Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Μαρ-2023 08:00

  Έρχεται Μητρώο Ακινήτων και για μακροχρόνιες μισθώσεις

  Έρχεται Μητρώο Ακινήτων και για μακροχρόνιες μισθώσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Στην καταγραφή όλων των ακινήτων σε μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα με αναλυτικά στοιχεία για την ακίνητη περιουσία που έχουν στην κατοχή τους πάνω από 7 εκατ. φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) προχωρά η ΑΑΔΕ.

  Στο "Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων", θα προστεθούν πληροφορίες για τα ακίνητα και συγκεκριμένα εάν είναι ή έχουν παραχωρηθεί δωρεάν, τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων και τα στοιχεία των ενοικιαστών. Στη νέα πλατφόρμα υποχρέωση να δηλώνουν τα μισθώματα που καταβάλλουν θα έχουν και οι ενοικιαστές προκειμένου η ΑΑΔΕ να μπορεί να διασταυρώνει αυτόματα το καταβαλλόμενο μίσθωμα και εάν αυτό είναι ίδιο που δηλώνουν ιδιοκτήτης και ενοικιαστής και φυσικά θα προκύπτει και η ενοικίαση του ακινήτου.

  Η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή θα συνδεθεί με το Εθνικό Κτηματολόγιο σφίγγοντας έτσι τον κλοιό γύρω από τους φορολογούμενους που "ξεχνούν" να δηλώσουν τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους στην Εφορία ή σκοπίμως εμφανίζουν στο Ε9 μικρότερη επιφάνεια από την πραγματική για να πληρώνουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ και μικρότερους φόρους και τέλη (τεκμήρια, δημοτικά τέλη, ΤΑΠ).

  Ειδικότερα στο Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων θα περιλαμβάνονται:

  - Τα στοιχεία του ηλεκτρονικού "περιουσιολογίου" που έχει δημιουργηθεί με τις δηλώσεις Ε9 των 7 και πλέον εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων (φυσικών και νομικών προσώπων), τα οποία θα "περάσουν", χωρίς να πρέπει οι φορολογούμενοι να συμπληρώσουν κάποια στοιχεία . Το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να ελέγξουν  αν υπάρχουν αποκλίσεις τις οποίες θα διορθώσουν, 

  - Τα στοιχεία για τις ενοικιάσεις ακινήτων, όπως αυτά προκύπτουν από το αρχείο του Taxisnet, που τροφοδοτείται από τις δηλώσεις Ε2.

  - Τα στοιχεία των ακινήτων που είναι νοικιασμένα.

  - Τα ποσά που καταβάλλουν οι ενοικιαστές και τα οποία θα πρέπει να συμφωνούν με αυτά που δηλώνουν οι ιδιοκτήτες.

  Σημειώνεται ότι το μητρώο θα συνδεθεί και με άλλες πλατφόρμες από τις οποίες θα αντλούνται πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία. Ειδικότερα:

  - Θα συνδεθεί με το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, προκειμένου τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους να προσυμπληρώνονται από την Α.Α.Δ.Ε. στα έντυπα Ε1 και Ε2 των φορολογικών τους δηλώσεων, οι δε δαπάνες των ενοικιαστών για πληρωμές μισθωμάτων να προσυμπληρώνονται και αυτές στα δικά τους έντυπα Ε1 και να μην χρειάζεται ουσιαστικά καμία πρόσθετη ενέργεια συμπλήρωσης στοιχείων τόσο από τους ιδιοκτήτες όσο και από τους ενοικιαστές.

  - Επίσης θα συνδεθεί με τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο (στην αρχή μόνο στην Αττική), προκειμένου να εντοπιστούν και να διορθωθούν αποκλίσεις στα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων που έχουν δηλωθεί από τους ιδιώτες και από το Δημόσιο, αλλά και να αποκαλυφθούν και να αποτυπωθούν οι διαφορές και οι διεκδικήσεις μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου επί αμφισβητούμενων εκτάσεων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ