Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Ιαν-2023 07:53

  Ποιοι νέοι υποχρεούνται να υποβάλλουν φέτος φορολογική δήλωση- Πώς θα εκδώσουν ΑΦΜ

  Ξεκινούν οι ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομιών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Μέσα σε λίγα λεπτά μπορούν να εκδώσουν οι ενδιαφερόμενοι ΑΦΜ ψηφιακά μέσω τηλεδιάσκεψης. Όσοι υποβάλλουν για πρώτη φορά δήλωση, κυρίως οι νέοι άνω των 18 χρονών, θα πρέπει να προχωρήσουν στην έκδοση του ΑΦΜ μέσω του myaadelive.gov.gr και φυσικά όσοι είναι υπόχρεοι σε φορολογική δήλωση και δεν έχουν ΑΦΜ.  Η διαδικασία περιλαμβάνει τα εξής απλά βήματα:

  - Είσοδος στην υπηρεσία μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (myaadelive.gov.gr)

  - Συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων στην ψηφιακή αίτηση Απόκτησης ΑΦΜ και λήψη αριθμού καταχώρησης

  - Επιλογή της ημέρας και ώρας για ραντεβού με εκπρόσωπο της ΑΑΔΕ

  - Σύνδεση μέσω βιντεοκλήσης, όπου -μετά τη διαδικασία ταυτοποίησης- λαμβάνεται ο ΑΦΜ, ενώ η σχετική βεβαίωση αποστέλλεται ως ηλεκτρονικό έγγραφο

  Με την εισαγωγή της απόκτησης ΑΦΜ στην υπηρεσία myAADElive, ολοκληρώνεται η πρώτη διαδικασία του ελληνικού Δημοσίου για εξ αποστάσεως ταυτοποίηση πολιτών (digital onboarding). Στην ιδία βιντεοκλήση, ο πολίτης μπορεί να πάρει και κλειδάριθμο.

  Όπως προαναφέρθηκε όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους μέχρι 31.12.2022 και έχουν πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα υποχρεούνται να υποβάλουν φέτος φορολογική δήλωση. Ακόμη και τα ενήλικα εξαρτώμενα τέκνα οφείλουν να υποβάλουν δήλωση εφόσον απέκτησαν έστω και 0,01 ευρώ εισόδημα κατά τη διάρκεια του 2021 ή εφόσον βαρύνονται με τεκμήριο διαβίωσης για κατοικία ή ΙΧ.

  Σύμφωνα με τη νομοθεσία οι νέοι που έκλεισαν τα 18 έτη ηλικίας το 2022 και έχουν να δηλώσουν οποιουδήποτε ύψους πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα θα πρέπει να υποβάλλουν φέτος τη δική τους φορολογική δήλωση.

  Για παράδειγμα χωριστή φορολογική δήλωση θα πρέπει να κάνει ένας 18αρης ο οποίος μπορεί να μην έχει αποκτήσει εισοδήματα αλλά έχει τραπεζικό λογαριασμό και στο όνομά του έχουν πιστωθεί τόκοι καταθέσεων.  Επιπλέον, ένας νέος ή μια νέα που συμπλήρωσε τα 18 έτη ηλικίας εντός του προηγούμενου έτους υποχρεούται φέτος να υποβάλει μόνος του φορολογική δήλωση, εφόσον:

  – Δεν συγκατοικεί στο ίδιο σπίτι με τους γονείς του αλλά διαμένει σε κτίσμα στο οποίο κατέχει έστω κι ένα μικρό ποσοστό πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή σε κτίσμα το οποίο του παραχωρήθηκε δωρεάν από τους γονείς του ή από κάποιον φίλο του.

  – Έχει στο όνομά του οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη ως τεκμήριο διαβίωσης (ΙΧ αυτοκίνητο, σκάφος κ.λπ.)

  – Απέκτησε εντός του 2022 οποιασδήποτε άλλης μορφής εισόδημα (π.χ. από μισθούς, επιδόματα, ενοίκια, περιστασιακή απασχόληση, αγροτικές ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, υπεραξίες από μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ.)

  – Ίδρυσε εντός του 2022 οποιαδήποτε επιχείρηση στο όνομά του

  – Προχώρησε εντός του 2022 σε έναρξη ελευθέριου επαγγέλματος

  – Είναι έγγαμος ή έγγαμη τη στιγμή της υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

  Ωστόσο, οι νέοι οι οποίοι συμπλήρωσαν τα 18 έτη ηλικίας εντός του 2022 και δεν είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φέτος δική τους δήλωση φορολογίας εισοδήματος είναι όσοι το προηγούμενο έτος δεν είχαν καθόλου εισοδήματα ούτε περιουσιακά στοιχεία που να αποτελούν τεκμήρια (κατοικία, αυτοκίνητο κλπ), εφόσον φιλοξενήθηκαν σε σπίτια γονέων, άλλων συγγενών ή φίλων, ή εφόσον είναι φοιτητές και λόγω σπουδών διαμένουν με ενοίκιο σε άλλη πόλη από αυτήν στην οποία ζουν οι γονείς τους.

  Τα ανήλικα ή ενήλικα τέκνα θεωρούνται "εξαρτώμενα" εφόσον συνοικούν με τον φορολογούμενο και το ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημά τους δεν υπερέβη εντός του 2021 τα 3.000 ευρώ ή τα 6.000 ευρώ αν παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ