Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Απρ-2021 07:39

  Προς άνοιγμα και αρχικών δηλώσεων ενοικίων κορονοϊού

  Τον Μάρτιο οι νέες αντικειμενικές αξίες και οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Τη δυνατότητα να υποβάλουν αρχικές δηλώσεις για τα κουρεμένα ενοίκια της περιόδου Μαρτίου-Δεκεμβρίου στους ιδιοκτήτες ακινήτων εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων για διάφορους λόγους δεν υπέβαλαν αρχική δήλωση προκειμένου να αποζημιωθούν με αποτέλεσμα να λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο αλλά όχι την αποζημίωση από το κράτος. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει το άνοιγμα της εφαρμογής όταν ολοκληρωθούν τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση στις πληττόμενες επιχειρήσεις. Δηλαδή μετά την τελευταία αποζημίωση που θα λάβουν η κυβέρνηση θα δώσει το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες να υποβάλλουν αρχικές δηλώσεις ( ενδεχομένως και για μεγαλύτερη περίοδο και όχι αποκλειστικά μόνο για το διάστημα Μαρτίου Δεκεμβρίου) έτσι ώστε να αποζημιωθούν και αυτοί όπως οφείλει το κράτος να πράξει.  

  Όπως είχε αναφέρει και τις προηγούμενες μέρες το Capital αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν αποζημιωθεί το 2020 ουτε ένα ευρώ από το κράτος εξαιτίας:

  -          Ιδιοκτήτης ακινήτου αν και υπέβαλε εμπρόθεσμα τη δήλωση covid δεν αποζημιώθηκε καθώς ο ενοικιαστής, χωρίς να τον ενημερώσει, από ατομική επιχείρηση που είχε συνέστησε ΙΚΕ. Άλλαξε δηλαδή τη μορφή της εταιρείας. Και ως εκ τούτου δηλώθηκαν λανθασμένα στοιχεία οπότε και απορρίφθηκε.

  -          Ενοικιαστές (της κύριας και φοιτητικής κατοικίας) δηλώθηκαν αναδρομικά από τους εργοδότες τους ως τελούντες σε αναστολή και τους ενημέρωσαν με πολύμηνη καθυστέρηση ότι δικαιούνται μείωση του μισθώματος, την οποία τους επέβαλαν αναγκαστικά με παρακράτηση από τα επόμενα μισθώματα, αδιαφορώντας για το ότι η προθεσμία υποβολής δηλώσεων COVID από τους ιδιοκτήτες αυτούς είχε εν τω μεταξύ εκπνεύσει. Και για αυτούς δεν επιτρέπεται να διεκδικήσουν αποζημίωση.

  -          Έχασαν τις προθεσμίες από έλλειψη ενημέρωσης, ειδικά κατά την πρώτη περίοδο μειώσεων.

  Στο μεταξύ εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές για 570.000 δηλώσεις κουρεμένων ενοικίων που αφορούν κατά κύριο λόγο μισθώσεις με περισσότερους του ενός εκμισθωτές, που έχουν υποβάλει όλοι δήλωση για το ίδιο ακίνητο, καθώς και μισθώσεις με ελλείψεις στα προσδιοριστικά στοιχεία των ακινήτων. Επίσης θα ολοκληρωθεί το προσεχές διάστημα η εκκαθάριση των  δηλώσεων ιδιοκτητών που πρέπει να συμψηφιστούν με μελλοντικές υποχρεώσεις. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι οικειοθελής μειώσεις για την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. Η προθεσμία υποβολής των διορθωτικών δηλώσεων λήγει στις 19 Απριλίου. Επίσης εντός της εβδομάδας θα ξεκινήσει η καταβολή αποζημιώσεων για τα μη εισπραχθέντα ποσά των ενοικίων των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2020 σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που ενώ έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα σωστές αρχικές δηλώσεις COVID για τους μήνες αυτούς παραμένουν μέχρι σήμερα απλήρωτοι, λόγω καθυστερήσεων στην εκκαθάριση των δηλώσεων COVID από την ΑΑΔΕ. Εντός του μήνα θα πραγματοποιηθούν εντός του μήνα οι πιστώσεις για τα μη εισπραχθέντα ποσά ενοικίων του μηνός Ιανουαρίου 2021 σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα σωστές αρχικές δηλώσεις COVID για τον μήνα αυτό. Τέλος θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Απριλίου η διπλή αποζημίωση στους ιδιοκτήτες για τις αποζημιώσεις των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου.

  Διαβάστε ακόμα:

  * Χιλιάδες ιδιοκτήτες εκτός αποζημίωσης ενοικίων

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ