Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Σεπ-2023 07:33

  Ενίσχυση του προϋπολογισμού με έσοδα από τη φοροδιαφυγή - Τα μέτρα

  Ενίσχυση του προϋπολογισμού με έσοδα από τη φοροδιαφυγή - Τα μέτρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Η έλλειψη εθνικών πόρων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών καθιστούν επιτακτική την ανάγκη αύξησης των κρατικών εσόδων. Ήδη, από το οικονομικό επιτελείο έχουν αναφερθεί στο ειδικό τέλος που θα επιβληθεί για τον σκοπό αυτό, επιβαρύνοντας τμήματα του πληθυσμού, ωστόσο, ο μοναδικός ίσως τρόπος για να αυξηθούν οι εισπράξεις είναι να περιορισθεί η φοροδιαφυγή. 

  Είναι ενδεικτικό ότι μόνο από τον ΦΠΑ το κράτος χάνει ετησίως έσοδα περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα χάνει και έσοδα από τον φόρο εισοδήματος από τους φορολογούμενους, κυρίως τους επαγγελματίες που υποδηλώνουν εισοδήματα. Πολλές επαγγελματικές ομάδες, σε βάρος των πολλών και αυτών που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες, αποκρύπτουν φορολογητέα ύλη από την εφορία στερώντας πολύτιμους πόρους για την υγεία, την παιδεία αλλά και για το αποθεματικό του κράτους που χρησιμοποιείται για έκτακτες ανάγκες. 

  Υπό το πρίσμα αυτό, το οικονομικό επιτελείο έχει προχωρήσει στη δημιουργία σχεδίου για την αποκάλυψη αυτών που φοροδιαφεύγουν και όπου χρειαστεί θα αυξηθούν τα πρόστιμα με στόχο αυτά να λειτουργήσουν κυρίως ως φόβητρο για την αποτροπή όσων σχεδιάζουν να υφαρπάξουν από το κράτος και το κοινωνικό σύνολο. 

  Ένα δείγμα γραφής των μέτρων που θα ληφθούν, θα δώσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ το ερχόμενο Σάββατο, ενώ άλλα θα εξειδικευθούν από το οικονομικό επιτελείο και τη φορολογική διοίκηση. Στα μέτρα που σχεδιάζονται περιλαμβάνονται:

  - Διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. Όπως τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, είναι η "ναυαρχίδα" των ρυθμίσεων για τη φοροδιαφυγή, ενώ αποτελεί και αυτοδέσμευση της κυβέρνησης στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

  - Υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση. Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις από την ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι ταχύτερες επιστροφές φόρων, παραγραφή φορολογικών υποθέσεων στα τρία χρόνια και υπεραποσβέσεις για τεχνολογικό εξοπλισμό. Σήμερα, αρκετές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν (μέσω παρόχου) την ηλεκτρονική τιμολόγηση αλλά προαιρετικά. Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα ελαχιστοποιηθούν οι απάτες στον ΦΠΑ και τα εικονικά στοιχεία.

  - Επέκταση POS σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

  - Νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.

  - Ψηφιακό δελτίο αποστολής. Με τον τρόπο αυτό ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδομής, αγροτικά κ.λπ.) Οι ελεγκτικές αρχές θα γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο, τι διακινείται και πού πάει.

  - Εισαγωγή κυρώσεων για τη μη διαβίβαση στοιχείων στο MyDATA, ύστερα από μια εύλογη περίοδο προσαρμογής.

  - Πληρωμή προνοιακών επιδομάτων θα γίνεται μέσω χρεωστικών καρτών.

  - Αυξηση των προστίμων

  - Αλλαγές στη σύνθεση των τεκμηρίων διαβίωσης και αλλαγές στις διατάξεις για την ανάλωση κεφαλαίου

  -Κλειδωμένοι - προσυμπληρωμένοι κωδικοί εσόδων εξόδων τόσο στις δηλώσεις ΦΠΑ όσο και στο έντυπο Ε3.

   - Νέο πλαίσιο κινήτρων ώστε οι καταναλωτές να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα χωρίς όμως να περιορίζεται το σημερινό όριο πληρωμών με μετρητά (500 ευρώ).

  Για τους φορολογούμενους, η εφαρμογή Appodixi, μετά από πολλές αναβολές, θα συνοδεύεται από την παροχή μπόνους αποκάλυψης περιπτώσεων φοροδιαφυγής μέσω παραποιημένων αποδείξεων με πιστωτικό φόρου ή μετρητά στο δεκαπλάσιο της αξίας της φοροδιαφυγής που αποκαλύπτεται (ανώτατο όριο 2.000 ευρώ).

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ