Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Σεπ-2019 17:58

  Με ταχύτητες 5G η WIND στην 84η ΔΕΘ

  Με ταχύτητες 5G η WIND στην 84η ΔΕΘ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μία δωρεάν πλοήγηση στο... μέλλον προσφέρει στους επισκέπτες της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης η WIND. Ο λόγος για τις δυνατότητες που ανοίγονται με την  επόμενη (5η) γενιά των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

  Το αποκαλούμενο 5G έχει πολλαπλάσια ταχύτητα λήψης δεδομένων από αυτή που παρέχει το 4G. Η ταχύτητα ακόμη και στα πρώτα στάδια της συγκεκριμένης τεχνολογίας, θα φθάνει στο 1 Gbps, δηλαδή θα είναι στα ίδια επίπεδα με μια ενσύρματη σύνδεση οπτικής ίνας.

  Βεβαίως, η εμπορική διάθεση συνδέσεων που θα αξιοποιούν τις νέες αυτές τεχνολογικές δυνατότητες δεν αναμένεται πριν από το τέλος του 2020 ή από τις αρχές του 2021. Ωστόσο, αυτές τις ημέρες μπορεί, όποιος το επιθυμεί, να πάρει μία πρώτη "γεύση"  από την τεράστια "επανάσταση" που θα φέρουν τα δίκτυα 5ης γενιάς στην καθημερινότητα του χρήστη, αλλά και σε μία σειρά από τομείς και κλάδους της οικονομίας. 

  Η παρουσία στη ΔΕΘ

  Η 84η Διεθνής 'Εκθεση Θεσσαλονίκης είναι η πρώτη έκθεση στην Ελλάδα όπου παρουσιάζεται πιλοτικά δίκτυο πέμπτης γενιάς (5G) από τη WIND. Έτσι, όσοι επισκέπτες βρεθούν στο περίπτερο 12 θα μπορούν να δοκιμάσουν τις δυνατότητες των πρώτων 5G smartphones Huawei Mate 20X. 

  Θα μπορούν να "κατεβάσουν" αρχεία πολλών GB (όπως σειρές, ταινίες ή παιχνίδια) σε απίστευτα γρήγορες ταχύτητες, αλλά και να δουν 4K video περιεχόμενο με εξαιρετική λεπτομέρεια. Επίσης, θα μπορέσουν να κάνουν και τις δοκιμές ταχύτητας.

  Οι νέες προοπτικές

  Η συζήτηση γύρω από την 5η γενιά της κινητής τηλεφωνίας εντείνεται το τελευταίο διάστημα. Μία από τις αιτίες είναι οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τη δημιουργία σχετικής εθνικής στρατηγικής. 

  Μία άλλη αιτία είναι τα πρώτα πιλοτικά δίκτυα που αρχίζουν και "τρέχουν" σε συγκεκριμένες πόλεις της Ελλάδας (στην Καλαμάτα, στα Τρίκαλα και στο Δήμο Ζωγράφου).  

  Δείχνουν τη μεγάλη διαφορά του 5G από τους "προκατόχους" του, η οποία δεν συνδέεται μόνο με την απίστευτα μεγαλύτερη ταχύτητα. Το 5G είναι επιπλέον πολύ σταθερό και ιδιαιτέρως πολύπλευρο. Θα υποστηρίζει ακόμα περισσότερους ταυτόχρονους χρήστες και συσκευές. Δηλαδή, επιτρέπει την ταυτόχρονη λειτουργία μέσα στην ίδια περιοχή δεκάδων -αν όχι εκατοντάδων- χιλιάδων διασυνδεδεμένων συσκευών. 

  Επίσης η "καθυστέρηση" στην απόκριση του δικτύου (latency) είναι απίστευτα χαμηλή,  καθώς μπορεί να φθάσει το 1 ms. Αυτό το στοιχείο του 5G είναι πολύ σημαντικό για παράδειγμα σε εφαρμογές όπως είναι η τηλεϊατρική και τα αυτοκινούμενα οχήματα, όπου η απόκριση στις εντολές που δίνει ο χρήστης ή το μηχάνημα είναι κρίσιμης σημασίας.

  Αποτελεί ουσιαστικά την "αρχή" για την εμφάνιση πολλών νέων υπηρεσιών σε πολλούς κλάδους.  Όπως σημειώνει η WIND, στην πραγματικότητα όλη η οικονομική δραστηριότητα θα επηρεαστεί από τις νέες αυτές υποδομές του 5G σε βάθος χρόνου, με έμφαση όμως στον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιριών και των επιχειρήσεων.

  Οι λεγόμενες "κάθετες" αγορές (Β2Β Verticals) όπως η Αυτοκινητοβιομηχανία, οι Μεταφορές και η Εφοδιαστική Αλυσίδα, η Βιομηχανία, τα Δίκτυα Υποδομών και η Υγεία, είναι αυτές που δείχνουν την μεγαλύτερη δυναμική στην ψηφιακή τους μεταμόρφωση μέσω ενσωμάτωσης της νέας τεχνολογίας. Οι δυνατότητες που ανοίγονται σε αυτούς τους κλάδους είναι απεριόριστες σε όρους παραγωγικότητας, με ισχυρό αντίκτυπο συνολικά στην οικονομία.

  Ορόσημο το 2025

  Προς το παρόν,  η τεχνολογία του 5G παγκοσμίως είναι κυρίως σε φάση ανάπτυξης και περιορισμένης πιλοτικής λειτουργίας.  Ωστόσο, η διείσδυση της τεχνολογίας 5G στην Ευρώπη υπολογίζεται σε 31% το 2025. Και τούτο μεταφράζεται σε 217 εκατομμύρια συνδέσεις.

  Σημειώνεται ότι  η Wind έχει αναλάβει την πόλη της Καλαμάτας. Έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί σε μέρος της πόλης (σε σημεία όπως είναι το Δημαρχείο, το Πνευματικό κέντρο το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, Grecotel Filoxenia) πιλοτικό δίκτυο 5G ώστε να αξιολογήσει λειτουργικά στοιχεία της νέας αυτής τεχνολογίας, αλλά και στην πράξη τις μεγάλες ταχύτητες και άλλες δυνατότητες που προσφέρει. Μάλιστα η Καλαμάτα έγινε η πρώτη 5G πόλη στην χώρα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  21:07 11/08

  Ο Τιμ Κουκ της Apple εντάχθηκε στο κλειστό κλαμπ των δισεκατομμυριούχων

  Εννέα χρόνια αφού ανέλαβε τα ηνία της Apple.

  14:09 10/08

  Προκαταρκτικές συνομιλίες Twitter και TikTok για ενδεχόμενη συγχώνευση

  Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο Dow Jones.

  20:12 05/08

  Twitter: "Κενό" ασφαλείας ίσως εξέθεσε τα άμεσα μηνύματα χρηστών με συσκευές Android

  Η ευπάθεια στο σύστημα ασφαλείας αφορά συσκευές με λογισμικό Android OS 8 και 9.

  12:20 30/07

  Vodafone Business: Μειοδότης σε τέσσερις συμβάσεις του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ

  Κατέθεσε οικονομική προσφορά 51 εκατ. ευρώ. Ποια έργα αναλαμβάνει.

  09:00 30/07

  Η Huawei με τις απίστευτες προσφορές σε όλα της τα gadgets αποτελεί τον απόλυτο προορισμό για το φετινό καλοκαίρι

  Δώρο ο ΦΠΑ και προνομιακές τιμές από τη HUAWEI για να έχεις ότι χρειάζεσαι και αυτό το καλοκαίρι.

  15:55 29/07

  Vodafone Giga WiFi on the spot: Η νέα λύση της Vodafone για Internet παντού

  Χωρίς μηνιαίο πάγιο και δεσμεύσεις, μέσα από το Vodafone Giga Network.

  08:37 29/07

  Έρχονται στην Ελλάδα οι ευρωπαϊκοί κόμβοι ψηφιακής τεχνολογίας

  Το σχέδιο στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ για τη δημιουργία έως 13 κόμβων

  13:05 23/07

  Accenture: To 5G θα αυξήσει κατά 4,18 δισ. στο ελληνικό ΑΕΠ

  Έτοιμοι οι πάροχοι για το 5G.

  08:17 23/07

  Μέσα στο 2020 οι πρώτες υπηρεσίες από την Cosmote Payments

  Σε ισχύ η άδεια λειτουργίας Ιδρύματος Ηλεκτρονικού Χρήματος για την εταιρεία του Ομίλου ΟΤΕ. Οι ευρύτατες συνέργειες με το δίκτυο καταστημάτων και τη συνδρομητική βάση.

  23:38 20/07

  Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου της IBM

  Ο τεχνολογικός γίγαντας ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 1,369 δισ. δολαρίων και έσοδα 18,12 δισ. δολαρίων.

  07:53 17/07

  Συνεχίζεται η "κόντρα" για τις τιμές στην κινητή τηλεφωνία

  Αποκλιμάκωση των τιμών κινητής διαπιστώνει η Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ).

  07:54 16/07

  Αντίστροφη μέτρηση για τον διαγωνισμό δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς

  Στα 367,3 εκατ. τα ελάχιστα δημόσια έσοδα. Σε θέση αφετηρίας οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, Το αργότερο έως τις 20/12 η δημοπράτηση του φάσματος συχνοτήτων.

  13:29 15/07

  Δοκιμαστικές κλήσεις στην κινητή τηλεφωνία ξεκινάει η Nova

  Από την ερχόμενη εβδομάδα και ενόψει των ετοιμασιών για το λανσάρισμα το προσεχές φθινόπωρο.

  15:53 14/07

  "Missing Alert App": Η νέα καινοτόμα εφαρμογή που βοηθά στον εντοπισμό αγνοουμένων

  Από τον οργανισμό "Το Χαμόγελο του Παιδιού" με την τεχνολογική υποστήριξη της COSMOTE.

  14:48 14/07

  Η Βρετανία αποκλείει την Huawei από τα δίκτυα 5G - Πώς σχολιάζει η εταιρεία

  Σε μια κίνηση που απειλεί να κλιμακώσει τις εντάσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και το Πεκίνο.