Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Δεκ-2021 12:25

  Διάκριση για τέσσερις ελληνικές ομάδες στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2021

  Διάκριση για τέσσερις ελληνικές ομάδες στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τέσσερεις διακρίσεις, που έδωσαν ελληνικό χρώμα στον τελικό της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ρομποτικής - World Robot Olympiad WROTM 2021, κατέκτησαν οι ομάδες που εκπροσώπησαν τη χώρα μας, σε έναν από τους πιο σημαντικούς θεσμούς παγκοσμίως για την εκπαιδευτική ρομποτική. Οι ομάδες αναδείχθηκαν από τον εθνικό διαγωνισμό που διοργάνωσε ο WROHellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE

  Οι ελληνικές ομάδες διαγωνίστηκαν μαζί με 200 ομάδες από 65 χώρες στην φετινή Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής με θέμα Powerbots - το μέλλον της ενέργειας. Παρουσίασαν  πράσινες ενεργειακές ρομποτικές λύσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. 

  Οι τέσσερεις ομάδες από την ελληνική αποστολή που κατάφεραν να κερδίσουν τις διακρίσεις και να είναι στην πρώτη δεκάδα της κατηγορίας, στην οποία διαγωνίστηκαν είναι:

  - Minders, 5η θέση στην κατηγορία Open Λυκείου

  - The Speeders, 5η θέση στην κατηγορία #FutureEngineers - Αυτόνομη Οδήγηση 

  - Autonomous: 9η θέση στην κατηγορία Open Λυκείου

  - Airgenics: 10η θέση στην κατηγορία Open Λυκείου

  Επιπλέον οι ομάδες ROBOKS και Robotonio κατέκτησαν την 13η και 19η θέση στην κατηγορία που διαγωνίστηκαν. 

  Η ομάδα των Minders, που έφτασε στην 5η θέση της Open κατηγορίας Λυκείου, μας μίλησε για το  έργο τους "Airfield”, την εμπειρία τους από την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής αλλά και τα σχέδια τους για το μέλλον. 

  Η ομάδα των Minders είναι οι: Γιάννης Γκαμαλέτσο, Διονύσης Κανέλλης, Γιώργος Κλωνής, Θάνος Κοτσόκολος και Κωνσταντίνος Μουστακάκης. 

  Ποιο ήταν το θέμα του ρομποτικού σας project;

  Διονύσης Κανέλλης: Το project μας Airfield χωρίζεται σε δυο μέρη. Το πρώτο μέρος παρουσιάζει έναν καινοτόμο τρόπο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω μιας ιπτάμενης ανεμογεννήτριας. Το δεύτερο μέρος προτείνει ένα τρόπο κατανάλωσης αυτής της ενέργειας σε ένα πλήρως αυτοματοποιημένο και ρομποτικό θερμοκήπιο, που αποσκοπεί στη μεγιστοποίηση των κερδών.

  Ποιο πιστεύετε ήταν το χαρακτηριστικό που σας έκανε να ξεχωρίσετε;

  Γιάννης Γκαμαλέτσος: Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό του project μας, ήταν η καινοτομία της ιδέας η οποία βρισκόταν σε θεωρητικό επίπεδο. Ένας άλλος λόγος που κατά τη γνώμη μου ξεχώρισε το έργο μας ήταν το γεγονός ότι ήταν ένα πλήρες project, χωρίς καμία αδυναμία και πολύ καλά ανεπτυγμένο σε όλους τους τομείς (π.χ κατασκευή, πρόγραμμα, business plan κ.ά.).  

  Πώς είναι να συμμετάσχεις σε μια ψηφιακή Ολυμπιάδα;

  Γιώργος Κλωνής: Το γεγονός ότι η φετινή Ολυμπιάδα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά δεν μας επέτρεψε να έχουμε την "κανονική" εμπειρία. Χάσαμε την εμπειρία του ταξιδιού, τις γνωριμίες που θα κάναμε κατά τη διάρκεια καθώς και το αίσθημα του να νιώθεις ότι είσαι μέρος της Ολυμπιάδας. Από την άλλη η ψηφιακή μορφή του διαγωνισμού, βοήθησε στο να έχουμε λιγότερο άγχος, καθώς είμασταν στον χώρο του σχολείου μας, στον οποίο είμαστε καθημερινά. Γενικά, η συνολική εμπειρία ήταν θετική. Μάθαμε πολλά πράγματα και πάνω απ’ όλα ήρθαμε πιο κοντά σαν ομάδα.

  Πόσες φορές έχετε λάβει μέρος στους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς;

  Διονύσης Κανέλλης: Έχω συμμετάσχει δυο φορές σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Ρομποτικής. Την πρώτη φορά που συμμετείχα σε πανελλήνιο επίπεδο μου έγινε κυρίως mentoring και στη συνέχεια στην Ολυμπιάδα καταταχτήκαμε στην 9η θέση. Τη δεύτερη χρονιά κατακτήσαμε την 1η θέση στο Πανελλήνιο Διαγωνισμοί και 5η θέση στην Ολυμπιάδα. Οι διακρίσεις αυτές δεν σταματούν την Ομάδα μας στο συμμετάσχει εκ νέου και στον φετινό Διαγωνισμό!

  Θέλετε στο μέλλον να σπουδάσετε/ ασχοληθείτε με κάποιο επάγγελμα που σχετίζεται με την τεχνολογία;

  Θάνος Κοτσόκολος: Στόχος μου είναι σπουδάσω στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και πιο συγκεκριμένα στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ. Με ενδιαφέρει ευρύτερα σε επαγγελματικό επίπεδο η κατασκευή και η λειτουργία των ρομπότ.

  Συνολικά, μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει κατακτήσει 6 μετάλλια και 13 θέσεις στην πρώτη δεκάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Για τις διακρίσεις της ελληνικής αποστολής ο Πρόεδρος του Οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO Hellas, Ιωάννης Σομαλακίδης δήλωσε σχετικά: "Οι διακρίσεις της ελληνικής αποστολής στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής είναι φέτος πιο σημαντικές από κάθε άλλη χρονιά. Δείχνουν το πάθος και το ζήλο των νέων μας για τη ρομποτική και ένα καλύτερο αύριο και μας γεμίζουν περηφάνια. Ο δρόμος τους δεν ήταν εύκολος. Είχαν να αντιμετωπίσουν πολλές ανατροπές. Όμως κατάφεραν για άλλη μια χρονιά να διακριθούν ανάμεσα σε χώρες μεγαθήρια στη ρομποτική. Μαζί με την COSMOTE έχουμε καταφέρει τα παιδιά της χώρας μας να αγαπήσουν την ρομποτική και το STEM και να συναγωνίζονται επάξια χώρες με μακρά παράδοση."

  Η Ντέπη Τζιμέα, Executive Director Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΟΤΕ, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα ανάπτυξης ψηφιακών και τεχνολογικών δεξιοτήτων, δηλώνοντας σχετικά, "Συγχαρητήρια στις ελληνικές ομάδες για τις διακρίσεις τους. Μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες παρέμειναν αφοσιωμένες στον στόχο τους και κατάφεραν να ξεχωρίσουν. Είμαστε δίπλα στους νέους που θέλουν να δοκιμάσουν καινούρια πράγματα και να αναπτύξουν νέες δεξιότητες. Μέσα από τις δράσεις εκπαιδευτικής ρομποτικής και STEM, που στηρίζουμε, έχουμε καταφέρει πολλοί νέοι να γνωρίσουν και να ασχοληθούν με τη ρομποτική και την τεχνολογία και να συμβάλλουν σε έναν κόσμο καλύτερο για όλους. Το μέλλον της κοινωνίας μας συνδέεται άρρηκτα με την τεχνολογία και την καινοτομία. Επενδύοντας στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων, επενδύουμε στην πρόοδο της Ελλάδας."

  COSMOTE WRO 2018 Α 01.12.2021

  COSMOTE & WRO Hellas για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων

  Η COSMOTE μέσα από την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM συμβάλλει στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων, ως στρατηγικός συνεργάτης του WRO Hellas. Από το 2015 και μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί:

  - 7 Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με 25.000 συνολικές συμμετοχές μαθητών

  - Ετήσια ενημερωτικά σεμινάρια με 7.000 συνολικές συμμετοχές εκπαιδευτικών

  - 4.000 downloads εξειδικευμένων εκπαιδευτικών υλικών ρομποτικής

  - 600 δωρεάν εκπαιδευτικά πακέτα ρομποτικής σε σχολεία

  - 2 ταινίες με θέμα την εκπαιδευτική ρομποτική, Robogirl και TheRealRobokids, που έχουν ξεπεράσει συνολικά τις 7 εκατ. προβολές στο YouTube. Οι ταινίες, που δημιουργήθηκαν από την COSMOTE, έκαναν περισσότερο γνωστή την εκπαιδευτική ρομποτική στην Ελλάδα.

  Μέσα από την ενασχόλησή τους με την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM οι νέοι μαθαίνουν να αξιοποιούν όλες τις δυνατότητες της τεχνολογίας, να δουλεύουν ομαδικά, να επιλύουν προβλήματα, αλλά και να προτείνουν καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση διαφόρων σύγχρονων ζητημάτων. 

  H ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή κοινωνία, αποτελεί προτεραιότητα για την COSMOTE, συμβάλλοντας στο όραμά της για έναν κόσμο καλύτερο για όλους μέσα από την τεχνολογία. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  07:33 24/01

  Επεκτείνονται οι επιδοτήσεις για γρήγορες συνδέσεις στο internet

  Νέα παράταση αναμένεται να πάρει το πρόγραμμα SuperFast Broadband που επιδοτεί με 360 ευρώ τις συνδέσεις οπτικών ινών.

  14:43 17/01

  ESET: Πώς κλέβουν κωδικούς πρόσβασης οι χάκερ και πώς να τους σταματήσετε

  Οι κωδικοί πρόσβασης (passwords) είναι η αχίλλειος πτέρνα της ψηφιακής ζωής πολλών ανθρώπων.

  11:38 14/01

  HUAWEI Winter Sales 2022: Αυτό τον χειμώνα όλη η τεχνολογία βρίσκεται στα χέρια σας!

  Αποκτήστε, σε ασύγκριτες τιμές, όλα όσα θα κάνουν τις μέρες σας να πάρουν την πιο βαθιά τεχνολογική ανάσα!

  15:08 10/01

  Πώς γίνεται η απαλλαγή από τα τέλη κινητής και καρτοκινητής τηλεφωνίας

  Μέσω του mobilefees.gov.gr η διαδικασία. Αφορά νέους ηλικίας 15-29 ετών.

  31/12 2021

  Βουλγαρία: Επιστήμονες ανέπτυξαν ένα ποταμόπλοιο που κινείται με υδρογόνο και ηλιακή ενέργεια

  Το HydRUforce είναι ένα σκάφος επίδειξης με υβριδική κίνηση, η οποία βασίζεται σε μπαταρίες-κυψέλες καυσίμων ηλιακής ενέργειας, μηδενικών εκπομπών άνθρακα.

  29/12 2021

  COSMOTE: Στο 80% η 5G κάλυψη σε όλη την Ελλάδα, έως το τέλος του 2022

  Ένα χρόνο μετά το επίσημο λανσάρισμα του δικτύου 5ης γενιάς που πρώτη έφερε στην Ελλάδα η COSMOTE και ο στόχος για 60% πανελλαδική πληθυσμιακή 5G κάλυψη, επετεύχθη. Η COSMOTE έθεσε για την επόμενη...