Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Μαϊ-2023 07:30

  Πώς θα διορθώσετε λάθη στη φορολογική δήλωση που έχετε υποβάλλει

  Τελευταία ημέρα για τις δηλώσεις - Νέα αιτήματα παράτασης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Τη δυνατότητα να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στη φορολογική τους δήλωση θα έχουν προσεχώς οι φορολογούμενοι που έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση. Συγκεκριμένα στην περίπτωση που φορολογούμενος διαπιστώσει, ότι η φορολογική δήλωση που υπέβαλε στην ΑΑΔΕ περιέχει λάθος ή παράλειψη, έχει τη δυνατότητα να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση.

  Εφόσον η τροποποιητική υποβληθεί εντός των προθεσμιών για τις εμπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις (έως 31 Ιουλίου 2023), η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα χωρίς να επιβάλλεται κανένα πρόστιμο

  Ο άμεσος προσδιορισμός φόρου που προκύπτει από την τροποποιητική δήλωση υποκαθιστά τον αρχικό άμεσο προσδιορισμό φόρου. Η εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης που έχει γίνει με τα αρχικά δεδομένα, θα ακυρωθεί και θα γίνει νέα εκκαθάριση με τα νέα στοιχεία και ο φόρος θα προσδιοριστεί με βάση τα οριστικά εισοδηματικά ή τεκμαρτά δεδομένα. 

  Σημειώνεται ότι δεν επιβάλλονται πρόστιμα, σε κάθε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι έως 100 ευρώ.

  Επίσης,  δεν επιβάλλεται πρόστιμο σε περίπτωση που με την υποβολή της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης δεν επέρχεται αλλαγή στο ύψος της φορολογητέας ύλης π.χ. σε περίπτωση που με την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης διορθώνεται κάποιο λάθος στα στοιχεία ταυτότητας του φορολογούμενου ή στα στοιχεία των προστατευόμενων μελών της οικογένειας του φορολογούμενου, το οποίο λάθος δεν επηρεάζει το ύψος του φόρου

  Οι δηλώσεις

  Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αύξηση του ρυθμού υποβολής δηλώσεων. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 1.944.989  δηλώσεις από τις οποίες προκύπτουν τα εξής στοιχεία:  

  - Το 52,65% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα σε σύνολο 1.944.989   δηλώσεων οι 1.024.037 είναι μηδενικές.

  - Για το 16,92%  των φορολογουμένων ή 329.092 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 347 ευρώ. Συνολικά έχουν επιστραφεί 48,52 εκατ. ευρώ.

  - Το 30,43% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 591.860 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 863 ευρώ.

  Για όσους φορολογούμενους προκύψει χρεωστικό  εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες  από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών. Η νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών, ενώ όσοι μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ θα έχουν  και έκπτωση 3%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ