Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Οκτ-2022 08:24

  Φορο-έλεγχοι ταχείας επέμβασης από έξι νέα ελεγκτικά κέντρα

  Φορο-έλεγχοι ταχείας επέμβασης από έξι νέα ελεγκτικά κέντρα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Εντολή για "ταχεία επέμβαση" σε υποθέσεις που με βάση τα πληροφοριακά δελτία κινδυνεύουν με παραγραφή ή το μέγεθος της φοροδιαφυγής χρήζει την άμεση διενέργεια ελέγχου έχουν λάβει τα έξι νέα ελεγκτικά κέντρα (ΕΛΚΕ). Με βάση την εντολή του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων συστήνονται τριμελείς επιτροπές που θα αξιολογήσουν όλα τα πληροφοριακά δελτία τα οποία μπορούν να προέρχονται από καταγγελίες, εισαγγελικές διαπιστώσεις, την οικονομική αστυνομία κ.λπ.

  Ετσι, λοιπόν, σε κάθε ελεγκτικό κέντρο δημιουργούνται τρεις τριμελείς Επιτροπές, για την αξιολόγηση και την καταγραφή των πληροφοριακών δελτίων, τόσο των υφιστάμενων, όσο και αυτών που εισάγονται, στις ανωτέρω Υπηρεσίες, με σκοπό την περαιτέρω ελεγκτική αξιοποίηση αυτών. Ειδικότερα, ως προς το ενδιαφέρον τίθενται οι παρακάτω αντίστοιχες τιμές βαθμών αξιολόγησης:

  Αξιολόγηση ως προς το ενδιαφέρον

  Βαθμός αξιολόγησης

  Άνευ ενδιαφέροντος

  0

  Απλό - Μικρού ενδιαφέροντος

  1

  Ενδιαφέρον - Σημαντικό

  2

  Άμεση/ Ταχεία επέμβαση

  3

  Ουσιαστικά οι υποθέσεις που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον είναι αυτές που παραγράφονται στο τέλος του έτους, οι εισαγγελικές διαπιστώσεις, εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ και οι μεταβιβάσεις ακινήτων μεγάλης αξίας.

  Στο στόχαστρο των ελεγκτών των νέων ελεγκτικών υπηρεσιών βρίσκονται:

  - Υποθέσεις που αφορούν σε εκθέσεις έρευνας των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων.

  - Υποθέσεις που αφορούν σε πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.

  - Υποθέσεις που αφορούν σε επιστροφές φόρων.

  - Υποθέσεις που αφορούν σε έλεγχο δικαιούχων που έτυχαν επιστροφής Φ.Π.Α., καθώς και δικαιούχων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έτυχαν επιστροφής φόρου εισοδήματος, χωρίς έλεγχο.

  - Υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων.

  - Υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου.

  - Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε Εισαγγελικής ή Δικαστικής Αρχής.

  - Υποθέσεις των Δ.Ο.Υ και Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. που αφορούν σε διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

  - Υποθέσεις αμοιβαίας διοικητικής συνδρομής μεταξύ κρατών.

  - Υποθέσεις που διαβιβάζει η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

  - Διενέργεια τουλάχιστον στοχευμένων μερικών επιτόπιων ελέγχων (πρόληψης) σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών.

  - Εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις της τελευταίας πενταετίας.

  - Χρήσεις για τις οποίες έχει λήξει η προθεσμία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος αλλά και οι υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, γονικών παροχών δωρεών, κληρονομιών και ΕΝΦΙΑ.

  - Επιτηδευματίες που ελέγχονται για λήψη κρατικών ενισχύσεων ή μετά από αξιοποίηση πληροφοριών.

  - Φορολογούμενοι που μετέφεραν τη φορολογική τους κατοικία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ