Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Ιουλ-2018 17:38

  Πώς θα είναι η τράπεζα του μέλλοντος;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Καθώς οι ψηφιακές πληρωμές αντικαθιστούν σταδιακά το φυσικό χρήμα, η καθημερινότητά μας αλλάζει – το ίδιο και οι απαιτήσεις μας από μια τράπεζα. Ήδη η εμπειρία του πελάτη έχει αλλάξει κατά πολύ από τότε που η ηλεκτρονική τραπεζική μπήκε στη ζωή μας. Τι ρόλο θα έχει, λοιπόν, μια τράπεζα σε ένα μέλλον όπου μέχρι και το ψυγείο μας θα μπορεί να κάνει τα ψώνια της εβδομάδας μόνο του; 

   

  Η τράπεζα όπου και όποτε τη θες

  Μέχρι πριν μερικά χρόνια, ένας επαγγελματίας που ήθελε να πραγματοποιήσει συναλλαγές με την τράπεζά του, θα έπρεπε να αφιερώσει χρόνο για να επισκεφθεί ένα κατάστημα, όπου θα διεκπεραίωνε όλες τις σχετικές εργασίες για να γλιτώσει χρόνο. Η τράπεζα ήταν ένας προορισμός. Στο μέλλον, η τράπεζα θα είναι μια κατά παραγγελία υπηρεσία. Καθώς ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες προσφέρονται ηλεκτρονικά, οι επισκέψεις στα φυσικά καταστήματα ελαχιστοποιούνται, τόσο για ιδιώτες όσο και για επαγγελματίες. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες γίνεται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, από οποιαδήποτε συσκευή. 

  online banking

   

  Και τα καταστήματα;

  Μη φοβάστε, δεν θα εξαφανιστούν, αλλά και αυτά θα αλλάξουν. Η εξυπηρέτηση σε αυτά θα γίνεται ταχύτερα, ενώ η προσέλευση θα είναι απαραίτητη μόνο για συγκεκριμένες εργασίες ή προϊόντα. Απλές εργασίες θα μπορούν να γίνονται με το πάτημα μερικών εικονικών πλήκτρων σε μεγάλες οθόνες αφής, ενώ ένας σύμβουλος θα είναι διαθέσιμος για εσάς την ώρα που θε έχετε κλείσει ηλεκτρονικά το ραντεβού σας με αυτόν. Τα φυσικά καταστήματα θα μπορούν ακόμη να λειτουργούν ως χώροι επαγγελματικών συναντήσεων με τους συνεργάτες της επιχείρησής σας και τον προσωπικό σας σύμβουλο. Χωρίς αναμονή και ταλαιπωρία, το κατάστημα θα παραμείνει ένα σημείο όπου θα απολαμβάνουμε προσωποποιημένη εξυπηρέτηση από τον σύμβουλο που εμπιστευόμαστε, γιατί μερικές φορές τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία.

  Η τράπεζα ως οικοσύστημα

  Σίγουρα έχετε ακούσει για το Open Banking και το PSD2 που τέθηκε σε εφαρμογή φέτος στην Ευρώπη. Δεν είναι εύκολο να κατανοήσει κανείς τι συνεπάγονται για την καθημερινότητά μας, αλλά με απλά λόγια φανταστείτε το εξής: Καθώς οι τράπεζες υποχρεούνται να ανοίξουν τις υπηρεσίες τους προς τρίτους, οι πελάτες θα έχουν στη διάθεσή τους ένα μεγαλύτερο φάσμα οικονομικών υπηρεσιών και εφαρμογών, οι οποίες θα συνδέονται με το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της προτίμησής τους, όπου θα έχουν τον λογαριασμό τους. Με αυτόν τον τρόπο, η τράπεζα θα βρίσκεται στο κέντρο ενός οικοσυστήματος, προσφέροντας την ασφάλεια των συναλλαγών και τη σιγουριά ενός μεγάλου οργανισμού. Σκεφτείτε να μιλάτε σε μια εφαρμογή μηνυμάτων με έναν φίλο σας και με δύο κινήσεις να μπορείτε να του στείλετε τα χρήματα που χρειάζεται, χωρίς καν να βγείτε από το περιβάλλον της εφαρμογής. Η σύνδεση τέτοιου είδους υπηρεσιών έχει ήδη πραγματοποιηθεί με επιτυχία σε χώρες όπως η Κίνα και εφαρμόζεται σταδιακά και σε άλλες χώρες. 

  fintech

   

  Βιομετρική ασφάλεια

  Καθώς χρησιμοποιούμε πλέον τις τραπεζικές υπηρεσίες από τις ηλεκτρονικές και φορητές μας συσκευές, ως καταναλωτές γινόμαστε πιο απαιτητικοί. Οι συσκευές μας, όπως και οι εφαρμογές που χρησιμοποιούμε σε αυτές και τα λειτουργικά τους συστήματα, εστιάζουν στην απλότητα χρήσης, στο να μας επιτρέπουν να κάνουμε ακόμη και σύνθετες εργασίες με τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο. Τα πιο σύγχρονα smartphones αξιοποιούν ήδη βιομετρικά χαρακτηριστικά για την ασφάλεια, όπως η ανάγνωση δακτυλικών αποτυπωμάτων και η σάρωση της ίριδας ή των χαρακτηριστικών του προσώπου. Η χρήση αντίστοιχων μεθόδων ταυτοποίησης για την ασφάλεια των συναλλαγών έχει ήδη εφαρμοστεί σε τράπεζες και θα αξιοποιηθεί περισσότερο στο μέλλον. Πείτε αντίο σε σύνθετους κωδικούς! Με την αναγνώριση της φωνής σας θα μπορείτε να επιβεβαιώσετε την ταυτότητά σας χωρίς να πρέπει να δώσετε άλλα στοιχεία. Με σάρωση της ίριδας σε ένα ΑΤΜ, δεν θα χρειάζεται καν να βάλετε κάρτα στην υποδοχή. 

  Τεχνητή νοημοσύνη και έξυπνοι βοηθοί

  Η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει τη μεγαλύτερη αλλαγή σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας. Χάρη στις τεχνολογίες ΑΙ και machine learning, οι υπηρεσίες που μας προσφέρονται θα βελτιωθούν πολύ, γιατί θα στοχεύουν ακριβώς στις δικές μας ανάγκες. Αναλύοντας τεράστιους όγκους δεδομένων, οι αλγόριθμοι θα μπορούν να αποφασίσουν τι είναι σημαντικό για τον καθένα μας, λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία όπως το ιστορικό αγορών και κινήσεών μας, τις προτιμήσεις μας και τις μεταβολές της οικονομικής μας κατάστασης. Αν, για παράδειγμα, από τον λογαριασμό της πιστωτικής μας κάρτας διαφαίνεται ότι κάνουμε συχνά ταξίδια, οι αλγόριθμοι θα μπορούν να προτείνουν ένα τραπεζικό προϊόν που να εξασφαλίζει μεγαλύτερες εκπτώσεις σε εισιτήρια, δωμάτια ή άλλα σχετικά προϊόντα. Οι εικονικοί αυτοί σύμβουλοι ονομάζονται robo-advisors.

  robot advisor

  Μια άλλη μελλοντική τάση που έχει αρχίσει να υιοθετείται αρκετά γρήγορα τελευταία, είναι η αξιοποίηση έξυπνων βοηθών και bots. Σε χώρες όπου η γλώσσα δεν αποτελεί εμπόδιο, πολλές τραπεζικές εργασίες έχουν συνδεθεί με τους έξυπνους βοηθούς που υπάρχουν στα smartphones μας ή σε συσκευές τύπου Amazon Echo και Google Home και υπακούν σε φωνητικές εντολές. Μπορούν να διεκπεραιώσουν με επιτυχία κάποιες απλές εργασίες, όπως το να ενημερώσουν για το υπόλοιπο του τραπεζικού λογαριασμού ή να εκτελέσουν συνηθισμένες πληρωμές λογαριασμών και μεταφορές χρημάτων. Στο πολύ κοντινό μέλλον, θα μπορείτε να πείτε στον ψηφιακό σας βοηθό να αγοράσει το αγαπημένο σας άλμπουμ, με την ίδια ευκολία που θα του λέγατε να το αναπαραγάγει. 

  Όπου, ωστόσο, δεν μιλούνται τα αγγλικά ή κάποια άλλη υποστηριζόμενη γλώσσα, ο χρήστης μπορεί να εξυπηρετηθεί και από έναν εικονικό βοηθό μέσω γραπτής γλώσσας. Τα bots (κρατήστε μόνο την ευφυΐα από την έννοια του ρομπότ, χωρίς το τρομακτικό, μηχανικό σώμα) μπορούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας ακόμη και μέσα από τον Messenger του Facebook και να εκτελέσουν αντίστοιχα κάποιες απλές εργασίες όπως οι προαναφερόμενες. 

  Στο κοντινό μέλλον, και όσο αυτοί οι αλγόριθμοι εξελίσσονται και γίνονται πιο αποτελεσματικοί, οι έξυπνοι βοηθοί και τα bots θα μπορούν να βοηθήσουν ακόμη περισσότερο στην εξυπηρέτηση του κοινού, εξοικονομώντας χρόνο στον πελάτη που δεν θα χρειάζεται να μετακινηθεί σε φυσικό κατάστημα ή να μιλήσει στο τηλέφωνο, και μειώνοντας στο ελάχιστο την όποια ταλαιπωρία. Μάλιστα, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και η εικονική πραγματικότητα, όπου ο πελάτης θα αρκεί να φορέσει ένα VR headset και να βρεθεί σε δευτερόλεπτα πρόσωπο με πρόσωπο με τον προσωπικό του σύμβουλο εξυπηρέτησης. 

  Πόσο μακριά βρισκόμαστε από αυτό το μέλλον; 

  Όχι και πολύ. Ήδη σήμερα μπορεί κανείς να εκτελέσει σχεδόν όλες τις τραπεζικές του εργασίες,  online ή από τη φορητή του συσκευή, ενώ μπορεί να απολαύσει προσωποποιημένη εξυπηρέτηση από την άνεση του γραφείου του, χάρη σε υπηρεσίες όπως το v-Banking της Eurobank που απευθύνεται σε επιχειρήσεις. 

  Με το v-Banking μπορείτε να έχετε προσωπική επικοινωνία με τον Επαγγελματικό Σύμβουλό σας με βιντεοκλήση. Σας συμβουλεύει για τις ανάγκες της επιχείρησής σας και τα μελλοντικά επιχειρηματικά σχέδιά σας, από τον χώρο σας, όποτε σας εξυπηρετεί, κλείνοντας στο ημερολόγιο ένα online ραντεβού μαζί του.

  video call

  Παρακολουθείτε την ανάλυση των οικονομικών στοιχείων της επιχείρησής σας, καθώς και τις πιθανές χρηματοοικονομικές ανάγκες της αξιοποιώντας το εργαλείο του Business Check up. Μαζί με τον Επαγγελματικό Σύμβουλό σας κάνετε περιήγηση σε online αιτήσεις στο e-Banking για τις εργασίες της επιχείρησής σας, ενώ μπορείτε να τις συμπληρώσετε εκείνη τη στιγμή με τη βοήθειά του. Μπορείτε επίσης να ανταλλάσσετε αρχεία με την Eurobank γρήγορα και να τα αποθηκεύετε με ασφάλεια σε προσωπικό χώρο σας, αλλά και να συνομιλήσετε ταυτόχρονα και με άλλο στέλεχος της Τράπεζας, εάν απαιτείται πιο εξειδικευμένη γνώση στο θέμα που σας απασχολεί. Με αυτό τον τρόπο, η τράπεζα βρίσκεται όπου και η δουλειά σας!


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ