Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 22-Σεπ-2022 08:00

  Ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία από παλιές οφειλές

  Ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία από παλιές οφειλές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου 

  Οι νέες εφαρμογές που έχουν τεθεί σε ισχύ αλλά και αυτές που θα ενεργοποιηθούν εντός του έτους αναγκάζουν τους οφειλέτες του δημοσίου να συμμορφώνονται πληρώνοντας και τα χρέη τους προς την εφορία.

  Την ίδια στιγμή οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ έχουν εντείνει τις προσπάθειες και τις πιέσεις σε όσους χρωστούν στο δημόσιο τόσο με ηλεκτρονικά μηνύματα όσο και μέσω τηλεφωνικών κλήσεων.

  Είναι ενδεικτικό ότι στο 7μηνο του έτους έχουν εισπραχθεί από την ΑΑΔΕ περί τα 2,857 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αν και το ποσό μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό καθώς το συνολικό οφειλόμενο ποσό ξεπερνά τα 112 δισ. ευρώ ωστόσο, τη δεδομένη συγκυρία θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό τονώνοντας τα έσοδα του προϋπολογισμού.

  Από το ποσό που εισήλθε στον κρατικό κορβανά τα 1,698 δισ. ευρώ αφορούν ληξιπρόθεσμα χρέη παρελθόντων οικονομικών ετών, ενώ τα 1,159 δισ. ευρώ  προέρχονται από τρέχουσες υποχρεώσεις που δεν είχαν πληρωθεί εμπρόθεσμα.  

  Πάντως η εικόνα των εμπρόθεσμων πληρωμών είναι ιδιαίτερα θετική. Συγκεκριμένα μέχρι και τον Ιούλιο οι εμπρόθεσμες πληρωμές ΦΠΑ ανέρχονται στο 85,10%. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ τον Ιούλιο σε σύνολο βεβαιωθέντος ΦΠΑ 1,36 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν 1,16 δισ. ευρώ.

  Επίσης, τα νομικά πρόσωπα καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών και συγκεκριμένα φθάνει στο 90,38%. Και στις πληρωμές του ΕΝΦΙΑ φαίνεται ότι τα στοιχεία έχουν καλυτερεύσει. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων οι εμπρόθεσμες πληρωμές έχουν φθάσει στο 77,59%.

  Στο μεταξύ τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου δείχνουν ότι τα "φρέσκα" ληξιπρόθεσμα χρέη έφθασαν σε 4,84 δισ. ευρώ  εκ των οποίων 4,45 δισ. ευρώ αφορούν φόρους που έμειναν απλήρωτοι. 

  Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία έχουν ανέλθει σε 112,65 δισ. ευρώ εκ των οποίων 26,126 δισ. ευρώ είναι ανεπίδεκτα είσπραξης με αποτέλεσμα το καθαρό εισπράξιμο χρέος να διαμορφώνεται σε 86,527 δισ. ευρώ.

  Από τους 4.230.900 οφειλέτες, οι 1.966.599 είναι ανοιχτοί σε κατασχέσεις καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων ενώ για 1.378.297 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών. 

  Σημειώνεται ότι το 53,4% των φορολογούμενων έχει χρέη στην εφορία που δεν ξεπερνούν τα 500 ευρώ. Συνολικ;a, χρωστούν το ποσό των 326 εκατ. ευρώ που αποτελεί μόλις το 0,3% του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους.

  Πηγές της φορολογικής διοίκησης αναφέρουν ότι η κατηγορία αυτή των οφειλετών σε πολλές περιπτώσεις δεν γνωρίζει ότι έχει χρέη και όταν ενημερώνεται προχωρά στην αποπληρωμή των οφειλών.

  Αντίθετα, το 0,2% των οφειλετών η διαφορετικά 8.825 φορολογούμενοι χρωστούν το 80% των ληξιπρόθεσμων οφειλών και συγκεκριμένα 90 δισ. Το χρέος των ανωτέρω ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ για τον καθένα και όπως γίνεται αντιληπτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εισπραχθεί.  

  Στην κατηγορία αυτή σημαντική είναι η συνεισφορά στη δημιουργία του χρέους, των νομικών προσώπων καθώς οι οφειλές τους αγγίζουν τα 66 δισ. ευρώ. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ