Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 03-Αυγ-2021 16:00

  Μαζικό το αίτημα για παράταση στις δηλώσεις - Τι υποστηρίζει το ΥΠΟΙΚ

  Μαζικό το αίτημα για παράταση στις δηλώσεις - Τι υποστηρίζει το ΥΠΟΙΚ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Την παράταση των φορολογικών δηλώσεων ζητά σύσσωμος ο κλάδος των λογιστών-φοροτεχνικών από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Τα πολλά προβλήματα που παρουσιάστηκαν φέτος λόγω της πανδημίας καθυστέρησαν αφενός την έναρξη των δηλώσεων, αφετέρου για πρώτη φορά διαπιστώθηκε ακόμα και η έκδοση λανθασμένων εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

  Όλες οι ενώσεις των λογιστών, φορείς και το Οικονομικό Επιμελητήριο ζητούν από την κυβέρνηση να παρατείνει τη διαδικασία. Μέχρι στιγμής το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται αντίθετο αλλά ως γνωστόν την τελευταία στιγμή θα ανακοινώσει τη σχετική παράταση.

  Από το Υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι υπάρχει αρκετός χρόνος και με μία φυσιολογική ροή της τάξης των 100.000 δηλώσεων την ημέρα η διαδικασία μπορεί να λήξει χωρίς παράταση. Ακόμη λόγος που το οικονομικό επιτελείο δεν επιθυμεί να παρατείνει τις διαδικασίες έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί να χαθεί η ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ η οποία έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου.

  Στην περίπτωση που παραταθούν οι ημερομηνίες για τις δηλώσεις, δεν αποκλείεται να πάει ένα μήνα πίσω η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και η πρώτη δόση να καταβληθεί τον Οκτώβριο.

  Σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η Ένωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής και η οποία αποστέλλεται σε όλα τα κόμματα, καθώς και στο αρμόδιο υπουργείο τονίζεται ότι "η πλατφόρμα για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων ναι μεν  άνοιξε τυπικά στις 27/5/2021,αλλά η επίσημη παραγωγική λειτουργία της, βάσει ανακοίνωσης της ΑΑΔΕ ξεκίνησε στις 7/7/2021, καθώς μέχρι την ημερομηνία αυτή, υπήρξαν οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από την πλευρά των φορέων του δημοσίου στην εφαρμογή της ΑΔΔΕ, για την ηλεκτρονική αποστολή των βεβαιώσεων Επί πλέον κάτι που δεν έχει συνυπολογιστεί, είναι η χρονική καθυστέρηση των φετινών αποφάσεων και εγκυκλίων οι οποίες συγκριτικά με πέρσι, εκδόθηκαν κατά ένα έως δύο μήνες αργότερα, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας με τη μακρά λίστα των κορονο- ενισχύσεων (37 διαφορετικές περιπτώσεις αποζημιώσεων ειδικού σκοπού). Μόνο για την σωστή ενημέρωση των συναδέλφων, όσον αφορά  τη φορολογική και λογιστική μεταχείριση επί των ενισχύσεων αυτών,  μπορείτε να πληροφορηθείτε, ότι χρειάστηκαν περίπου δεκαπέντε διαδικτυακά σεμινάρια. Είναι επομένως κε Υπουργέ επιβεβλημένο και νόμιμο αλλά και  ηθικά σωστό απέναντι στον Έλληνα φορολογούμενο και στο κλάδο μας η καταληκτική ημερομηνία των φετινών δηλώσεων να μεταφερθεί στις 30/9/2021με απόφαση όπου θα δημοσιευτεί άμεσα, αναπληρώνοντας έτσι τον χαμένο χρόνο από το αναγκαίο χρονοδιάγραμμα".

  Με βάση τα ανωτέρω η Ενωση ζητά την παράταση των ημερομηνιών μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

  Τα στοιχεία

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

  • Το 31,20% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.628.777 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,32 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 814 ευρώ.

  • Το 51,63% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 5.221.088 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 2.695.736 είναι μηδενικά.

  • Για το 17,17% των φορολογουμένων ή 896.575 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 236 ευρώ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ