Tέλος χρόνου για "προκάτ" δηλώσεις: Τι πρέπει να ελέγξουν 1,4 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι για να αποφύγουν έξτρα φόρο
Τρίτη, 22-Απρ-2025 07:30
Της Σίσσυς Σταυροπιερράκου
Τρία εικοσιτετράωρα έχουν στη διάθεσή τους 1,4 εκατ. φορολογούμενοι για να προχωρήσουν σε εξονυχιστικό έλεγχο των προσυμπληρωμένων φορολογικών δηλώσεων πριν η ΑΑΔΕ πατήσει το κουμπί της αποστολής τους στις 25 Απρίλιου.
Προκειμένου να μη βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις, όσοι διαπιστώνουν ότι τα προσυμπληρωμένα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή είναι ελλιπή πρέπει να τα τροποποιήσουν η να συμπληρώσουν τα ορθά στοιχεία και να υποβάλλουν οι ίδιοι την αρχική φορολογική δήλωση μέχρι την προσεχή Πέμπτη.
Ο φόρος καταβάλλεται είτε εφάπαξ μέχρι τις 30 Απριλίου 2025 με έκπτωση 4%, είτε σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να πληρώνεται έως τις 31 Ιουλίου 2025. Όπως έχει διαπιστωθεί, υπάρχουν περιπτώσεις που οι αρμόδιοι φορείς διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ ελλιπή η λανθασμένα στοιχεία ή οι ίδιοι οι φορολογούμενοι έχουν παραλείψει να συμπληρώσουν και να τροποποιήσουν κρίσιμους κωδικούς της δήλωσης. Μία δεύτερη ευκαιρία για τροποποιήσεις και διορθώσεις θα έχουν μέχρι την Τρίτη 15 Ιουλίου του 2025, υποβάλλοντας τροποποιητική δήλωση χωρίς πρόστιμα.
Τα σημεία προσοχής
Αναλυτικότερα, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται:
Εισοδήματα. Το ύψος των μισθών, συντάξεων και επιδομάτων αποτελούν το κλειδί για τον προσδιορισμό του τελικού φόρου που θα αναγραφεί στο εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας. Πλήρη εικόνα για τα συγκεκριμένα ποσά που έχουν αποστείλει στην ΑΑΔΕ οι φορείς πληρωμών και για το συνολικό φόρο που παρακρατήθηκε μπορούν να έχουν οι φορολογούμενοι, επιλέγοντας "Ενημέρωση Εισοδημάτων-Δαπανών-προεκκαθάρισης φόρου Υπόχρεου" ή "Ενημέρωση Εισοδημάτων-Δαπανών-προεκκαθάρισης φόρου Συζύγου/ΜΣΣ" κατά περίπτωση.
Αν διαπιστώσουν ότι τα στοιχεία δεν είναι ορθά ή είναι ελλιπή δεν έχουν τη δυνατότητα παρέμβασης, αφού οι συγκεκριμένοι κωδικοί είναι κλειδωμένοι, ωστόσο μπορούν να απευθυνθούν στον αρμόδιο φορέα και να ζητήσουν επαναπροσδιορισμό με την αποστολή νέου αρχείου στην ΑΑΔΕ με βάση το οποίο θα αλλάξουν αυτόματα τα προσυμπληρωμένα ποσά.
Τεκμήρια. Οι φορολογούμενοι οφείλουν να ελέγξουν εάν τα τεκμήρια διαβίωσης που έχουν συμπληρωθεί από την ΑΑΔΕ είναι ορθά, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα έχουν πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση, η οποία θα έχει προκύψει λόγω του προσδιορισμού του φορολογητέου εισοδήματος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων σε επίπεδο υψηλότερο από το εμφανιζόμενο ως δηλωθέν. Στην περίπτωση που έχει προκύψει τεκμαρτό εισόδημα υψηλότερο του δηλωθέντος και κινδυνεύουν να πληρώσουν σημαντικά αυξημένο φόρο εισοδήματος, θα πρέπει να προσθέσουν στη φορολογική τους δήλωση ποσά για την κάλυψη των τεκμηρίων. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να κοιτάξουν να καλύψουν την επιπλέον διαφορά μεταξύ τεκμαρτού και δηλωθέντος εισοδήματος, αναγράφοντας στους κωδικούς 781-782 του πίνακα 6 του Ε1 κάποιο ποσό ανάλωσης κεφαλαίου προερχόμενου από εισοδήματα παρελθόντων ετών ή, στους κωδικούς 787-788 του πίνακα 6 της δήλωσης, κάποιο χρηματικό ποσό δανείου, δωρεάς, γονικής παροχής, κληρονομιάς, κέρδους από τυχερό παίγνιο, εφάπαξ αποζημίωσης κ.λπ. που έλαβαν το 2024.
e-συναλλαγές. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν εάν τα στοιχεία που έχουν αποστείλει για τις e-συναλλαγές τους οι τράπεζες στην ΑΑΔΕ αντιστοιχούν στο 30% του φορολογητέου εισοδήματός τους. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, κάθε φορολογούμενος που είναι μισθωτός, συνταξιούχος, κατά κύριο επάγγελμα αγρότης ή αυτοαπασχολούμενος πρέπει να έχει πραγματοποιήσει έως το τέλος του προηγούμενου έτους (2024) δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό 30% του ετησίου ατομικού πραγματικού εισοδήματός του. Σε διαφορετική περίπτωση, θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο ίσο με το 22% της διαφοράς που δεν έχει καλυφθεί.
Τόκοι καταθέσεων-δανείων. Τόσο οι φορολογούμενοι, όσο και οι λογιστές πρέπει κυρίως να ελέγξουν εάν έχουν αναγραφεί σωστά οι τόκοι των καταθέσεων και δανείων, καθώς πέρυσι είχε διαπιστωθεί ότι σε αρκετές περιπτώσεις ήταν λανθασμένοι. Οι τόκοι δηλώνονται στους κωδικούς 667-668 του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Στους κωδικούς αυτούς δηλώνονται οι τόκοι που αποκτώνται από οποιαδήποτε αιτία, π.χ. τόκοι τραπεζικών καταθέσεων, τόκοι δανεισμού, τόκοι εταιρικών ομολόγων, τόκοι που επιδικάστηκαν, κ.λπ., πριν από την αφαίρεση του φόρου. Το άθροισμα όλων των ποσών τόκων εμφανίζεται ξεχωριστά για τον κάθε σύζυγο, ενώ αναγράφονται και οι τόκοι που αναλογούν σε συνδικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών. Επίσης, εμφανίζονται και τα ποσά του φόρου 15% που έχουν παρακρατηθεί. Στους κωδικούς 675-676 πρέπει να έχουν δηλωθεί τα ποσά του φόρου που έχουν παρακρατηθεί από τους τόκους των καταθέσεων.