Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 04-Αυγ-2021 16:00

  Μεγάλη μείωση φόρου στα φετινά εκκαθαριστικά - Παραδείγματα

  Μια στις έξι δηλώσεις δεν έχει ακόμη υποβληθεί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Επτά στους δέκα φορολογούμενους δεν θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο στην εφορία ή θα έχουν επιστροφή φόρου. Αυτό προκύπτει από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που έχον υποβληθεί μέχρι σήμερα και είναι αποτέλεσμα κυρίως τω μειώσεων των φορολογικών συντελεστών, και της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης.

  H πανδημική κρίση, παράλληλα, έχει οδηγήσει στη μείωση των εισοδημάτων για πολλούς φορολογούμενους, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι περίπου το 70%  των εκκαθαριστικών σημειωμάτων  που έχουν εκδοθεί είναι πιστωτικά ή μηδενικά και όπως όλα δείχνουν η τάση θα συνεχισθεί και ενδεχομένως να μειωθούν οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα.

  Και αυτό καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται πλέον με αρχικό συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, εξαιρούνται από την εισφορά αλληλεγγύης, ενώ έχουν και μειωμένη προκαταβολή φόρου (από το 100% στο 55%) με αποτέλεσμα οι περισσότεροι είτε να έχουν επιστροφή φόρου είτε να μην πληρώνουν επιπλέον φόρο στο ελληνικό δημόσιο.

  Χιλιάδες μισθωτοί, παράλληλα, είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας λαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα μόνο την αποζημίωση των 534 ευρώ από το κράτος, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων λόγω του κουρέματος των ενοικίων δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζουν φέτος ότι επιστροφή φόρου θα λάβουν περί τους 1,4 εκατ. φορολογούμενους από 1,1 εκατ. το περυσινό έτος, ενώ σημαντική αύξηση αναμένεται και στα μηδενικά εκκαθαριστικά. Επίσης, ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι λάβουν χρεωστικό σημείωμα θα είναι σημαντικό μικρότερος από το φόρο που πλήρωσαν πέρυσι.

  Παραδείγματα:

  -Ελεύθερος επαγγελματίας εμφανίζει για πρώτη φορά καθαρό εισόδημα 20.000 ευρώ στη φετινή φορολογική δήλωση.

  Φόρος εισοδήματος: 3.100 ευρώ

  Προκαταβολή φόρου με συντελεστή 100%: 3.100 ευρώ

  Σύνολο φόρου πριν από τη μείωση της προκαταβολής φόρου: 6.200 ευρώ

  Προκαταβολή φόρου με συντελεστή 55%: 1.705 ευρώ

  Σύνολο φόρου μετά τη μείωση της προκαταβολής φόρου: 4.805 ευρώ

  Όφελος: 1.395 ευρώ
   

   -Μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα με ένα παιδί και ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 15.000 ευρώ, το 2020 εργάστηκε κανονικά 6 μήνες και τους υπόλοιπους έξι μήνες ήταν σε αναστολή εργασίας λαμβάνοντας  αποζημίωση ειδικού σκοπού των  534 και 800 ευρώ. Οι αποζημιώσεις αυτές είναι αφορολόγητες και δεν συμπεριλαμβάνονται στο ετήσιο φορολογητέο εισόδημα. Ετσι, το ετήσιο εισόδημα που θα εμφανίσει φέτος στη φορολογική του δήλωση από τις 15.000 ευρώ θα περιοριστεί στις 9.000 ευρώ. Ο μισθωτός θα βρεθεί κάτω από το αφορολόγητο όριο και θα απαλλαγεί πλήρως τόσο από το φόρο εισοδήματος όσο από την εισφορά αλληλεγγύης.

  "Μπούκωσε" ο Σεπτέμβριος από πληρωμές

  Την παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο, ενώ οι δύο πρώτες δόσεις πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου. Η τρίτη δόση του φόρου θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να καταβληθεί και η πρώτη δόση του ΕΝΦΑ. Επί της ουσίας ο Σεπτέμβριος είναι ένας δύσκολος μήνας που πρέπει να καταβληθούν σημαντικά ποσά από όσους καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 3,8 εκατ. δηλώσεις. Από την εκκαθάριση προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

  • Το 31,20% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.670.208 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,36 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 815 ευρώ.

  • Το 51,63% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 5.352.495 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 2.763.438 είναι μηδενικά.

  • Για το 17,17% των φορολογουμένων ή 918.849 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 237 ευρώ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ