Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Δεκ-2020 13:19

  Citi: Οι επιλογές των "τολμηρών" επενδυτών για το 2021 - Τι αποκαλύπτουν τα χριστουγεννιάτικα ραντεβού των χρηματιστών

  Citi: Οι επιλογές των "τολμηρών" επενδυτών για το 2021 - Τι αποκαλύπτουν τα χριστουγεννιάτικα ραντεβού των χρηματιστών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, οι διαχειριστές κεφαλαίων και οι χρηματιστές συνηθίζουν να καλούν τους μεγάλους πελάτες τους σε χριστουγεννιάτικα γεύματα έτσι ώστε να συζητήσουν τη στρατηγική του νέου έτους, και κυρίως να παραθέσουν τα πιο "τολμηρά" ή contrarian (κόντρα στο ρεύμα της αγοράς δηλαδή) στοιχήματά τους. Φέτος, αυτά τα… γεύματα έγινα virtually.

  Το 2020 αποτέλεσε πάντως τη χειρότερη στην ιστορία χρονιά για τους contrarians καθώς τα κορυφαία trades του 2019 συνέχισαν να κερδίζουν έδαφος, και οι "μεγάλοι χαμένοι" συνέχισαν να βυθίζονται. Στα διαδικτυακά φετινά αντίστοιχα "γεύματα", σύμφωνα με τη Citi, τα μεγάλα στοιχήματα των "τολμηρών" είναι η Ενέργεια και ο Χρηματοοικονομικός κλάδος. Οι ίδιοι επενδυτές είναι bearish (και πάλι) για την τεχνολογία, τον χρυσό και τα αμερικάνικα ομόλογα, αλλά και τις διεθνείς μετοχές, ενώ τηρούν long θέσεις στο πετρέλαιο. Σε γενικές γραμμές είναι τοποθετημένοι για τη βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας, τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και τις υψηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα. Η Citi συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση, ειδικά σε ό,τι αφορά την πορεία του α’ εξαμήνου του 2021, με το αγαπημένο contrarian στοίχημά της να είναι ο κλάδος της Ενέργειας.

  Συνηθώς αυτά τα χριστουγεννιάτικα γεύματα κατέληγαν σε έναν διαγωνισμό stock picking. Στις short και τις long επιλογές για το επόμενο έτος, ενώ 12 μήνες μετά επέστρεφαν στο… χριστουγεννιάτικο τραπέζι για να εξετάσουν τους νικητές και τους χαμένους αυτών των στοιχημάτων. Γενικότερα αυτά τα γεύματα ήταν ένα τεράστιο πάρτι για τους contrarians, σημειώνει η Citi. Κανείς δεν μπορούσε να αντισταθεί να επιλέξει τους "ταύρους" για τη νέα χρονιά μεταξύ των μεγάλων χαμένων της προηγουμένης και τις "αρκούδες" του νέου έτους μεταξύ των μεγάλων νικητών. Όσο πιο "τολμηρό" το στοίχημα, τόσο πιο ελκυστικό.

  Η Citi τεστάρει λοιπόν αυτή τη στρατηγική και το κατά πόσο μπορεί να αποτελέσει "οδηγό" το 2021.

  Η "κόντρα" στρατηγική (ή contrarian) αγοράζει, με απλά λόγια, τις 10 μετοχές με τις χειρότερες επιδόσεις του προηγούμενου έτους και πουλάει αυτές με τις καλύτερες αποδόσεις. Το σημείο αναφοράς είναι παγκόσμιος δείκτης MSCI.  Το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής για την τρέχουσα χρονιά ήταν πως καμία από τις 10 bullish επιλογές δεν υπεραπέδωσε του δείκτη. Οι απώλειες στις μετοχές του κλάδου του πετρελαίου ήταν ιδιαίτερα σοβαρές. Οι 10 bull επιλογές υποχωρήσαν κατά μέσο όρο 9% το 2019 και ένα περαιτέρω 25% φέτος.

  Οι bearish επιλογές, οι οποίες σημείωσαν κέρδη σχεδόν 90% σε μέσο όρο το 2019, κατέγραψαν περαιτέρω ράλι 47% φέτος. Το σύνηθες στοίχημα έναντι του τεχνολογικού κλάδου ήταν το πιο καταστροφικό. Συνολικά η contrarian στρατηγική σημείωσε φέτος απώλειες της τάξης του 72% κάνοντας το 2020 το χειρότερο ιστορικά έτος της.

  Το συμπέρασμα; Αυτή η στρατηγική δεν έχει λειτουργήσει ιδιαίτερα. Οι καλύτερες χρονιές για τους contrarians ήταν ελάχιστες, όπως το 2000 όταν και έσκασε η τεχνολογική φούσκα. Σε μέσο όρο, αυτή η στρατηγική σημειώνει απώλειες σχεδόν 100% από το 1997, και θα ήταν αρκετή για να οδηγήσει σε "λουκέτο" οποιοδήποτε hedge fund.

  2021: Bullish στην "αξία", Bearish στην "ανάπτυξη"

  Φυσικά, κανείς δεν την εγκαταλείπει. Και οι προβλέψεις της για το 2021 είναι αύξηση των θέσεων σε τράπεζες, ενέργεια και πετρέλαιο, και οι short θέσεις στην τεχνολογία - ειδικά σε Κίνα και ΗΠΑ, στις διεθνείς μετοχές, τον χρυσό και τα ομόλογα. Σε ό,τι αφορά τις αγορές γεωγραφικά, δηλώνει "ταύρος" για τους χαμένους της φετινής χρονιάς όπως η Βραζιλία, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Ιταλία.

  Η άποψη της Citi 

  Παρά το γενικότερα κακό ιστορικό αποδόσεων για τις contrarian στρατηγικές η Citi εκτιμά πως το 2021 μπορεί να είναι μία χρονιά που θα κάνει τη διαφορά και θα δώσει κέρδη στους "τολμηρούς".  

  Οι στρατηγικοί αναλυτές της αμερικάνικης τράπεζας αναμένουν ότι οι αποδόσεις των αμερικάνικων ομολόγων θα κινηθούν υψηλότερα, τουλάχιστον το α’ εξάμηνο του 2021,  κάτι που θα βοηθήσει στο bearish στοίχημα για τον κλάδο των χρηματοοικονομικών.  Επίσης, οι αναλυτές εμπορευμάτων της Citi αναμένουν ότι η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί περαιτέρω, κάτι που θα βοηθήσει και τον κλάδο της Ενέργειας. Μάλιστα η Citi πρόσφατα προχώρησε σε αναβάθμιση του κλάδου της Ενέργειας σε overweight. Η μόνη ίσως εξαίρεση κατά τη Citi είναι πως, κόντρα σε αυτό που βλέπουν οι contrarians, μια μεγάλη πτώση στον τεχνολογικό κλάδο φαίνεται απίθανη όσο οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν τη νομισματική χαλάρωση. 

  Η Citi καταλήγει με το να παραθέσει τις μετοχές που βρίσκονται στο… μενού των contrarians για το 2021 από ΗΠΑ, Ευρώπη, Ηνωμένο Βασίλειο και Αναδυόμενες Αγορές. Είναι οι εξής:

  ψ

  βψ

  ψβω

  ψω ψω

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ