Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 15-Μαϊ-2022 12:00

  Τα δώρα και οι αιφνιδιασμοί του νέου ΕΝΦΙΑ

  Μεγάλη αύξηση στη ζήτηση στεγαστικών δανείων -Το προφίλ των δανειοληπτών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σημαντικές μειώσεις που ξεπερνούν ακόμα και το 50% σε ορισμένες περιπτώσεις διαπιστώνει η πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων που έλαβαν τις προηγούμενες μέρες τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ. Η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί στα τέλη Μαΐου, ενώ η τελευταία τον Φεβρουάριο του 2023.

  Από τη δεύτερη ανάγνωση των στοιχείων που προκύπτουν από τα εκκαθαριστικά σημειώματα προκύπτουν αιφνιδιασμοί κυρίως για τους κατοίκους-ιδιοκτήτες του κέντρου της Αθήνας που είδαν το ραβασάκι της εφορίας να τους επιφυλάσσει εκπλήξεις ανεβάζοντας τον λογαριασμό ακόμα και κατά 70% σε σύγκριση με το περυσινό έτος.

  Εκπλήξεις όμως και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήρωναν μέχρι πέρυσι συμπληρωματικό φόρο. Είδαν τον λογαριασμό να ξεφουσκώνει και να γίνεται πράξη η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου. Ουσιαστικά οι συντελεστές προσαύξησης για περιουσίες άνω των 500.000 ευρώ δεν ήταν τόσο μεγάλοι, με αποτέλεσμα ο λογαριασμός να περιορισθεί ακόμα και έως 45% για αυτούς.

  Αντίθετα οι φορολογούμενοι που διαθέτουν τουλάχιστον ένα ακίνητο αξίας 400.000 και άνω, όσοι διαθέτουν ακίνητα σε περιοχές που οι τιμές ζώνης σχεδόν διπλασιάστηκαν, οι ακίνητα σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων και στις οποίες καταγράφεται μεγάλη αύξηση της τιμής ζώνης, βρίσκονται στους χαμένους του νέου ΕΝΦΙΑ. Βέβαια, αρκετοί από αυτούς πλήρωναν τα προηγούμενα χρόνια για μονοκατοικία που διαθέτουν σε κάποιο νησί της Ελλάδας Μύκονο, Ιθάκη κ.λπ. όσο πλήρωνε και ένα υπόγειο στα Πατήσια. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ιθάκη για μικρή μονοκατοικία 75 τετραγωνικών μέτρων η αξία του ακινήτου από τα 6.000 ευρώ αυξήθηκε στα 48.000 ευρώ. Η τιμή ζώνης από τα 600 ευρώ το τ.μ. έφθασε τα 2.100 ευρώ το τ.μ. Γίνεται αντιληπτό ότι η αξία του ακινήτου ακόμα και σήμερα είναι σημαντικά πάνω από 48.000 ευρώ, ενώ ο ΕΝΦΙΑ από τα 120 ευρώ διαμορφώθηκε στα 210 ευρώ.

  Στους μεγάλους κερδισμένους και οι ιδιοκτήτες οικοπέδων που βλέπουν να συρρικνώνεται ο ΕΝΦΙΑ. Για παράδειγμα ιδιοκτήτης οικοπέδου 340 τ.μ. στα Φάρσαλα από 50,66 ευρώ που πλήρωσε το προηγούμενο έτος θα πληρώσει φέτος μόλις 6,29 ευρώ. Και αυτό καθώς μειώθηκαν οι συντελεστές του βασικού φόρου οικοπέδων, έτσι ώστε το 91% των παλαιών ζωνών να έχει μείωση, το 7% να μείνει σταθερό και μόλις το 2% να δει αύξηση.

  Η γενική εικόνα όμως είναι θετική για τους φορολογούμενους καθώς ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ είναι ελαφρύτερος φέτος για 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων. Περισσότεροι από 2 εκατ. φορολογούμενοι είδαν το εκκαθαριστικό του φόρου ακινήτων να ξεφουσκώνει πάνω από 20%, ενώ στους τυχερούς είναι περίπου 900.000 φορολογούμενοι οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ενώ η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας τους έχει αυξηθεί ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν φέτος είναι μειωμένος πάνω από 30%.

  Το 12% των ιδιοκτητών έλαβε ακριβώς τον ίδιο λογαριασμό σε σύγκριση με πέρυσι ενώ το 8% πληρώνει περισσότερα σε σύγκριση με το 2021.

  Σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις οι περισσότερες μετά τις αλλαγές στα κλιμάκια, θα διαπιστώσουν μείωση του ΕΝΦΙΑ. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για όσες επιχειρήσεις διαθέτουν ακίνητη περιουσία άνω των 250.000 ευρώ. Για αυτές συνεχίζει να ισχύει ο συμπληρωματικός φόρος. Στις περιοχές, λοιπόν, που η τιμή ζώνης αυξήθηκε σημαντικά ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ (κύριος φόρος και συμπληρωματικός φόρος) εκτινάσσεται, καθώς αυξάνεται σημαντικά η αξία της ακίνητης περιουσίας.

  Παραδείγματα

  - Διαμέρισμα στη Νέα Φιλαδέλφεια, 1ου ορόφου 120 τ.μ., εικοσαετίας, με τιμή ζώνης, 1.200 ευρώ, πλήρωσε το 2021 φόρο 372,96 ευρώ. Το 2022 η τιμή ζώνης αυξήθηκε σε 1.500 ευρώ και ο φόρος που αναλογεί είναι 282,24 ευρώ. Ενώ η αξία του ακινήτου αυξήθηκε κατά 25%, ο φόρος μειώθηκε κατά 24,32%.

  - Διαμέρισμα στην Ξάνθη, 1ου ορόφου 100 τ.μ., εικοσαετίας, με τιμή ζώνης αμετάβλητη στα 750 ευρώ, πλήρωσε φόρο το 2021 220,50 ευρώ, ενώ το 2022 θα πληρώσει φόρο 147 ευρώ, δηλαδή μειωμένο κατά 33,33%.

  - Διαμέρισμα στην Καισαριανή, 1ου ορόφου 100 τ.μ., εικοσαετίας, με τιμή ζώνης 1.100 ευρώ πλήρωσε φόρο το 2021 310 ευρώ. Και ενώ το 2022 η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 1.350 ευρώ, θα πληρώσει φόρο 220,50 ευρώ. Δηλαδή, με αύξηση στην αξία του ακινήτου κατά 22,73%, ο φόρος μειώνεται κατά 29,05%.

  - Διαμέρισμα στο Αιγάλεω, 1ου ορόφου 100 τ.μ., εικοσαετίας, με τιμή ζώνης 1.100 ευρώ πλήρωσε φόρο το 2021, 310,80 ευρώ. Το 2022, με την τιμή ζώνης να διαμορφώνεται στα 1.300 ευρώ, θα πληρώσει φόρο 220,50 ευρώ. Δηλαδή, ενώ η αξία του ακινήτου αυξάνεται κατά 18%, ο φόρος μειώνεται κατά 29%.

  - Διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη επί της οδού Νέας Εγνατίας, 1ου ορόφου 150 τ.μ., εικοσαετίας, με τιμή ζώνης 1.100 ευρώ πλήρωσε φόρο το 2021, 466,20 ευρώ. Το 2022, με την τιμή ζώνης να διαμορφώνεται στα 1.350 ευρώ, θα πληρώσει φόρο 352,80 ευρώ. Δηλαδή, ενώ η αξία του ακινήτου αυξάνεται κατά 22,73%, ο φόρος μειώνεται κατά 25%.

  - Διαμέρισμα στην Αγία Παρασκευή, 1ου ορόφου, 300 τ.μ., εικοσαετίας, με τιμή ζώνης, 1.250 ευρώ, πλήρωσε το 2021 φόρο 1.217,40 ευρώ. Το 2022 η τιμή ζώνης αυξήθηκε σε 1.500 ευρώ και ο φόρος που αναλογεί είναι 1.027 ευρώ, μειωμένος κατά 15,64%.

  - Διαμέρισμα στο Περιστέρι, 3ου ορόφου, 90 τ.μ., 15ετίας με τιμή ζώνης το 2021 1.100 ευρώ το τ.μ. που αυξήθηκε το 2022 στα 1.450 ευρώ. Ο περυσινός ΕΝΦΙΑ ήταν 295,97 ευρώ και ο φετινός 209, 98 ευρώ δηλαδή μειώθηκε κατά 29,05%.

   


   

  Ακίνητα: Πώς θα διορθώσετε τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ

  Στις 31 Μαΐου εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φετινού ΕΝΦΙΑ. Όσοι φορολογούμενοι διαπιστώσουν λάθη ή παραλείψεις στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα έχουν τις επόμενες μέρες τη δυνατότητα να τα διορθώσουν προκειμένου να μειώσουν ακόμη τον φόρο με νέα εκκαθάριση που θα γίνει. Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ αποτυπώνει ό,τι ακριβώς έχει δηλώσει ο κάθε φορολογούμενος στο Ε9 για τα ακίνητά του, οπότε όποια λάθη εντοπίσει μπορεί να τα διορθώσει με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, από την οποία θα προκύψει νέο διορθωμένο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ.

  Μετά την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό, εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ. Στις περιπτώσεις που από τις αλλαγές προκύπτει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του Taxisnet, να προσκομίσει τα δικαιολογητικά (συμβόλαια κ.λπ.) στην εφορία προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

  Η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή τροποποιητικών-διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες και θα είναι διαθέσιμη μέσω της εφαρμογής "Ε9 Περιουσιολόγιο" που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στο σύστημα TAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr.

  Όσοι διαπιστώσουν λάθη που έχουν γίνει σε δηλώσεις Ε9 προηγούμενων ετών με αποτέλεσμα η εικόνα της περιουσιακής κατάστασης να μην αποτυπώνεται ορθά, θα χρειαστεί να υποβάλουν διορθωτικές δηλώσεις και για τα παλαιότερα έτη. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η υποβολή των διορθωτικών αυτών δηλώσεων δεν συνεπάγεται την επιβάρυνσή τους με το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100 ευρώ, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η ένταξη των περιοχών των ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο.


  Τι να προσέξετε

  1. Ημιτελή κτίσματα. Ελέγξτε εάν υπολογίστηκε η έκπτωση του φόρου για τα ημιτελή σας κτίσματα. Αν έχετε στην κατοχή σας ημιτελές κενό κτίσμα, ελέγξτε εάν ο ΕΝΦΙΑ που επιβλήθηκε στο ακίνητο αυτό έχει υπολογιστεί με την προβλεπόμενη από τον νόμο έκπτωση κατά 60%. Εάν η έκπτωση δεν έχει υπολογιστεί, τότε το πιο πιθανό είναι να μην έχετε επικαιροποιήσει τα στοιχεία του συγκεκριμένου ακινήτου σας στη δήλωση Ε9 και θα πρέπει να διορθώσετε την παράλειψη.

  2. Αγροτεμάχια. Τσεκάρετε τις αξίες και τους φόρους στα αγροτεμάχια. Υπάρχει περίπτωση να έχετε χρεωθεί με μεγαλύτερο φόρο ακόμη και για μια άγονη εδαφική έκταση. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί έχετε δηλώσει μόνο την ονομασία της θέσης στην οποία βρίσκεται η έκταση και τον νομό στον οποίο βρίσκεται η συγκεκριμένη περιοχή και δεν έχετε δηλώσει τον Δήμο ή τη Δημοτική Ενότητα που βρίσκεται το ακίνητο. Στην περίπτωση αυτή, ο ΕΝΦΙΑ υπολογίστηκε με τη μεγαλύτερη φορολογητέα τιμή αφετηρίας (Αρχική Βασική Αξία) ανά τετραγωνικό μέτρο, η οποία ισχύει σε ολόκληρο τον νομό. Επίσης λαμβάνεται υπόψη η μεγαλύτερη Αρχική Οικοπεδική Αξία (Τ.Ο. Αρχικό) του νομού. Φροντίστε, λοιπόν, να ξαναδηλώσετε το αγροτεμάχιό σας και να συμπληρώσετε ορθά τα στοιχεία της διεύθυνσής του.

  3. Αγροτεμάχιο με κτίσμα. Εάν έχετε αγροτεμάχιο με κτίσμα προσέξτε εάν τα έχετε δηλώσει σωστά στο Ε9. Σε περίπτωση κατά την οποία μέσα σε ένα αγροτεμάχιο υφίσταται κτίσμα το οποίο χρησιμοποιείται ως κατοικία, ο φόρος του αγροτεμαχίου πενταπλασιάζεται. Αν το κτίσμα δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή επαγγελματική στέγη, ο φόρος δεν πενταπλασιάζεται. Συνεπώς, αν έχετε αγροτεμάχιο μέσα στο οποίο υπάρχει κάποιο κτίσμα, το οποίο δεν είναι κατοικία, αλλά γεωργικό κτίσμα ή αποθήκη ή κτίριο επαγγελματικής στέγης, ελέγξτε εάν στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ το συγκεκριμένο κτίσμα εμφανίζεται να έχει δηλωθεί ως κατοικία.

  4. Εμπράγματα δικαιώματα. Τσεκάρετε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία). Υπάρχουν περιπτώσεις φορολογουμένων που έχουν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία επί ακινήτων και έχουν χρεωθεί με επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επειδή στο Ε9 δεν δήλωσαν ψιλή κυριότητα ή επικαρπία, αλλά πλήρη κυριότητα, αναγράφοντας τον κωδικό 1 αντί των κωδικών 2 ή 3 στις σχετικές στήλες του Ε9. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

  5. Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Μπορεί να φαίνεται αθώο λάθος αλλά στοιχίζει στους φορολογούμενους αφού η μη αναγραφή ή η αναγραφή λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.

  6. Όροφος: Ένα από τα συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι είναι ότι ξεχνούν να συμπληρώσουν τον όροφο στο οποίο βρίσκεται το διαμέρισμά τους. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Στις περιπτώσεις μεζονετών πολλοί δηλώνουν ως όροφο, τον όροφο που βρίσκεται η είσοδος της κατοικίας ενώ πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ