Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Φεβ-2016 12:38

  Το Internet of Things στην Ελλάδα

  Το Internet of Things στην Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αυξημένη ελληνική συμμετοχή σε ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα για το Internet of Things (ΙoT) και η ανάπτυξη συνεργασιών και δικτύωσης μεταξύ ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας, με τη δημιουργία ενός ελληνικού οργανισμού για τo IoT, ήταν μερικά από τα θέματα που αναδείχθηκαν στην ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση που διοργάνωσαν το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και η ευρωπαϊκή Συμμαχία για το Διαδίκτυο των πραγμάτων (Alliance for the Internet of Things Innovation, AIOTI). Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 8 Φεβρουαρίου 2016 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

  Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, η εκδήλωση "AIOTI Open Day: Χρηματοδότηση & καινοτομία μέσω του Internet of Things (ΙοΤ) στην Ελλάδα" απευθυνόταν στους δρώντες του οικοσυστήματος ΙοΤ, τόσο από την πλευρά της προσφοράς (technology providers) όσο και της ζήτησης (end users) τεχνολογίας, και είχε σκοπό τη διεύρυνση της εθνικής συμμετοχής σε μια από τις σημαντικότερες μελλοντικές τεχνολογίες, παράλληλα με τις ενέργειες που γίνονται για το ΙοΤ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

  Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) αφορά τη διασύνδεση ατόμων, μηχανών, οικιακών συσκευών, απλών αντικειμένων και διαδικασιών, γεγονός που δημιουργεί απεριόριστες δυνατότητες και προοπτικές για τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Σήμερα, οι συσκευές που είναι online αγγίζουν τα 10 δισεκατομμύρια, ενώ μέχρι το 2020 προβλέπεται ότι θα φτάσουν τα 34 δισεκατομμύρια. Τα επόμενα πέντε χρόνια, η έρευνα προβλέπει ότι θα επενδυθούν 6 τρισεκατομμύρια δολάρια στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων.

  Όπως επισήμανε σε χαιρετισμό της η Εύη Σαχίνη, Διευθύντρια του ΕΚΤ, η επιστημονική αριστεία της Ελλάδας τεκμηριώνεται από την επιτυχημένη συμμετοχή σε μία από τις πιο ανταγωνιστικές προκηρύξεις του Ορίζοντα 2020 στο πρόγραμμα ICT με θέμα το Internet of Things. Παράλληλα υπογράμμισε ότι το ΕΚΤ, πέρα από τον ρόλο του ως Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα ICT, προσφέρει υποδομές και υπηρεσίες για την αξιοποίηση και διάχυση τόσο του έγκριτου ελληνικού ψηφιακού περιεχομένου, όσο και των δεδομένων, δίνοντας έμφαση στην ανοικτή διάθεση και επανάχρηση. Σε αυτό το πλαίσιο, τα δεδομένα που θα προέλθουν από το Διαδίκτυο των Πραγμάτων στο μέλλον θα αποκτήσουν ιδιαίτερη δυναμική και το ΕΚΤ θα την υποστηρίξει ενεργά, απευθυνόμενο σε ολοένα και περισσότερες κοινότητες χρηστών.

  Ο Ηρακλής Αγιοβλασίτης από το ΕΚΤ, Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα ICT του Ορίζοντα 2020 (ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πλαίσιο για την έρευνα και καινοτομία), αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της προκήρυξης ICT-30-2015: Internet of Things and Platforms for Connected Smart Objects για έρευνα σε τεχνολογίες του Διαδικτύου των Πραγμάτων, στην οποία υποβλήθηκαν 137 προτάσεις για έργα και εγκρίθηκαν 7 έργα έρευνας και ανάπτυξης (Research and Innovation Actions) και 2 έργα συντονισμού και υποστήριξης (Coordination and Support Actions). 

  Η Ελλάδα συμμετέχει σε 4 από τα 7 εγκεκριμένα έργα έρευνας και ανάπτυξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αντλώντας συνολικά 3,36 εκατ. ευρώ κοινοτικής συγχρηματοδότησης, ενώ η συνολική κοινοτική συγχρηματοδότηση για έρευνα και ανάπτυξη είναι 51,5 εκ ευρώ. Η συμμετοχή της Ελλάδας ανέρχεται στο 6,5% της συνολικής διαθέσιμης κοινοτικής συγχρηματοδότησης. Συγκεκριμένα, ελληνική συμμετοχή υπάρχει στα έργα BIG IoT, Agile, SymbIoTe και Vicinity. Σε αυτά τα έργα συμμετέχουν οι παρακάτω 7 φορείς: Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), GNOMON Informatics SA, Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη, Econais A.E., Bioassist A.E., Intracom A.E. Telecom Solutions, Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ).

  Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι δυνατότητες χρηματοδότησης για έρευνα και καινοτομία μέσα από τον Ορίζοντα 2020. Ο Peter Friess, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG CNECT) αναφέρθηκε διεξοδικά στις λεπτομέρειες των προκηρύξεων σχετικά με το Internet of Things, χαρακτηρίζοντας το IoT ως την επόμενη ψηφιακή επανάσταση. Ο P. Friess υπογράμμισε ότι η Ευρώπη έχει την ικανότητα να είναι πρωτοπόρος στο ΙοΤ, καθώς υπάρχουν και οι κατάλληλοι φορείς, όσο η έρευνα και το θεμελιωμένο οικοσύστημα ΙΤ. Υπάρχει όμως ο κίνδυνος του κατακερματισμού των προσπαθειών και της καθυστέρησης λόγω και του διεθνούς ανταγωνισμού. Επίσης, παρουσίασε εκτενώς τις ανοικτές προκηρύξεις για πιλοτικά έργα μεγάλης κλίμακας IoT (Large Scale Pilots) στον Ορίζοντα 2020, τα οποία έχουν καταληκτική ημερομηνία 12 Απριλίου 2016. 

  Τα πιλοτικά έργα μεγάλης κλίμακας αφορούν τις περιοχές: Pilot 1: Smart living environments for ageing well (20 εκατ. ευρώ), Pilot 2: Smart Farming and Food Security (30 εκατ. ευρώ), Pilot 3: Wearables for smart ecosystems (15 εκατ. ευρώ), Pilot 4: Reference zones in EU cities (15 εκατ. ευρώ), Pilot 5: Autonomous vehicles in a connected environment (20 εκατ. ευρώ). Ο P. Friess έκλεισε με χρήσιμες οδηγίες για την επιτυχημένη υποβολή προτάσεων και απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού.

  O Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, Διευθυντής Ερευνών στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, μίλησε για το Alliance for the Internet of Things Innovation (AIOTI), με την ιδιότητά του ως συντονιστής του ΑΙΟΤΙ στην Ελλάδα. Η Συμμαχία για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (AIOTI) ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σημαντικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον χώρο του IoT. Η AIOTI έχει ως στόχο να εξασφαλίσει στην ΕΕ το προβάδισμα στις σχετικές τεχνολογίες, δημιουργώντας ένα δυναμικό ευρωπαϊκό IoT οικοσύστημα. Ο Κ. Σπυρόπουλος επισήμανε τις βασικές προκλήσεις για την ανάπτυξη του ΙοΤ, όπως η γρήγορη τεχνολογική ανάπτυξη, η αποδοχή των υπηρεσιών IoT από τους χρήστες, η ανάγκη για ανάπτυξη σχετικών επιχειρηματικών μοντέλων, το ρίσκο του κατακερματισμού, και ο διεθνής ανταγωνισμός.

  Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές από έργα που έχουν ήδη επιλεγεί προς χρηματοδότηση στον χώρο του Internet of Things (ICT-30-2015). Ο Σέργιος Σούρσος (Intracom AE) αναφέρθηκε στο SYMBIOTE project, το οποίο και έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία στη συγκριτική αξιολόγηση και αφορά τη συμβίωση έξυπνων αντικειμένων σε περιβάλλοντα ΙοΤ. Το έργο AGILE (Adoptive Gateways for dIverse MuLtiple Environments) παρουσίασε ο Χάρης Δούκας (Create-net), ενώ ο Θανάσης Τρυφερίδης (ΕΚΕΤΑ), μίλησε για το VICINITY project, το οποίο προσφέρει νέες υπηρεσίες μέσω της διαλειτουργικότητας σε περιβάλλοντα Internet of Things.

  Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με πρωτοβουλία επιχειρήσεων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Internet of Things, αποσκοπώντας στη δημιουργία συνεργειών και συνεργασίας μεταξύ της ακαδημαϊκής/ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς και στη θεσμοθέτηση ενός ελληνικού οργανισμού για το Ιnternet of Things. Συγκεκριμένα, πήραν θέση οι πιο δραστήριοι οργανισμοί του ελληνικού οικοσυστήματος IoT, ενώ παρουσιάστηκαν εθνικές πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα στο εξωτερικό σε επίπεδο συνολικής στρατηγικής για το ΙοΤ. Ανάμεσα σε αυτούς, οι εταιρείες Future Intelligence, Intracom ΑΕ, Athens Information Technology, ΕΕΛ/ΛΑΚ, PlegmaLabs, Warply, exm. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν και συγκεκριμένες καλές πρακτικές από τη χώρα μας, όπως το mi-cluster (cluster μικροηλεκτρονικής corallia), το οποίο έχει οργανώσει πλήθος επιχειρηματικών αποστολών στο εξωτερικό, καθώς και το ανεπίσημο IoT meetup της ελληνικής κοινότητας χρηστών.

  Όπως επισημάνθηκε στις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων, η ανάγκη συνέργειας μεταξύ των επιχειρήσεων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον χώρο του IoT μπορεί να συνεισφέρει στην επίτευξη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος και επίτευξη οικονομιών κλίμακας. Παράλληλα, απαιτείται ένα εθνικό πλαίσιο στρατηγικής για το ΙοΤ με όραμα, σταθερή ηγεσία και συγκεκριμένες δράσεις που θα έχουν τον ρόλο καταλύτη και πολλαπλασιαστή προστιθέμενης αξίας και παραγωγικότητας, καταλήγει η ανακοίνωση. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  13:30 13/11

  COSMOTE: "This is... Fiber To Τhe Home" στη Σπάρτη

  Ζωντανή σύνδεση της Σπάρτης με 5 "Σπάρτες" των Η.Π.Α. με τη δύναμη των οπτικών ινών

  14:22 11/11

  Ο Τουρισμός σε 5G διάσταση

  Η WIND λειτούργησε σε πραγματικές συνθήκες πιλοτικό δίκτυο 5G στην έκθεση PHILOXENIA της Θεσσαλονίκης

  14:25 08/11

  Συνεργασία της Wind με τα Αθηναϊκά Θέατρα

  Δωρεάν εισιτήρια θεάτρου για τους συνδρομητές WINDONE.

  08:28 06/11

  Κίνα: Η Xiaomi παρουσίασε το πρώτο στον κόσμο "έξυπνο" κινητό με κάμερα 108 megapixel

  Προς το παρόν, το μοντέλο Mi CC9 Pro Premium έχει ανακοινωθεί ότι θα κυκλοφορήσει μόνο στην κινεζική αγορά με αρχικό κόστος περίπου 400 δολάρια.

  17:40 05/11

  Δέκα εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το έργο Ultra Fast Broadband

  Αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στην Ελλάδα, με προϋπολογισμό €700 εκατ.

  10:07 05/11

  Ιράκ: Οι αρχές μπλόκαραν ξανά χθες την πρόσβαση στο Διαδίκτυο

  Η χθεσινή ημέρα στο Ιράκ σημαδεύτηκε από πολλά βίαια επεισόδια.

  08:20 05/11

  Γερμανία: Ο Μάας θέτει εν αμφιβόλω τη συμμετοχή της Huawei στην ανάπτυξη δικτύων 5G

  Το Βερολίνο θα υιοθετήσει πολύ πιο αυστηρή στάση έναντι του κινεζικού κολοσσού.

  13:53 01/11

  Πώς η Silicon Valley συμβάλλει σε σύγχρονο διαδικτυακό σκλαβοπάζαρο

  Αγοροπωλησίες οικιακών σκλάβων μέσω γνωστών κοινωνικών μέσων.

  23:13 30/10

  "STOP" στις πολιτικές διαφημίσεις από το Twitter

  Όπως ανακοίνωσε ο συνιδρυτής της, Τζακ Ντόρσεϊ.

  22:46 30/10

  Ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις τα αποτελέσματα της Facebook

  Αύξηση κερδοφορίας και άνοδο εσόδων κατά 29% εμφάνισε το τρίτο τρίμηνο του έτους η Facebook, που ανακοίνωσε τα αποτελέματά της μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης στη Wall Street.

  22:41 30/10

  Apple: Καλύτερα των εκτιμήσεων τα κέρδη ανά μετοχή

  Στα 64 δισ. δολ. τα έσοδα της Apple για το τελευταίο τρίμηνο της χρήσης.

  16:27 30/10

  Βρετανία: Η Facebook συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμο 500.000 στερλίνες για το σκάνδαλο της Cambridge Analytica

  Όπως ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική ρυθμιστική αρχή για την πληροφόρηση.

  14:00 29/10

  KPMG: Amazon, Apple και Alibaba στην κορυφή των καινοτόμων εταιρειών στον τεχνολογικό κλάδο

  Ως τα πλέον καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα για τα επόμενα τρία χρόνια επιλέχθηκαν οι Amazon, Apple και Alibaba σε έρευνα της KPMG.

  17:25 28/10

  Η Ουάσινγκτον προσβλέπει σε συνεργασία με άλλες χώρες που έχουν τις ίδιες απόψεις για τα δίκτυα 5G

  Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε σε μία επιστολή του σήμερα, ότι οι ΗΠΑ προγραμματίζουν να συνεργαστούν με "χώρες που έχουν τις ίδιες απόψεις" για την προώθηση της ασφάλειας στην επόμενη...