Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Δεκ-2017 20:45

  Ποιο είναι το καλύτερο Android smartphone με διπλή κάμερα;

  Ποιο είναι το καλύτερο Android smartphone με διπλή κάμερα;
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι φωτογραφικές δυνατότητες είναι ένας από τους παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή ενός smartphone και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι κατασκευαστές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που κάθε παρουσίαση νέας συσκευής, κάθε δελτίο τύπου, αφιερώνει μεγάλο κομμάτι χρόνου ή χώρου στην περιγραφή και την ανάλυση των χαρακτηριστικών που αφορούν "στην" ή "στις" κάμερες.

  Όπως και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, έτσι και η φωτογραφία, έχει περάσει διάφορες φάσεις εξέλιξης, αλλά εδώ και δυο χρόνια θα λέγαμε πως οι κατασκευαστές ξέφυγαν οριστικά από την εμμονή των Megapixels και πλέον ψάχνουν άλλους τρόπους για να διαφοροποιήσουν τα προϊόντα τους και να προσφέρουν καλύτερη φωτογραφική εμπειρία στους πελάτες τους.

  Η πιο πρόσφατη τάση δεν είναι άλλη από τις διατάξεις dual camera, που πλέον συναντάμε σε όλες σχεδόν τις ναυαρχίδες –και όχι μόνο-, με δύο κυρίως σκοπούς: την υποστήριξη οπτικού ζουμ και την δημιουργία του εφέ της αποεστίασης του background, του γνωστού και ως Bokeh στην αργκό της φωτογραφίας.

   

  Μία μικρή ιστορική αναδρομή

  Βέβαια, για να είμαστε ακριβείς, η χρήση δύο αισθητήρων σε ένα smartphone δεν είναι τόσο καινούργια ιδέα όσο μπορεί να πιστεύετε, αφού το πρώτο κινητό τηλέφωνο με διπλή κάμερα ήταν το SCH-B710 τηςSamsung, που είχε παρουσιαστεί το 2007 για την αγορά της Κορέας. Tο Β710 ήταν η πρώτη συσκευή με 3D οθόνη, και καθώς τότε το τρισδιάστατο περιεχόμενο ήταν ανύπαρκτο, το B710 ήταν εφοδιασμένο με δύο κάμερες που επέτρεπαν στους χρήστες του να τραβάνε 3D φωτογραφίες, για να τις προβάλουν στην 3D οθόνη.

   

  Η τάση αυτή επανήλθε ξανά μετά το 2010, τότε που ο κινηματογράφος και οι κατασκευαστές τηλεοράσεων επιχειρούσαν να κάνουν mainstream την προβολή 3D ταινιών, και το 2011 η HTC και η LG παρουσίασαν τις δικές τους συσκευές με διπλές κάμερες – το HTC EVO 3D και το LG Optimus 3D – επίσης με σκοπό την δημιουργία 3D περιεχομένου.

   

  Όπως όλοι γνωρίζουμε το 3D απέτυχε να κερδίσει τον κόσμο, όμως η ιδέα για τις διπλές κάμερες έμεινε και οι κατασκευαστές συνέχισαν να πειραματίζονται. Το One (M8) του 2014 ήταν η δεύτερη απόπειρα της HTC να εκμεταλλευτεί τις δύο κάμερες, όχι με σκοπό το 3D, αλλά για να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση του Bokeh που αναφέραμε παραπάνω. Και μπορεί η HTC να μην είχε το ειδικό βάρος για να δημιουργήσει τάση, όμως πλέον το Bokeh εφέ για τα πορτραίτα είναι βασικό χαρακτηριστικό όλων των σύγχρονων dual camera συσκευών.

  Φυσικά όπως συμβαίνει πάντα στην τεχνολογία, τα χαρακτηριστικά που ξεκινούν από τις ναυαρχίδες, περνάνε σιγά σιγά και στις χαμηλότερες κατηγορίες τιμής, και ούτε λίγο ούτε πολύ αυτή στη στιγμή στην Ελληνική αγορά θα μπορέσετε να βρείτε δέκα διαφορετικές Android συσκευέςμε διπλή κάμερα που το κόστος τους ξεκινά από τα €299, με προχωρημένες δυνατότητες στην φωτογραφία.

   

  Άλλα τα μάτια του λαγού....

  Επειδή όμως διπλή κάμερα από διπλή κάμερα διαφέρει, εμείς αποφασίσαμε να τις συγκεντρώσουμε όλες, τουλάχιστον όσες είναι επίσημα διαθέσιμες, να τις δοκιμάσουμε στις ίδιες συνθήκες και στις επόμενες σελίδες θα μπορέσετε να διαβάσετε την άποψή μας για το πια θεωρούμε καλύτερη ή αν διαφωνείτε να αποφασίσετε μόνοι σας πια προτιμάτε, αφού όλες οι λήψεις είναι διαθέσιμες για άμεση σύγκριση.

  H λίστα μας περιλαμβάνει τα Honor 9, Huawei Mate 10 Lite, Huawei Mate 10 Pro, Huawei P10, Huawei P10 Plus, Nokia 8, OnePlus 5T, Samsung Galaxy Note8, Xiaomi Mi 6, Xiaomi Mi A1, ενώ συνειδητά δεν συμπεριλάβαμε τις iOS dual camera συσκευές, δηλαδή το iPhone 8 Plus και το iPhone X, αφού πάνω από το 85% της ελληνικής αγοράς των smartphones που πωλούνται ετησίως αφορά στο Android.

  Για προφανείς λόγους, χωρίσαμε τις συσκευές σε δύο κατηγορίες, σε εκείνες με κόστος έως €500 και σε εκείνες με κόστος πάνω από €500, και βγάλαμε δύο διαφορετικούς νικητές, όμως όλες οι φωτογραφίες παρουσιάζονται έτσι ώστε να μπορείτε να συγκρίνετε όλες τις συσκευές μεταξύ τους ανεξαρτήτως κατηγορίας τιμής.

  Οι συσκευές έως €500

  Honor 9
  €399, Web www.hihonor.com/gr

  Το Honor 9 του θυγατρικού brand της Huawei ενσωματώνει διπλή κάμερα, συνεχίζοντας στα βήματα του περσινού Honor 8. Στην πλάτη της συσκευής θα βρείτε δύο αισθητήρες, ένα έγχρωμο ανάλυσης 12MP και ένα ασπρόμαυρο ανάλυσης 20MP. Σε σχέση με τις πιο ακριβές συσκευές της Huawei που επίσης διαθέτουν αντίστοιχη διάταξη, το Honor 9 διαφοροποιείται καθώς δεν χρησιμοποιεί οπτικά μέρη της Leica, αν και οι φακοί είναι εξίσου φωτεινοί μεF/2.2. Αν και οι δύο φακοί έχουν το ίδιο εστιακό μήκος, 27mm, εντούτοις το λογισμικό της κάμερας εκμεταλλεύεται την επιπλέον ανάλυση του μονόχρωμου αισθητήρα για να προσφέρει υβριδικό lossless ζουμ 2x, ενώ από τις δυνατότητες της εφαρμογής δεν λείπουν το wide aperture mode και τοportrait mode, που αμφότερα θα σας επιτρέψουν να τραβήξετε "επαγγελματικές" φωτογραφίες με bokeh. Εκτός αυτών, η εφαρμογή της κάμερας προσφέρει πολλά έτοιμα modes, όπως Panorama, Light Painting, HDR και Night Mode, για να αναφέρουμε μόνο μερικά, ενώ δεν λείπει και το πλήρως χειροκίνητο mode με υποστήριξη για αρχεία Raw.

  Huawei Mate 10 lite
  €369, Web consumer.huawei.com/gr

  Το Mate 10 lite μπορεί να είναι η οικονομικότερη συσκευή της φετινής σειράς Mate, όμως διαθέτει και αυτό σύστημα διπλής κάμερας. Μάλιστα, το Mate 10 lite διαθέτει αντίστοιχο σύστημα και στην πρόσοψη. Στην πράξη, η διάταξη που έχει επιλέξει η Huawei είναι αντίστοιχη με του One (M8) που αναφέραμε στην εισαγωγή, με ένα βασικό έγχρωμο αισθητήρα 16MP και ένα δεύτερο αισθητήρα των 2MPαποκλειστικά για συλλογή δεδομένων βάθους πεδίου. Η εταιρεία δεν κάνει κάποια ιδιαίτερη αναφορά στον φακό και στα χαρακτηριστικά του, όμως βάσει EXIF αυτός έχει εστιακό μήκος 27mm και F/2.2. Υποστήριξη για οπτικό ζουμ δεν υπάρχει και αυτό είναι καθαρά ψηφιακό. Στις δυνατότητες της εφαρμογής υπάρχουν το wide aperture mode και τοportrait mode, για πορτραίτα με bokeh, το πλήρως χειροκίνητο mode με υποστήριξη για αρχεία Raw, ενώ υπάρχουν τα περισσότερα από τα modes που θα συναντήσετε στα πιο ακριβά smartphones της εταιρείας, με ορισμένες εξαιρέσεις, όπως το Monochrome mode.

  Huawei P10
  €499, Web consumer.huawei.com/gr

  Το Huawei P10 πήρε τα ηνία από το περσινό P9 συνεχίζοντας τη συνεργασία με την Leica. Στην πλάτη της συσκευής θα βρείτε δύο αισθητήρες, έναν έγχρωμο ανάλυσης 12MP και έναν ασπρόμαυρο ανάλυσης 20MP. Tα οπτικά μέρη της Leica SUMMARIT μεF/2.2, ενώ και το λογισμικό προσφέρει δύο επιπλέον "φιλμ" με την υπογραφή της Leica. Αν και οι δύο φακοί έχουν το ίδιο εστιακό μήκος, 27mm, εντούτοις το λογισμικό της κάμερας εκμεταλλεύεται την επιπλέον ανάλυση του μονόχρωμου αισθητήρα για να προσφέρει υβριδικό lossless ζουμ 2x. Εκτός από τα φιλμ της Leica, βασικά προσόντα της εφαρμογής της κάμερας είναι τα wide aperture καιportrait mode, που αμφότερα θα σας επιτρέψουν να τραβήξετε "επαγγελματικές" φωτογραφίες με bokeh. Εκτός αυτών, η εφαρμογή της κάμερας προσφέρει πολλές άλλες λειτουργίες από Panorama, Light Painting, HDR, Night Mode για να αναφέρουμε μόνο μερικά, ενώ δε λείπει και το πλήρως χειροκίνητο mode με υποστήριξη για αρχεία Raw.

  Xiaomi Mi 6
  €499, Web www.xiaomi-greece.gr

  Το Xiaomi Mi 6 ήταν η πρώτη συσκευή της εταιρείας με διπλή κάμερα που διατέθηκε στην χώρα μας. Αντίθετα με τις υλοποιήσεις της Huawei, στην πλάτη του θα βρείτε δύο έγχρωμους αισθητήρες ίδιας ανάλυσης, στα 12MP, αλλά που διαθέτουν διαφορετικά οπτικά μέρη. Ο ένας έχει φακό F/1.8, εστιακό μήκος 27mm και υποστήριξη οπτικής σταθεροποίησης 4 αξόνων, και ο δεύτερος έχει φακό F/2.6 και εστιακό μήκος 52mm χωρίς όμως σταθεροποίηση. Με αυτή τη διάταξη η συσκευή είναι σε θέση να προσφέρει και δυνατότητα ελέγχου του βάθους πεδίου για λήψεις με bokeh, αλλά και σχεδόν καθαρό οπτικό ζουμ 2x. H διαφορά είναι ότι το depth mode όπως το ονομάζει η εταιρεία χρησιμοποιεί τον telephoto φακό και το αποτέλεσμα είναι σταθερό, χωρίς δυνατότητα να επιλέξετε το εικονικό διάφραγμα και άρα την ένταση του Bokeh. Η εφαρμογή της κάμερας πάντως προσφέρει πολλά mode λειτουργίας που καλύπτουν τις περισσότερες περιπτώσεις, αν και από το χειροκίνητο mode μας έλειψε η δυνατότητα αποθήκευσης των λήψεων σε Raw format

   

  Xiaomi Mi A1
  €299, Web www.xiaomi-greece.gr

  Το Xiaomi Mi A1 είναι η πιο οικονομική συσκευή της δοκιμής με dual camera και το μόνο Android One smartphone με αυτή τη δυνατότητα. Σαν διάταξη το Mi A1 δανείζεται την λογική του Mi 6 και στην πλάτη του θα βρείτε δύο έγχρωμους αισθητήρες ίδιας ανάλυσης, στα 12MP, αλλά που διαθέτουν διαφορετικά οπτικά μέρη, ο ένας με φακό F/2.2 και εστιακό μήκος 26mm, και ο δεύτερος με φακό F/2.6 και εστιακό μήκος 50mm. Με αυτή την διάταξη η συσκευή είναι σε θέση να προσφέρει και δυνατότητα ελέγχου του βάθους πεδίου, για λήψεις με bokeh, αλλά και σχεδόν καθαρό οπτικό ζουμ 2x. Η εφαρμογή της κάμερας είναι αντίστοιχη με του Mi 6 επομένως και εδώ το depth mode χρησιμοποιεί τον telephoto φακό και το αποτέλεσμα είναι σταθερό, χωρίς δυνατότητα να ρυθμίσετε την ένταση του Bokeh. Η εφαρμογή της κάμερας πάντως προσφέρει πολλά mode λειτουργίας αν και από το χειροκίνητο mode μας έλειψε η δυνατότητα αποθήκευσης των λήψεων σε Raw format καθώς και η δυνατότητα να επιλέξουμε χρόνο έκθεσης μεγαλύτερο από 1/15sec.

  Οι συσκευές πάνω από €500

  Huawei Mate 10 Pro
  €799, Web consumer.huawei.com/gr

   

  Το Huawei Mate 10 Pro αποτελεί αυτή τη στιγμή το κορυφαίο δείγμα της συνεργασίας του Κινέζουν κατασκευαστή με την Leica. Όπως και το P10 και το P10 Plus διαθέτει δύο αισθητήρες, ένα έγχρωμο ανάλυσης 12MP και ένα ασπρόμαυρο ανάλυσης 20MP. Όμως εδώ τα οπτικά μέρη είναι καλύτερα και συγκεκριμένα πρόκειται για φακούς SUMΜILUX-H μεF/1.6, ενώ ο φακός του έγχρωμου αισθητήρα διαθέτει και οπτική σταθεροποίηση. Και εδώ υποστηρίζονται τα "φιλμ" Leica, καθώς και η λειτουργία του υβριδικούlossless ζουμ 2x. Παράλληλα, το λογισμικό της κάμερας χρησιμοποιεί την ενσωματωμένη AI του Kirin 970 SoC για να αναγνωρίσει αυτόματα το είδος της σκηνής που φωτογραφίζετε ώστε να εφαρμόσει τις βέλτιστες ρυθμίσεις. Φυσικά, δε λείπει το πλήρες χειροκίνητο mode με υποστήριξη για αρχεία Raw και οι λειτουργίες wide aperture καιportrait mode, για επαγγελματικού επιπέδου πορτραίτα.

  Huawei P10 Plus
  €699, Web consumer.huawei.com/gr

  Το Huawei P10 Plus έχει πολύ κοντινές προδιαγραφές κάμερας με το P10, όμως και εδώ έχουμε καλύτερα οπτικά μέση. Συγκεκριμένα, έχουμε την ίδια διάταξη αισθητήρων, δηλαδή έναν έγχρωμο ανάλυσης 12MP και έναν ασπρόμαυρο ανάλυσης 20MP, όμως τα οπτικά μέρη είναι Leica SUMMILUX όπως του Mate 10 Pro, αλλά με F/1.8 αντί για 1.6, ενώ και εδώ υπάρχει υποστήριξη οπτικής σταθεροποίησης από τον φακό του έγχρωμου αισθητήρα. Επίσης,, και εδώ υποστηρίζονται τα "φιλμ" Leica, καθώς και η λειτουργία του υβριδικού lossless ζουμ 2x. Εκτός από τα φιλμ της Leica, βασικά προσόντα της εφαρμογής της κάμερας είναι τα wide aperture καιportrait mode, που αμφότερα θα σας επιτρέψουν να τραβήξετε "επαγγελματικές" φωτογραφίες με bokeh. Εκτός αυτών, η εφαρμογή της κάμερας προσφέρει πολλές άλλες λειτουργίες από Panorama, Light Painting, HDR, Night Mode για να αναφέρουμε μόνο μερικά, ενώ δεν λείπει και το πλήρως χειροκίνητο mode με υποστήριξη για αρχεία Raw.

  Nokia 8
  €599, Web www.nokia.com/el_gr/phones

  Το Nokia 8 είναι η φετινή ναυαρχίδα της νέας Nokia, και δεν θα μπορούσε να μη διαθέτει διπλές κάμερες, σύμφωνα με την τάση της εποχής. Χρησιμοποιεί διάταξη αντίστοιχη με της Huawei, δηλαδή με ένα έγχρωμο και ένα μονόχρωμο αισθητήρα, μόνο που εδώ και οι δύο αισθητήρες είναι ίδιας ανάλυσης στα 13MP. Όπως συνέβη και στο παρελθόν, η Nokia έχει συνεργαστεί ξανά με τηνZeiss για την κατασκευή των οπτικών μερών του κινητού. Οι δύο αισθητήρες διαθέτουν φακό Zeiss με F/2.0, ο ένας με οπτική σταθεροποίηση, χωρίς η Nokia να δίνει πληροφορίες για το εστιακό μήκος, ενώ αυτές δεν αναγράφονται ούτε στο EXIF. Καθώς οι αισθητήρες και οι φακοί είναι ίδιοι, το Nokia 8 δεν προσφέρει κάποια λειτουργία οπτικού ζουμ, υπάρχει μόνο ψηφιακό. Δε λείπει όμως η λειτουργία αποεστίασης του background που η εταιρεία ονομάζει Live Bokeh. Από κει και πέρα, η Nokia έχει προσπαθήσει να διαφοροποιήσει τη συσκευή της με άλλους τρόπους, προσφέροντας δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε ταυτόχρονα την μπροστινή και την πίσω κάμερα – λειτουργία Dual Sight – ενώ προσφέρει τεχνολογία εγγραφής ήχου 360 μοιρών για τα βίντεο.

  OnePlus 5T
  €559, Web oneplus.net/gr

  Ο αντικαταστάτης του OnePlus 5, το OnePlus 5T δε θα μπορούσε να μην προσφέρει σύστημα διπλής κάμερας, αν και η εταιρεία ένιωσε την ανάγκη να προβεί σε αλλαγές μεταξύ των δύο συσκευών. Το OnePlus 5T εξακολουθεί να διαθέτει τους δύο έγχρωμους αισθητήρες στα 16MP και 20MP, μόνο που εδώ έχουμε διαφορετικά οπτικά μέρη και αντί για φακούς με εστιακό μήκος 24mm και 36mm έχουμε δύο ίδιους φακούς εστιακού μήκους 27mm, αλλά με πολύ πιο φωτεινό F [F/1.7], καθώς η εταιρεία ήθελε αυτή τη φορά να εστιάσει περισσότερο στην ποιότητα των λήψεων υπό συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Παρά την αλλαγή, η συσκευή εξακολουθεί να προσφέρει υβριδικό ψηφιακό ζουμ, ενώ από τις δυνατότητες της εφαρμογής της κάμερας δεν λείπουν το χειροκίνητο mode, αλλά και το Portrait mode.

  Samsung Galaxy Note8
  €1.029, Web www.samsung.com/gr

  Τελευταία συσκευή της δοκιμής το Note8, η ναυαρχίδα της Samsung, που είναι και το πρώτο smartphone της οικογένειας Galaxy που διαθέτει σύστημα διπλής κάμερας. To Note8 ακολουθεί τον ίδιο δρόμο που έχει η επιλέξει και η Apple για τα δικά της dual camera iPhones, δηλαδή με δύο έγχρωμους αισθητήρες ανάλυσης 12MP. Η διαφορά βρίσκεται στα οπτικά μέρη των δύο αισθητήρων όπου ο ένας διαθέτει εστιακό μήκος 26mm και ο δεύτερος εστιακό μήκος 52mm, με αποτέλεσμα η συσκευή της Samsung να είναι σε θέση να δώσει καθαρά οπτικό ζουμ 2x. Να σημειώσουμε εδώ ότι οι δύο φακοί έχουν διαφορετικό F, με τον wide να έχειF/,1.7 και τον tele F/2.6. Όμως και οι δύο υποστηρίζουν οπτική σταθεροποίηση, κάτι που δεν προσφέρει άλλη συσκευή Android. Σε ότι αφορά το portrait mode, η Samsung το έχει ονομάσει Live Focus, και σας δίνει άμεση προεπισκόπιση του βάθους πεδίου με ρυθμιζόμενη ένταση, ενώ υποστηρίζονται πολλά mode λειτουργίας μεταξύ των οποίων και πλήρως χειροκίνητο.

  Δείγματα λήψεων: Πορτραίτο Α

  Honor 9
  Huawei Mate 10 Lite
  Huawei P10
  Xiaomi Mi 6
  Xiaomi Mi A1
  Huawei Mate 10 Pro
  Huawei P10 Plus
  Nokia 8
  OnePlus 5T
  Samsung Galaxy Note8

   

  Δείγματα λήψεων: Πορτραίτο Β

  Honor 9
  Huawei Mate 10 Lite
  Huawei P10
  Xiaomi Mi 6
  Xiaomi Mi A1
  Huawei Mate 10 Pro
  Huawei P10 Plus
  Nokia 8
  OnePlus 5T
  Samsung Galaxy Note8

   

  Δείγματα λήψεων: Τοπίο Α

  Honor 9
  Huawei Mate 10 Lite
  Huawei P10
  Xiaomi Mi 6
  Xiaomi Mi A1
  Huawei Mate 10 Pro
  Huawei P10 Plus
  Nokia 8
  OnePlus 5T
  Samsung Galaxy Note8

   

  Δείγματα λήψεων: Τοπίο Α ζουμ

  Honor 9
  Huawei Mate 10 Lite
  Huawei P10
  Xiaomi Mi 6
  Xiaomi Mi A1
  Huawei Mate 10 Pro
  Huawei P10 Plus
  Nokia 8
  OnePlus 5T
  Samsung Galaxy Note8

   

  Δείγματα λήψεων: Τοπίο Β

  Honor 9
  Huawei Mate 10 Lite
  Huawei P10
  Xiaomi Mi 6
  Xiaomi Mi A1
  Huawei Mate 10 Pro
  Huawei P10 Plus
  Nokia 8
  OnePlus 5T
  Samsung Galaxy Note8

   

  Δείγματα λήψεων: Τοπίο Β ζουμ

  Honor 9
  Huawei Mate 10 Lite
  Huawei P10
  Xiaomi Mi 6
  Xiaomi Mi A1
  Huawei Mate 10 Pro
  Huawei P10 Plus
  Nokia 8
  OnePlus 5T
  Samsung Galaxy Note8

   

  Δείγματα λήψεων: Εσωτερικός χώρος

  Honor 9
  Huawei Mate 10 Lite
  Huawei P10
  Xiaomi Mi 6
  Xiaomi Mi A1
  Huawei Mate 10 Pro
  Huawei P10 Plus
  Nokia 8
  OnePlus 5T
  Samsung Galaxy Note8

   

   

  Δείγματα λήψεων: Εσωτερικός χώρος ζουμ

  Honor 9
  Huawei Mate 10 Lite
  Huawei P10
  Xiaomi Mi 6
  Xiaomi Mi A1
  Huawei Mate 10 Pro
  Huawei P10 Plus
  Nokia 8
  OnePlus 5T
  Samsung Galaxy Note8

   

  Δείγματα λήψεων: Πορτραίτο εσωτερικός χώρος

  Honor 9
  Huawei Mate 10 Lite
  Huawei P10
  Xiaomi Mi 6
  Xiaomi Mi A1
  Huawei Mate 10 Pro
  Huawei P10 Plus
  Nokia 8
  OnePlus 5T
  Samsung Galaxy Note8

   

  Δείγματα λήψεων: Νυχτερινή χειροκίνητο

  Honor 9
  Huawei Mate 10 Lite
   
  Huawei P10
  Xiaomi Mi 6
  Xiaomi Mi A1
   
  Huawei Mate 10 Pro
  Huawei P10 Plus
  Nokia 8
   
  OnePlus 5T
  Samsung Galaxy Note8

   

  Δείγματα λήψεων: Νυχτερινή, ζουμ, χειροκίνητο

  Honor 9
  Huawei Mate 10 Lite
  Huawei P10
  Xiaomi Mi 6
  Xiaomi Mi A1
  Huawei Mate 10 Pro
  Huawei P10 Plus
  Nokia 8
  OnePlus 5T
  Samsung Galaxy Note8

   

  Συμπεράσματα

  Αν έχετε φτάσει μέχρι εδώ και έχετε δει όλα τα δείγματα των λήψεων, πιστεύουμε ότι θα έχετε αντιληφθεί ότι παρά τις φαινομενικές ομοιότητες,η απόδοση της κάθε συσκευής είναι πολύ διαφορετική. Επίσης, πως για να βγει ένα σωστό τελικό αποτέλεσμα χρειάζεται δουλειά όχι μόνο από τοhardware του κάθε smartphone, αλλά και από την εφαρμογή της κάμερας, και φυσικά απ τους αλγόριθμους επεξεργασίας εικόνας που χρησιμοποιεί ο κάθε κατασκευαστής.

  Το δεύτερο που είναι εμφανές, είναι ότι δεν υπάρχει μία συσκευή που να είναι κατηγορηματικά καλύτερη σε όλες τις λήψεις και κάτω από όλες τις συνθήκες, όμως υπάρχουν συσκευές που τα καταφέρνουν καλύτερα από τις υπόλοιπες στις περισσότερες των περιπτώσεων, και εν τέλει, είναι αυτές που ξεχώρισαν και διακρίθηκαν. Eν προκειμένω και πριν ακόμα ξεκινήσουμε τη δοκιμή, είχαμε μία πρώτη εικόνα για το τι μπορούσαμε να περιμένουμε από τις περισσότερες, αφού οι μισές έχουν δοκιμαστεί και παρουσιαστεί στο παρελθόν σε μεγάλες και αναλυτικές δοκιμές [Huawei P10, Huawei Mate 10 Pro, OnePlus 5T, Samsung Galaxy Note8, Xiaomi Mi 6]. Εντούτοις, ήταν η πρώτη φορά που θα τις δοκιμάζαμε όλες μαζί κάτω από τις ίδιες περιβαλλοντικές και φωτιστικές συνθήκες, οπότε δεν μπορούσαμε να προδικάσουμε το αποτέλεσμα.

  Ξεκινώντας από τα πιο οικονομικά μοντέλα, το παιχνίδι παίχτηκε επί της ουσίας μεταξύ δύο κατασκευαστών τηςHuawei και της Xiaomi. Από τις λήψεις φαίνεται ξεκάθαρα πως η Huawei έχει αυτή τη στιγμή το πάνω χέρι καθώς οι συσκευές της είχαν συνολικά καλύτερη απόδοση, που οφείλεται κυρίως στην πιο σωστή επεξεργασία των λήψεων με λιγότερα λάθη στην ισορροπία του λευκού, και με ελαφρώς καλύτερο δυναμικό εύρος. Αυτό δεν σημαίνει πως οι συμμετοχές της Huawei ήταν ισάξιες, αφού υπήρχαν διαφορές και μεταξύ τους. Το P10, το οποίο διατίθεται πλέον σε πολύ πιο χαμηλή τιμή, να κερδίζει έναντι του Honor 9, προσφέροντας καλύτερη τονικότητα, λίγο πιο ξεκούραστο bokeh, και παρόλο που οι λήψεις του είχαν λιγότερο έντονο contrast αυτή δίνει την δυνατότητα να παίξετε περισσότερο με φίλτρα στο post processing ώστε οι φωτογραφίες σας που θα καταλήξουν στα διάφορα social media να δείχνουν λιγότερο επεξεργασμένες και σκληρές.

  Στην ακριβή κατηγορία, ο ανταγωνισμός ήταν μεγαλύτερος, αφού εκτός της Huawei είχαμε δυνατές συσκευές από την Nokia, την OnePlus και την Samsung. Ξεκινώντας από την Nokia, παρά τα οπτικά μέρη της Zeiss το portrait εφέ θέλει ακόμα δουλειά καθώς είναι αρκετά κουραστικό, ενώ δεν ικανοποιηθήκαμε και από τις επιλογές που προσφέρει το χειροκίνητο mode. To OnePlus 5T τα πήγε αρκετά καλά, όμως το δικό του portrait mode δεν προσφέρει δυνατότητα ελέγχου της έντασης του εφέ, η απόδοση στις νυχτερινές λήψεις ήταν κατώτερη των προσδοκιών μας, και εν τέλει εξακολουθούμε να προτιμάμε τη διάταξη του OnePlus 5 με τους δύο φακούς διαφορετικού εστιακού μήκους όπως στο Note8. Η συσκευή της Samsung, αποδείχτηκε από τους δυνατότερους παίχτες, καθώς η εφαρμογή της κάμερας είναι ταχύτατη, το διαθέσιμα modes χρηστικά, το Live Focus, πολύ σωστό και οι λήψεις πολύ φωτεινές και εντυπωσιακές. Όμως, αυτός ήταν και ο λόγος που δεν κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή, αφού παρά το αρχικό εντυπωσιασμό το γεγονός ότι οι περισσότερες φωτογραφίες ήταν υπερ-φωτισμένες [αλλά όχι καμένες] χάνει πόντους, διότι επί της ουσίας δεν αποτύπωνε την πραγματική σκηνή που βλέπαμε αλλά μία εξιδανικευμένη.
  Τελικά, το Mate 10 Pro ήταν αυτό που κέρδισε την προτίμησή μας, καθώς είχε για άλλη μία φορά πιο φυσικό αποτέλεσμα, πιο σωστή ισορροπία λευκού και συνολικά μία από τις καλύτερες εφαρμογές κάμερας, με έξτρα bonus την αυτόματη αναγνώριση των λήψεων από την AI του chip που θα βοηθήσει τους αρχάριους.

   

  πηγή PC Magazine

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  13:18 05/12

  Τι αναφέρει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το 5G

  Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε από την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Καλαμάτας.

  08:03 04/12

  Τέλος εποχής για τη Google: Παραιτήθηκαν από την ηγεσία της Alphabet οι συνιδρυτές Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν

  Θα παραμείνουν στο διοικητικό συμβούλιό της, όπου θα ελέγχουν από κοινού πάνω από το 51% των ψήφων.

  12:26 26/11

  ΙΟΒΕ: Η σημασία των κινητών επικοινωνιών και της ευρυζωνικότητας στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο της ελληνικής οικονομίας

  Παρουσιάστηκε σήμερα στο 21ο INFOCOM WORLD CONFERENCE, η μελέτη του ΙΟΒΕ για τις κινητές επικοινωνίες και την επίδρασή τους στην ελληνική οικονομία.

  11:35 26/11

  O Θεοδόσης Μιχαλόπουλος νέος CEO για τη Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας

  Μετά από μια σύντομη μεταβατική περίοδο, ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος αναλαμβάνει και επισήμως τη θέση του CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.

  09:54 25/11

  Το παγκόσμιο συμβόλαιο του Τιμ Μπέρνες-Λι για να σώσει το Ίντερνετ από την ψηφιακή δυστοπία

  Τριάντα περίπου χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Βρετανός Τιμ Μπέρνερς-Λι έβαλε τα θεμέλια του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web) και από τότε δεν έχει σταματήσει να αγωνίζεται για ένα καλύτερο...

  19:18 19/11

  Παγκόσμια πρωτιά για την ελληνική αποστολή στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2019

  Με τέσσερα μετάλλια -τρία αργυρά, ένα χάλκινο- και τρεις διακρίσεις (τέταρτη, έβδομη και ένατη θέση) επέστρεψε η ελληνική αποστολή από τον παγκόσμιο τελικό της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO ...

  13:30 13/11

  COSMOTE: "This is... Fiber To Τhe Home" στη Σπάρτη

  Ζωντανή σύνδεση της Σπάρτης με 5 "Σπάρτες" των Η.Π.Α. με τη δύναμη των οπτικών ινών

  14:22 11/11

  Ο Τουρισμός σε 5G διάσταση

  Η WIND λειτούργησε σε πραγματικές συνθήκες πιλοτικό δίκτυο 5G στην έκθεση PHILOXENIA της Θεσσαλονίκης