Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Μαρ-2020 15:37

  5G: Μια νέα εποχή συνδεσιμότητας και δυνατοτήτων

  5G: Μια νέα εποχή συνδεσιμότητας και δυνατοτήτων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το 5G λειτουργεί σαν ένα μεγάλο τεχνολογικό άλμα, που μας προετοιμάζει για το τι μπορεί να προσφέρει η συνδεσιμότητα στη ζωή μας.

  Το 5G σηματοδοτεί μια νέα εποχή στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, αλλά και ευρύτερα, στην καθημερινή μας ζωή. Ενώ το 4G μας έφερε μεγαλύτερες ταχύτητες και αξιοπιστία δικτύου, το 5G έρχεται να προσφέρει νέες πολλαπλές δυνατότητες, με τη δημιουργία Gigabit δικτύων, επεκτείνοντας τη δύναμη του Internet of Things και υποστηρίζοντας τη σύνδεση εκατομμυρίων "έξυπνων" συσκευών στο διαδίκτυο. Οι ταχύτητές του είναι έως και 100 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με το 4G, με εξαιρετική απόκριση και αυξημένη χωρητικότητα, ενώ είναι ακόμα πιο αποδοτικό και από πλευράς κατανάλωσης ενέργειας. 

  Σε συνδυασμό με τα δίκτυα οπτικών ινών, το 5G θέτει τις βάσεις για τη λεγόμενη "κοινωνία των Gigabit", με καινοτόμες εφαρμογές που θα διαμορφώσουν τις νέες "έξυπνες" πόλεις. Η παρουσία του 5G εκτείνεται πέρα από την απλή χρήση κινητών συσκευών σε μια άλλη κλίμακα και επηρεάζει καθοριστικά όλους τους σημαντικούς τομείς της κοινωνίας μας, αλλά και τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, αφού όλοι οι επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν μακροπρόθεσμα υπηρεσίες χαμηλού κόστους, σε πολυάριθμες συσκευές, συλλέγοντας δεδομένα και ανιχνεύοντας τις τάσεις, που θα τους βοηθήσουν να προσαρμόζονται. 

  Ο τρόπος που ζούμε και εργαζόμαστε, αναμένεται να αλλάξει προς το καλύτερο. Ανάμεσα στα σημαντικά παραδείγματα από τις μελλοντικές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, χάρη στην ευρεία συνδεσιμότητα του 5G, είναι οι ασφαλέστερες μετακινήσεις με οχήματα, ακόμα και χωρίς την φυσική παρουσία οδηγού, και οι μεταφορές με drones, που θα γίνονται με ασφάλεια, χρονική ακρίβεια και αποτελεσματικότητα. Επιπλέον, η ιατρική βοήθεια θα είναι αμεσότερη, σώζοντας τις ζωές ασθενών σε κίνδυνο, με τους ειδικευμένους χειρουργούς να έχουν την ευχέρεια να προχωρήσουν ακόμα και σε επεμβάσεις εξ αποστάσεως, χάρη στην τηλεχειρουργική. Ένας ακόμη σημαντικός τομέας, η εκπαίδευση, γίνεται βιωματική χάρη στην επαυξημένη πραγματικότητα και τις κλήσεις με ολόγραμμα, ανοίγοντας ακόμα περισσότερο το πεδίο της γνώσης και την πρόσβαση σε αυτήν από όλους. 

  Περνώντας από τη θεωρία στην πράξη, αξίζει να αναφέρουμε ότι σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η BMW, ήδη έχουν αρχίσει την κατασκευή και κυκλοφορία αυτοκινήτων, που λειτουργούν χωρίς οδηγό με τη χρήση του δικτύου 5G. Ο Christoph Grote, αντιπρόεδρος της BMW Group, εξήγησε ότι αυτά τα μοντέλα ελέγχουν συνεχώς τον δρόμο γύρω τους, μέσω κάμερας και αισθητήρων, στέλνοντας σχετικές πληροφορίες στο cloud και δημιουργώντας έναν χάρτη πραγματικού χρόνου, ο οποίος με τη σειρά του μεταβιβάζεται στα άλλα αυτοκίνητα. Με τη συνδεσιμότητα αυτή, τα οχήματα είναι σε θέση να προβλέπουν και να αποτρέπουν πιθανές συγκρούσεις, παρέχοντας τόσο σε ιδιώτες όσο και σε εταιρικούς στόλους ένα μέλλον με ασφαλέστερες μετακινήσεις.

  Αυτή η "επανάσταση" που θα φέρει το 5G θα έχει ευρεία επιρροή στη βιομηχανία, δημιουργώντας σύνθετες ομάδες ατόμων και μηχανών, λογισμικού και δεδομένων που συνδυαστικά θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι εργασίες είτε από απόσταση, είτε σε αντίξοες συνθήκες με τη χρήση ρομπότ, προστατεύοντας έτσι την ανθρώπινη ζωή και μειώνοντας το κόστος για την επιχείρηση. Εάν τα δεδομένα και η γνώση που φέρνουν, θεωρούνται "ο νέος χρυσός", τότε κάθε επιχείρηση χρειάζεται να έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται και να επεξεργάζεται ταχύτατα το εύρος πληροφοριών, που την αφορούν, με στόχο να βελτιώσει το επίπεδο των υπηρεσιών της και να προχωρήσει στον δικό της ψηφιακό μετασχηματισμό, για να ανταποκριθεί καλύτερα στις αυξανόμενες απαιτήσεις της αγοράς.

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το εγχείρημα της Vodafone, που μετέτρεψε το Μιλάνο σε πρωτεύουσα του 5G. Ένα παράδειγμα έρχεται από τη χρήση του 5G στο τομέα της ασφάλειας των σιδηροδρομικών σταθμών με τα εξής χαρακτηριστικά: με την  "έξυπνη" επιτήρηση με κάμερες που δεν στηρίζονται στο τοπικό δίκτυο LAN, αλλά στο 5G, την εναέρια χρήση drones για επίβλεψη σε πραγματικό χρόνο, αλλά και την προηγμένη βιντεοανάλυση, όλα τα παραπάνω συμβάλλουν στο να ανιχνεύονται λεπτομέρειες και τυχόν ύποπτες κινήσεις, να βελτιώνουν την αντιμετώπιση απειλών και τον κίνδυνο τρομοκρατικών χτυπημάτων. 

  Για τον Phil Skipper, διευθυντή επιχειρηματικής ανάπτυξης του IoT του Ομίλου Vodafone, η πρόκληση του μέλλοντος έγκειται στο "να μην ρωτάμε το τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία για εμάς, αλλά το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς με την τεχνολογία", παραφράζοντας τη γνωστή ρήση του J.F.Kennedy. 

  Όλες αυτές οι εκπληκτικές δυνατότητες μας κάνουν να ανυπομονούμε για τις εξελίξεις που θα μας φέρει το 5G στο μέλλον. Προς το παρόν, η μετάβαση στην 5G εποχή γίνεται σταδιακά, ενώ ήδη το δίκτυο 4G αναβαθμίζεται έτσι ώστε οι δυνατότητες του 5G να αρχίσουν να εντάσσονται στην καθημερινότητά μας.  

  Μάθετε περισσότερα στη σχετική ιστοσελίδα για το πώς η Vodafone έφερε την εμπειρία του 5G στην Ελλάδα, με πρώτη πιλοτική 5G πόλη τα Τρίκαλα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:29 01/04

  Η πανδημία εκτόξευσε τη χρήση του Zoom παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα

  Ανησυχίες κατά πόσο είναι ασφαλές για τους χρήστες.

  19:31 30/03

  Ο κορονοϊός εκτόξευσε κατά 220% τις κλήσεις μέσω Skype

  Την πλατφόρμα επικοινωνίας αυτή τη χρησιμοποιούν περί τα 40 εκατ. άνθρωποι.

  17:32 30/03

  Συμβουλές από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για ασφαλή εργασία από το σπίτι

  Απαιτείται αυξημένη προσοχή στα θέματα που αφορούν στην ασφάλεια των οικιακών δικτύων και του σχετικού εξοπλισμού.

  15:10 30/03

  Facebook: Δωρίζει 100 εκατ. δολ. για να στηρίξει τα ΜΜΕ που χάνουν διαφημίσεις

  H Facebook δεσμεύεται να δωρίσει 100 εκατ. δολάρια αλλά και να δαπανήσει κεφάλαια για διαφημίσεις για να βοηθήσει δοκιμαζόμενα ΜΜΕ να αντιμετωπίσουν το οικονομικό χτύπημα από την εξάπλωση του...

  17:46 26/03

  Online εργαλεία για τις επιχειρήσεις!

  Κλείστε ραντεβού, συνεργαστείτε με την ομάδα σας, ζητήστε τη γνώμη των πελατών σας και ικανοποιήστε κάθε ανάγκη της επιχείρησής σας άμεσα, με μικρό ή καθόλου κόστος, μέσω Internet.

  07:57 26/03

  Στενεύουν τα περιθώρια για το 5G – Ετοιμάζονται οι πάροχοι

  Νέα παράταση για ένα μήνα πήρε η διαβούλευση της ΕΕΤΤ.

  13:43 24/03

  Σε ανάπτυξη δικτύου 5G προχωρά η COSMOTE σε συνεργασία με την Ericsson

  Η εμπορική διάθεση υπηρεσιών 5G θα ξεκινήσει από την COSMOTE εντός του 2021.

  12:37 24/03

  Vodafone: Σχέδιο έξι σημείων και νέες πρωτοβουλίες για οικονομία και πολίτες

  Τι αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, Χάρης Μπρουμίδης.

  12:00 24/03

  Ν. Ζαρκαλής: Καθήκον μας να προσφέρουμε στην ελληνική κοινωνία και οικονομία

  Επιστολή του επικεφαλής της WIND. Δωρεάν υπηρεσίες δεδομένων για τις επόμενες 30 ημέρες.

  09:37 24/03

  Οι τεχνολογικοί γίγαντες μπορεί να βγουν ακόμη πιο δυνατοί από την κρίση του κορονοϊού

  Μπορεί η υπόλοιπη οικονομία διεθνώς να ζορίζεται λόγω της κρίσης του κορονοϊού, αλλά ο τεχνολογικός τομέας έχει μεγάλες προσδοκίες.

  22:38 23/03

  Twitter: Αποσύρει το guidance, περιμένει ζημιές το α’ τρίμηνο

  Προειδοποίησε ότι περιμένει να εμφανίσει λειτουργικές ζημιές το πρώτο τρίμηνο και μικρή πτώση εσόδων.

  09:05 23/03

  Facebook και Instagram θα κατεβάσoυν την ποιότητα των βίντεο τους στην Ευρώπη λόγω κορονοϊού

  To Facebook θα υποβαθμίσει την ποιότητα του βίντεo streaming τόσο στη δική του πλατφόρμα όσο και σε εκείνη του θυγατρικού Instagram στην Ευρώπη, ανταποκρινόμενο στην έκκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...

  07:44 23/03

  Κίνα: Κατασκευή 15.000 σταθμών βάσης τεχνολογίας 5G μέχρι το τέλος του χρόνου στην επαρχία Χεμπέι

  H επαρχία Χεμπέι στα βόρεια της Κίνας θα κατασκευάσει 15.000 σταθμούς βάσης τεχνολογίας 5G μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να επιταχυνθεί η κατασκευή του δικτύου 5G, όπως δήλωσαν οι τοπικές αρχές.

  09:03 20/03

  Οι παροχές των εταιρειών τηλεπικοινωνιών για όσο "μένουμε σπίτι"

  Επιπλέον χρόνος ομιλίας, data και πρόσβαση σε περιεχόμενο.

  11:29 19/03

  Η τηλεργασία λόγω κορονοϊού αρχίζει να "ζορίζει" τα ευρυζωνικά δίκτυα

  Αλλά και να ανοίγει νέες ευκαιρίες για τους χάκερς.