Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 17-Σεπ-2023 09:54

  Τι αλλάζει σε Airbnb και ξενοδοχεία - Τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή

  Airbnb
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αλλά και αλλαγές σε όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης είναι διπλή κατάρα, αντικοινωνική και αντιαναπτυξιακή, σημειώνοντας ότι δρομολογούνται, παρεμβάσεις στους ελεύθερους επαγγελματίες. "Δεν γίνεται 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες να δηλώνουν ετήσια έσοδα ακόμα και κάτω από τον κατώτερο μισθό" τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.  Στα μέτρα για την περιστολή της φοροδιαφυγής περιλαμβάνονται: 

  - Διασύνδεση έως την άνοιξη του 2024 των 450.000 ταμειακών μηχανών με τα POS.

  - Επέκταση ηλεκτρονικών πληρωμών σε όλη τη λιανική αγορά.

  - Υποχρεωτικά ηλεκτρονικές πληρωμές και στις αγοραπωλησίες ακινήτων, με πλήρη κατάργηση των μετρητών

  - Έρχονται ψηφιακά τιμολόγια

  - Ενεργοποιείται από τον Ιανουάριο, το Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής. Όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ. Το ψηφιακό δελτίο αποστολής θα επιτρέψει σε πραγματικό χρόνο να ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδομής, αγροτικά κ.λ.π.).

  - Η Εφορία θα αναγνωρίζει ως έξοδα, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μόνο όσα έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα mydata.

  - Τα προνοϊακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω πιστωτικών καρτών

  - Θα επιβάλλεται πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά

  Τι αλλάζει στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

  Την επιβολή ΦΠΑ στα έσοδα από βραχυχρόνια μίσθωση για όσους εκμεταλλεύονται 3 ή περισσότερα ακίνητα δρομολογεί η κυβέρνηση από τον Ιανουάριο. Παράλληλα θα επιβάλλονται όλα τα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο ανέρχεται σήμερα στο στο 6% ενώ το τέλος διαμονής για ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα κυμαίνεται σε 0,50 έως 4 ευρώ ανάλογα με το είδος της εγκατάστασης.

  Επίσης όπως είπε ο Πρωθυπουργός δρομολογείται η επιστροφή του Ειδικού Φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο ενώ θα συνεχιστεί η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά.

  Παράλληλα αυξάνεται από 0,5 – 4 ευρώ που ισχύει σήμερα σε 1-6 ευρώ ο φόρος διαμονής, προκειμένου να ενισχυθεί στα 600 εκατομμύρια ευρώ το ειδικό αποθεματικό με στόχο να αντιμετωπισθούν οι αυξημένες ανάγκες που προκαλούν οι φυσικές καταστροφές. Ο Πρωθυπουργός απηύθυνε επίσης κάλεσμα στις εταιρείες να συνδράμουν και αυτές και προανήγγειλε επίσης υποχρεωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών.

  Τέλος ο πρωθυπουργός επανέλαβε την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των κρατικών ομολόγων ως μία νέα εναλλακτική επιλογή αποταμίευσης αλλά και τη μείωση στο μισό του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ