Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Μαϊ-2022 08:34

  Περισσότερες από 877.000 επιχειρήσεις στα ηλεκτρονικά βιβλία

  Περισσότερες από 877.000 επιχειρήσεις στα ηλεκτρονικά βιβλία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tου Προκόπη Χατζηνικολάου

  Καθολική είναι η εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, περισσότερες από 877.000 επιχειρήσεις είναι εγγεγραμμένες στα MyData.

  Σημειώνεται ότι το περυσινό έτος υποβλήθηκαν 832.000 ΜΥΦ (συγκεντρωτικές καταστάσεις) κάτι που δείχνει ότι πλέον έχει μπει το νερό στο αυλάκι και έχουν ξεπερασθεί τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετώπιζαν αρκετοί κλάδοι της οικονομίας.

  Ωστόσο, κάποια μικρότερα προβλήματα παραμένουν τα οποία όμως επιχειρείται να επιλυθούν. Οι συναντήσεις των ειδικών ομάδων της ΑΑΔΕ με ενώσεις συνεχίζονται τόσο για την ενημέρωση τους όσο και για την επίλυση τεχνικών θεμάτων που είναι ξεχωριστά για κάθε κλάδο.  

  Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία μέχρι σήμερα έχουν διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ ηλεκτρονικά 700 εκατ. παραστατικά αξίας άνω των 435 δισ. ευρώ.

  Με βάση τα στοιχεία που καταχωρούνται η ΑΑΔΕ γνωρίζει πλέον τις ιδιαιτερότητες κάθε κλάδου, τον μέσο τζίρο που πραγματοποιεί κάθε κλάδος αλλά στοιχείων των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τα έσοδα και τον ΦΠΑ. Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής στον τομέα κυρίως του ΦΠΑ.

  Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν επιδείξει οι μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες για την εφαρμογή timologio. Μέχρι στιγμής έχουν εγγραφεί 173.880 μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίας εκδίδοντας ηλεκτρονικά τα τιμολόγια τους, τα οποία ταυτόχρονα καταχωρούνται στα MyData.

  Η εφαρμογή απευθύνεται σε όσους εξέδωσαν πέρυσι και πρόπερσι μέχρι 50 τιμολόγια παροχής ή πώλησης ετησίως, ή είχαν τζίρο έως 50.000 ευρώ, και τηρούν απλογραφικά βιβλία. Αυτό που πρέπει να κάνουν όσοι ανήκουν στην κατηγορία είναι μέσω της εφαρμογής να συμπληρώνουν τα στοιχεία κάθε τιμολογίου που εκδίδουν.

  Συγκεκριμένα, μέσω της εφαρμογής αυτής, ακολουθώντας ορισμένα απλά βήματα,  οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις μπορούν να διαμορφώσουν το προφίλ τους, να συνθέσουν το πελατολόγιό τους, να οργανώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που τιμολογούν και να εκδώσουν και να αποθηκεύσουν σε μορφή  pdf  τα κάθε είδους παραστατικά της (τιμολόγια, αποδείξεις κλπ).

  Με την έκδοση των παραστατικών μέσα από το "timologio", η εφαρμογή αποστέλλει ταυτόχρονα και αυτόματα τη σύνοψη κάθε συναλλαγής στο  myDATA  (έσοδα) του επαγγελματία και στο  myDATA  της επιχείρησης – πελάτη  (έξοδα).

  Αποκλειστικά υπεύθυνος  για  την  αλήθεια  και  την  ακρίβεια  των  εκδιδόμενων  παραστατικών  παραμένει  ο  χρήστης  της εφαρμογής. Η εφαρμογή timologio δεν αποστέλλει τα εκδιδόμενα παραστατικά στον λήπτη τους. Η αποστολή τους παραμένει ευθύνη του χρήστη της εφαρμογής.

  Για  να  χρησιμοποιήσουν οι φορολογούμενοι  την  εφαρμογή,  θα πρέπει να εγγραφούν  ως  χρήστες  και  να  αποκτήσουν  κωδικούς  πρόσβασης  σε  αυτή.  Οι  κωδικοί πρόσβασης στην εφαρμογή timologio χορηγούνται αφού επαληθευτεί / επιβεβαιωθεί η ταυτότητα των  φορολογούμενων  με τη χρήση των κωδικών στο taxisnet.

  Οι  χρήστες  φέρουν  την  αποκλειστική  ευθύνη  για  την  προστασία  των  κωδικών  πρόσβασης  τους  στην  εφαρμογή  timologio,  οι  οποίοι  είναι προσωπικοί, πρέπει να παραμένουν μυστικοί, και δεν επιτρέπεται να αποκαλύπτονται σε τρίτους.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ