Τρίτη, 28-Μαρ-2023 07:30
Τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που ξέχασαν να υποβάλλουν συγκεντρωτικές το 2017

Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Στο στόχαστρο του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης φορολογικής συμμόρφωσης βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις που είχαν ξεχάσει το 2017 να υποβάλλουν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών προμηθευτών ή διαφορετικά τις ΜΥΦ. Το πρόστιμο ανέρχεται στα 100 ευρώ και το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της καταλογιστικής πράξης.
Πάντως στις δράσεις τις διεύθυνσης φορολογικής συμμόρφωσης εντάσσονται και όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και φορολογίας ακινήτων κυρίως εκείνες που παραγράφονται.
Ουσιαστικά, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις υποθέσεις που παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Μάλιστα, τα σημειώματα θα πρέπει να έχουν αποσταλεί πριν από τον Δεκέμβριο του 2023 για όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις που παραγράφονται. Και αυτό καθώς σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στο φορολογούμενο τη καταλογιστική πράξη. Εκτός από τις συγκεντρωτικές καταστάσεις που ήδη ξεκίνησε η αποστολή των σημειωμάτων με τα σχετικά πρόστιμα το επόμενο διάστημα στο στόχαστρο των φοροελεγκτικών υπηρεσιών θα βρεθούν:
1. Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2017 αλλά αφορούν παλαιότερα έτη. Στους φορολογούμενους που θα εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει στη φορολογική τους δήλωση τα αναδρομικά που έχουν εισπράξει, η ΑΑΔΕ θα στείλει "ραβασάκια" με το ποσό το φόρου που έχει προσδιοριστεί από τον φορο-ελεγκτικό μηχανισμό.
2. Υποθέσεις επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών που δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2017 ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών τις γνωστές ΜΥΦ.
3. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2014, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2020.
4. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2012 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών "συμπληρωματικά στοιχεία" για απόκρυψη φορολογητέας ύλης. Σημειώνεται ότι εφόσον από συμπληρωματικά στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση των φορολογικών αρχών εξακριβώνεται ότι το εισόδημα του φορολογουμένου υπερβαίνει αυτό που είχε δηλωθεί, ισχύει 10ετής παραγραφή. Τα συμπληρωματικά στοιχεία μπορούν να προέρχονται, για παράδειγμα, από τράπεζες του εξωτερικού, στις οποίες η φορολογική διοίκηση δεν θα μπορούσε να έχει πρόσβαση.
5. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2007, για τις οποίες δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Για τις υποθέσεις αυτές η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής.