαν το spyware Predator, του οποίου η μητρική εταιρεία εδρεύει στην Ελλάδα. Ωστόσο, έχουν ληφθεί μέτρα για μπουν έλεγχοι σε αυτές τις τεχνολογίες. Στις αρχές Δεκεμβρίου η ελληνική Βουλή ενέκρινε έναν νόμο που θα απαγορεύει το κακόβουλο λογισμικό και θα αυστηροποιεί το πλαίσιο που επιτρέπει τις παρακολουθήσεις από τις εθνικές υπηρεσίες πληροφοριών. 

  Ο Μητσοτάκης, όπως είναι φυσικό, θέλει να στρέψει την προσοχή του κοινού κάπου αλλού. Με προγραμματισμένες εθνικές εκλογές για το επόμενο έτος, ο ίδιος προσπαθεί να εκπληρώσει τις προηγούμενες προεκλογικές υποσχέσεις του, όπως το να διευκολύνει τους ανθρώπους που εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης να επιστρέψουν. Η αύξηση των καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας έχει προσφέρει κρίσιμη στήριξη για την επίτευξη αυτού του στόχου. 

  "Περίπου το 20% των νέων προσλήψεων είναι άνθρωποι που ζούσαν και εργάζονταν στο εξωτερικό", δήλωσε ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, γενικός διευθυντής για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα της Microsoft. 

  Μία από αυτές που επέστρεψε είναι η Χριστίνα Λεϊμονή η οποία άφησε μια διευθυντική θέση στο Ηνωμένο Βασίλειο για να γίνει Chief Operating Officer της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.

  Πριν πάρει τη συγκεκριμένη θέση η Λεϊμονή δεν είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Ελλάδα, εν μέρει επειδή ανησυχούσε ότι ως μέλος της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, η ίδια, η γυναίκα και η κόρη της "δεν θα θεωρούνταν μια κανονική οικογένεια". Ο δυναμισμός της σημερινής Ελλάδας την έπεισε να πάρει τον ρόλο, και πλέον μιλά ανοικτά για θέματα ΛΟΑΤΚΙ. "Υπάρχει καταπληκτική ορμή στη χώρα", ανέφερε. 

  Οι ανώτατες διοικητικές βαθμίδες δεν είναι ο μόνος τομέας που η ζήτηση για εμπειρία έχει ξεπεράσει τη διαθέσιμη προσφορά. Για να προσελκύσει ταλέντα από το εξωτερικό, η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε ένα πρόγραμμα βίζα το 2021 για ψηφιακούς νομάδες και μέχρι στιγμής έχει εκδώσει περίπου 450 βίζες.

  Για τα τοπικά ταλέντα, οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν αναλάβει μόνες τους να εκπαιδεύσουν μελλοντικούς εργαζόμενους. Εκτός από τα προγράμματα πιστοποίησης της Microsoft, περισσότερες από 250.000 επιχειρήσεις και άτομα έχουν περάσει από εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες της Google στην Ελλάδα. "Η τεχνολογία δεν μπορεί να είναι χρήσιμη αν δεν υπάρχουν ψηφιακές δεξιότητες", αναφέρει η η Πέγκυ Αντωνάκου, γενική διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 

  Φυσικά, η Αθήνα απέχει πολύ από το να είναι η μοναδική πόλη με φιλοδοξίες να γίνει ένας τεχνολογικός κόμβος. Η Λισαβόνα προσπάθησε για χρόνια, με περιορισμένη επιτυχία.

  Αλλά με την Ελλάδα τώρα σε σταθερή πολιτική και οικονομική βάση, οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας λένε ότι το να επενδύουν στη χώρα δεν αποτελεί δύσκολη απόφαση. Η χώρα έχει επιταχύνει τα τελευταία χρόνια τον ψηφιακό της μετασχηματισμό και μπορεί να υπερηφανεύεται για έναν καλά μορφωμένο πληθυσμό του οποίου οι μισθολογικές προσδοκίες αποτελούν μια σχετική ευκαιρία για τους διεθνείς εργοδότες, ενώ επίσης φημίζεται για τις εκπληκτικές φυσικές ομορφίες και ποιότητα ζωής. Όπως είπε η Αντωνάκου για την επένδυση του κολοσσού των αναζητήσεων: "Αν όχι τώρα, τότε πότε;"

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ