Πέμπτη, 09-Μαρ-2023 07:36
Ποιοι φόροι πληρώνονται στην ώρα τους από φορολογούμενους και επιχειρήσεις

Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Το 83,3% των φόρων πληρώθηκε εμπρόθεσμα από τους φορολογούμενους και τις επιχειρήσεις το 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. "Πρέπει να διαφυλάξουμε το θέμα της κουλτούρας πληρωμών. Δεν πρέπει να κάνουμε βήματα πίσω", αναφέρει παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σημειώνοντας ότι οι εμπρόθεσμες πληρωμές καταγράφουν αυξητικές τάσεις σε σύγκριση με το 2019.
Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις έχουν κάνει βήμα μεγαλύτερο συγκριτικά με τα φυσικά πρόσωπα. Οι επιχειρήσεις πληρώνουν στην ώρα τους τις φορολογικές υποχρεώσεις που τους αναλογούν, ενώ τα φυσικά πρόσωπα φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες, κάτι που απασχολεί το οικονομικό επιτελείο και το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας εν όψει της επόμενης τετραετίας και των αλλαγών που θα επέλθουν στη φορολογία. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία:
1. Οι εμπρόθεσμες πληρωμές ΦΠΑ έφθασαν στο 85,36% του συνολικά οφειλόμενου ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, από τα 14,050 δις. ευρώ οφειλόμενου ΦΠΑ καταβλήθηκε από τους υπόχρεους εμπρόθεσμα ποσό ύψους 11,99 δισ. ευρώ.
2. Ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων ανήλθε στο 89,30% του συνολικού φόρου. Συγκεκριμένα το ποσό που έπρεπε να πληρώσουν οι επιχειρήσεις ανέρχεται στα 582.14 εκατ. ευρώ, ενώ πληρώθηκε ποσό ύψους 519,84 εκατ. ευρώ.
3. Οι εμπρόθεσμες πληρωμές του ΕΝΦΙΑ έφθασαν στο 77,72% ποσοστό το οποίο είναι υψηλότερο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα ο οφειλόμενος ΕΝΦΙΑ ανήλθε στα 2,666 δις. ευρώ και το ποσό που πληρώθηκε εμπρόθεσμα έφθασε στα 2,059,32 δις. ευρώ
4. Στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων τα ποσά είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σύγκριση με τις τρεις προηγούμενες κατηγορίες. Το ποσοστό εισπραξιμότητας ανέρχεται στο 74,69% με τα νοικοκυριά να πληρώνουν εμπρόθεσμα φόρους ύψους 2,573 δισ. ευρώ όταν το ποσό που τους αναλογούσε για το 2022 ήταν της τάξης των 3,446 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρθηκε ανωτέρω ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει αλλαγές στη φορολογία τόσο των εισοδημάτων από μισθούς όσο και από ακίνητα. Επίσης σχεδιάζει αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και τη μείωση της φοροδιαφυγής που συντελείται. Παράλληλα η φορολογική διοίκηση έχει θέσει (μερικώς) σε εφαρμογή το νέο ηλεκτρονικό σύστημα "Eispraxis", με στόχο να εντοπίσει αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα, αλλά δεν εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Το νέο σύστημα έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί ένα ηλεκτρονικό φάκελο για κάθε οφειλέτη, ο οποίος θα περιλαμβάνει πληροφορίες και στοιχεία για τις οφειλές του, τα εισοδήματα, τα περιουσιακά στοιχεία του και τις συναλλαγές του.
To "Eispraxis" αντλεί πληροφορίες για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία, από το σύστημα "Εργάνη", το ΓΕΜΗ και το Μητρώο των Πολιτών. Μετά την ανάλυση των στοιχείων, ενεργοποιούνται αυτόματες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, πλειστηριασμούς και συμψηφισμούς επιστροφών φόρων με οφειλές. Επίσης με το σύστημα αξιολογείται η οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη για την αποπληρωμή του χρέους και αποστέλλονται ηλεκτρονικά μηνύματα τακτοποίησης της εκκρεμότητας και προειδοποιήσεις για λήψη αναγκαστικών μέτρων.