Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 23-Αυγ-2020 08:53

  "Μαγική εικόνα" το ράλι στην Wall Street - Το κινούν μόλις 5 μετοχές Big Tech

  "Μαγική εικόνα" το ράλι στην Wall Street - Το κινούν μόλις 5 μετοχές Big Tech
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Εκπρόσωποι τεσσάρων από τις πέντε εταιρείες - κολοσσούς του κλάδου της τεχνολογίας (Big Tech) στις ΗΠΑ κατέθεσαν πρόσφατα ενώπιον του Κογκρέσου, στην έρευνα που πραγματοποιεί το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο των ΗΠΑ για πιθανές μονοπωλιακές πρακτικές εκ μέρους τους.

  Ωστόσο, οι δραστηριότητές τους ευδοκιμούν. Σε σύγκριση με την παραδοσιακή οικονομία, οι Big Tech δραστηριοποιούνται σε ένα άυλο πεδίο επιχειρηματικής δράσης. Αυτό τους επιτρέπει να κινούνται με μεγαλύτερη ταχύτητα, φθηνότερα και πιο κερδοφόρα, σύμφωνα με τον ιστότοπο visualcapitalist.com.

  Από τις 505 μετοχές που αποτελούν τον δείκτη S&P 500, μόνο το ένα τρίτο παρουσίασε θετικές αποδόσεις από την αρχή του 2020 μέχρι σήμερα, με τις υπόλοιπες μετοχές να βρίσκονται στο ''κόκκινο''.

  Παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των εταιρειών πραγματοποιεί εδώ και μήνες "χαμηλές" χρηματιστηριακές πτήσεις, ο S&P 500 έχει καταγράψει θετική απόδοση από τις αρχές του έτους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες σταθμίζονται ανάλογα με την κεφαλαιοποίησή τους. Για παράδειγμα, οι Big Five αντιπροσωπεύουν το 25% του δείκτη, παρά το γεγονός ότι είναι μόνον 5 από τις συνολικά 505 μετοχές που τον αποτελούν.

  Η κυριαρχία των Big Tech καθοδηγείται από τις "φουσκωμένες" προσδοκίες της αγοράς. Για παράδειγμα, η κεφαλαιοποίηση της Apple διαμορφώθηκε στα 1 τρισ. δολάρια τον Αύγουστο του 2018 και τώρα η εταιρεία βρίσκεται κοντά στο να ξεπεράσει το όριο των 2 τρισ. δολάρια μετά από μόλις δύο χρόνια. Πρόκειται για μόνο ένα από τα πολλά παραδείγματα που δείχνουν την αυξανόμενη ισχύ των Big Tech.

  Οι πέντε μεγάλες εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου βλέπουν τις δραστηριότητές του να πηγαίνουν καλά, με τα έσοδα του α' εξαμήνου για το 2020 να αυξάνονται σταθερά σε σύγκριση με το α' εξάμηνο του 2019. Αντίστοιχα οι μετοχές τους ακολουθούν την ίδια πορεία, καθρεφτίζοντας την διαφορά μεταξύ της απόδοσης των τεχνολογικών μετοχών και του δείκτη S&P 500 συνολικά.

  12345.jpg

  Ο ισομερώς σταθμισμένος για όλες τις μετοχές του δείκτης S&P 500 (equal-weighted S&P 500 index) και η πορεία του αναδεικνύουν το ζήτημα. Από τις αρχές του έτους, ο ισομερώς σταθμισμένος δείκτης καταγράφει απώλειες 3,5%, έναντι κερδών 4,5% για τον καθ' αυτό S&P 500, ένα spread της τάξης του 8%. Το τελευταίο αποτυπώνει την εξαιρετικά ανοδική πορεία των μετοχών των Big Tech, σε συνδυασμό με το μεγάλο ειδικό βάρος τους στον δείκτη, γεγονός που το επιτρέπει να κινείται ανοδικά.

  Ίσως έχετε προσέξει την έκφραση "αποσύνδεση χρηματιστηρίου" η οποία αντηχεί ευρώς το τελευταίο διάστημα, αντανακλώντας τις απόψεις των καταναλωτών σχετικά με την κατάσταση των αγορών και τη σχέση τους με την πραγματική οικονομία, καθώς ενώ η τελευταία βρίσκεται αντιμέτωπη με επίπεδα ανεργίας - ρεκόρ και πληθώρα πτωχεύσεων, οι κυριότεροι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες σημειώνουν ιστορικά υψηλά.

  Η αποσύνδεση αυτή εξηγείται από την στάθμιση των συγκεκριμένων δεικτών με βάση την κεφαλαιοποίηση της κάθε εταιρείας που συμμετέχει σε αυτούς, καθώς και από την διαφοροποίηση των γεωγραφικών πηγών εσόδων των εταιρειών που διατηρούν ιδιαίτερο ειδικό βάρος εντός του S&P 500.

  Οι πλέον ορατές στην καθημερινότητα των ανθρώπων εταιρείες αντιπροσωπεύουν ένα μικρό και ευάλωτο "καλάθι" εταιρειών που αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μέγεθος της χρηματιστηριακής αγοράς. Ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθούν, ο αντίκτυπός τους στην αγορά είναι πολύ μικρός.

  Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, οι αμερικανικές εταιρείες είναι πιο διαφοροποιημένες από ποτέ. Οι ροές εσόδων τους προέρχονται από μια μεγαλύτερη διεθνή παρουσία, πράγμα που σημαίνει ότι τα εγχώρια έσοδα στις ΗΠΑ είναι λιγότερο κρίσιμα σε σχέση με το παρελθόν.

  Για παράδειγμα, η έκθεση του S&P 500 σε έσοδα από πηγές εκτός ΗΠΑ ανερχόταν το 2018 στο 42,9% - και αυτά τα στοιχεία είναι ακόμη υψηλότερα όταν μιλούμε για τις μετοχές των Big Tech.

  111

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ