Εικονικές συναλλαγές: Αλήθειες και ψέματα

Πέμπτη, 31-Οκτ-2024 00:07

Της Βασιλικής Ηλιοπούλου*

Όπως κάθε χρόνο στο τέλος της χρήσης και λίγο πριν την παραγραφή, αποστέλλονται χιλιάδες πληροφοριακά δελτία από την ΥΕΔΔΕ προς τα Ελεγκτικά Κέντρα για καταλογισμό παραβάσεων ή υποτιθέμενων παραβάσεων. Επειδή τα πληροφοριακά δελτία βασίζονται σε έρευνα από άλλη υπηρεσία, τα Ελεγκτικά Κέντρα θα έπρεπε να διενεργούν αυτόνομο έλεγχο λαμβάνοντας αυτά υπόψιν όχι όμως υιοθετώντας τα άκριτα, όπως στην πραγματικότητα συμβαίνει. 

Στα πληροφορικά δελτία συνήθως περιλαμβάνονται κυρίως διαπιστώσεις για εικονικά φορολογικά στοιχεία, χωρίς όμως απαραίτητα να υπάρχει η κατάλληλη τεκμηρίωση. Δυστυχώς, στις περισσότερες περιπτώσεις οι παραβάσεις καταλογίζονται αυτούσιες από τις φορολογικές αρχές (ΕΛΚΕ, ΔΟΥ, ΚΕΦΟΜΕΠ, ΚΕΜΕΕΠ), ακόμη και αν ο συναλλασσόμενος (λήπτης) τελούσε σε πλήρη άγνοια σχετικά με την φορολογική συμπεριφορά της επιχείρησης με την οποία συναλλάχθηκε. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις επειδή μία επιχείρηση δεν συνεργάζεται με τις φορολογικές αρχές, δεν προσκομίζει βιβλία και στοιχεία, από έρευνα των αρχών δεν ευρίσκεται στην δηλωμένη έδρα της και δεν έχει υποβάλει δηλώσεις κρίνεται ως ανύπαρκτη από τις ελεγκτικές αρχές. 

Πρόσφατα τέθηκε υπόψιν μας μία ανάλογη περίπτωση, όπου μία επιχείρηση κρίθηκε ως ανύπαρκτη από την ΥΕΔΔΕ ήδη από τα έτη 2018-2019, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο κατά την περίοδο 2020-2021 την ενίσχυσε με επιστρεπτέα προκαταβολή, άρα θεωρήθηκε τότε από το κράτος ως υπαρκτή. Σήμερα όμως οι φορολογικές αρχές κρίνουν ότι είναι ανύπαρκτη επιχείρηση. Τελικά, το κράτος επιδοτεί ανύπαρκτες επιχειρήσεις και τι να ανταποδείξει ο φορολογούμενος που συναλλάχθηκε μαζί της;

Θυμίζουμε ότι επί εποχής covid ενισχύθηκαν οικονομικά όλες οι υπαρκτές- ενεργές  επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημία λόγω της πανδημίας με επιστρεπτέα προκαταβολή στις  δε ΚΥΑ που εκδόθηκαν τότε τα κριτήρια ήταν τα παρακάτω:

(α) Να είναι σε λειτουργία, να έχουν πληγεί από την πανδημία και να μην έχουν υπαχθεί σε πτωχευτική διαδικασία,

(β) Να έχουν υποβάλει δηλώσεις φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ,

(γ) Να παρουσιάζουν (κατά το δίμηνο Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2020) μείωση του κύκλου εργασιών τους κατά 20% τουλάχιστον. (Σημειώνεται πάντως πως δεν ήταν αναγκαία η εν λόγω μείωση, όταν επρόκειτο για επιχειρήσεις που υπάγονται σε κάποιους από τους ΚΑΔ που προβλέπει η συγκεκριμένη ΚΥΑ).

Δυστυχώς, ανάλογες συμπεριφορές μη απόδοσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών αποτελούν κάποιες (ευτυχώς μικρή μειοψηφία) επιχειρήσεων που ανήκουν σε οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι ιδρύουν επιχειρήσεις κυρίως παροχής υπηρεσιών (π.χ. ραφής ενδυμάτων και υποδημάτων). Όμως, αποτελεί πραγματικό γεγονός ότι αυτές οι επιχειρήσεις διεκπεραιώνουν ένα μεγάλο μέρος της παραγωγικής διαδικασίας και οι ελληνικές επιχειρήσεις από ανάγκη συνεργάζονται μαζί τους.

Πιστεύουμε ότι προς αποφυγή αυτών των καταστάσεων θα πρέπει να βρεθεί κάποιος άλλος τρόπος απόδοσης του ΦΠΑ, όπως συνέβη και με τα κινητά τηλέφωνα. Επίσης, θα πρέπει σε τέτοιες περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις κατά την έναρξή τους να καταβάλουν προς το Δημόσιο χρηματική εγγύηση. Σήμερα οι ελεγκτικές αρχές έχουν την δυνατότητα διασταυρωτικών επαληθεύσεων που μπορούν να κινήσουν την διαδικασία είσπραξης φόρων αλλά και ενημέρωσης - πληροφόρησης των φορολογουμένων για αυτούς που αδιαμφισβήτητα έχουν κριθεί ως εκδότες εικονικών ή και πλαστών φορολογικών στοιχείων καθώς και των τυχών συνεργατών τους και είναι ανεπίτρεπτο να ανακαλύπτουν μετά των πέρασμα των ετών ότι δεν έχουν αποδοθεί εκατομμύρια φόρων και να προσπαθούν να τους εισπράξουν από ανύποπτους φορολογούμενους που καλόπιστα συναλλάχθηκαν. 

*Η κα Βασιλική Ηλιοπούλου είναι πρώην Γενική Διευθύντρια Φορολογικής Διοίκησης και συνεργάτης της ARTΙON A.E.

Το ανωτέρω κείμενο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην ARTION Α.Ε. (Πουρνάρα 9 Μαρούσι | +30 210 6009062 |  www.artion.gr)