Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Φεβ-2021 10:36

  60 εύποροι αιτήθηκαν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα

  Μια στις έξι δηλώσεις δεν έχει ακόμη υποβληθεί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Περισσότερες από 60 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού από πλούσιους που επιθυμούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικίας στην Ελλάδα.

  Ήδη έχουν διεκπεραιωθεί οι 10 αιτήσεις και το επόμενο διάστημα θα πρέπει να καταβάλλουν και τον αναλογούντα φόρο που ανέρχεται στο ποσό των 100.000 ευρώ ετησίως.  

  Μιλώντας στην ψηφιακή εκδήλωση "Greece: Competing for Global Talent", που διοργάνωσε το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η Γενική Γραμματέας Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας κ. Αθηνά Καλύβα τόνισε ότι η πανδημία δημιούργησε πρακτικά προβλήματα, λόγω του περιορισμού των ταξιδιών, αλλά "υπάρχουν πάνω από 60 αιτήσεις, τις οποίες επεξεργάζεται η αρμόδια αρχή, ενώ έχουν διεκπεραιωθεί 10 αιτήσεις ανθρώπων που θέλουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα". Σημείωσε δε πως "για πρώτη φορά έχουμε μια step by step προσέγγιση του θέματος, μια ανταγωνιστική, πρωτογενή νομοθεσία για τους ανθρώπους που θέλουν να έρθουν και να επενδύσουν στη χώρα μaς. Οπως ανέπτυξε η Γενική Γραμματέας:

  Το πρώτο Non Dom έγινε το 2019 σύμφωνα το οποίο φυσικά πρόσωπα που θα μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, μπορούν να υπαχθούν σε αυτό το ειδικό καθεστώς, εφόσον επενδύσουν σε ακίνητα ή επιχειρήσεις ή κινητές αξίες ή μετοχές ή μερίδια σε νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες με έδρα την Ελλάδα. Το ποσό της επένδυσης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 500.000 ευρώ,  εντός 3ετίας.  Όσοι το επιλέξουν θα καταβάλλουν κάθε φορολογικό έτος φόρο κατ' αποκοπή 100.000 ευρώ για 15 έτη, ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή.

  Αμέσως μετά θεσπίστηκε ο νόμος  για τους συνταξιούχους του εξωτερικού. Ο συνταξιούχος μπορεί να υποβάλει αίτηση για τη μεταφορά της φορολογικής του έδρας στην χώρα μας. Εφόσον η αίτηση γίνει δεκτή, θα καταβάλλει κάθε χρόνο αυτοτελή  φόρο με συντελεστή 7% για το σύνολο του εισοδήματός που αποκτήθηκε στην αλλοδαπή. Με την καταβολή του φόρου αυτού θα εξαντλείται κάθε φορολογική του υποχρέωση για το εισόδημα αυτό. Τυχόν φόρος που έχει καταβληθεί  στην αλλοδαπή για τα εισοδήματα που καλύπτονται από τον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης, δεν θα εκπίπτει από τον φόρο που επιβάλλεται στην Ελλάδα.

  Το τρίτο πλαίσιο κινήτρων αφορά μισθωτούς ή αυτοαπασχολούμενους αλλά και Έλληνες που έφυγαν από την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης,  οι οποίοι καλούνται να αφήσουν την χώρα που ζουν και να έρθουν να μείνουν και να εργαστούν στη χώρα μας.  Σε αυτές τις κατηγορίες πολιτών δίνεται η δυνατότητα : απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του 50% του εισοδήματος που θα αποκτούν στην Ελλάδα, για 7 χρόνια, μη εφαρμογής της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για κατοικία και επιβατικό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης.

  Προκόπης Χατζηνικολάου 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ