Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Ιαν-2021 12:56

  Μπλόκαρε το τελωνείο στο Ελ. Βενιζέλος με δέματα από το Ηνωμένο Βασίλειο

  Μπλόκαρε το τελωνείο στο Ελ. Βενιζέλος με δέματα από το Η.Β.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργεί όπως φαίνεται σημαντικά προβλήματα καθώς βρισκόμαστε στις πρώτες μέρες του νέου καθεστώτος. Το Η.Β. είναι πλέον τρίτη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα εμπορεύματα από την Αγγλία ελέγχονται, ενώ επιβάλλονται και οι σχετικοί δασμοί και φόροι κατά την εισαγωγή των προϊόντων. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα το τελωνείο που λειτουργεί στο Ελευθέριος Βενιζέλος να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα με εκατοντάδες πακέτα που έχουν καταφθάσει από το Η.Β., τα περισσότερα μάλιστα μετά την 31η Δεκεμβρίου.

  Σύμφωνα με τη συμφωνία από 1-1-2021 το Η.Β. γίνεται "τρίτη χώρα" για τα κράτη μέλη της ΕΕ των 27 (ΕΕ-27):

  - δεν υφίσταται πλέον η ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των κρατών μελών της ΕΕ-27,

  - απαιτούνται τελωνειακές διατυπώσεις για τη διακίνηση των εμπορευμάτων μεταξύ των δύο μερών,

  - το ΗΒ δεν θα έχει πρόσβαση στα τελωνειακά συστήματα πληροφορικής της ΕΕ27, πλην της πρόσβασης στο NCTS ως χώρα της κοινής διαμετακόμισης.

  Κατά συνέπεια, από την παραπάνω αναφερόμενη ημερομηνία και μετά, η διακίνηση των εμπορευμάτων από τη χώρα μας και τα άλλα κράτη μέλη προς το Ηνωμένο Βασίλειο και το αντίθετο, θα αντιμετωπίζεται διαδικαστικά με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο γίνεται η διακίνηση εμπορευμάτων από και προς τρίτες χώρες, γεγονός που συνεπάγεται την υποχρεωτική πλέον τήρηση τελωνειακών διαδικασιών και διατυπώσεων για εμπορεύματα με προορισμό ή προέλευση το Ηνωμένο Βασίλειο.

  Όπως αναφέρουν υπάλληλοι από το τελωνείο στο Ελευθέριος Βενιζέλος οι αποθήκες έχουν βουλιάξει και είναι πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ο εκτελωνισμός των προϊόντων. Αυτό σημαίνει ότι θα καθυστερήσουν οι παραδόσεις, ενώ όσοι περιμένουν τα προϊόντα που έχουν παραγγείλει θα διαπιστώσουν αυξήσεις στο τελικό ποσό που πρέπει να καταβάλλουν εξαιτίας της επιβολής δασμών και ΦΠΑ.

  Στο πλαίσιο αυτό η Ε.Ε. δημιούργησε ειδικό Ταμείο για την έξοδο του Η.Β. από την ΕΕ. Το συνολικό ποσό που θα δώσει η ΕΕ στα κράτη μέλη φτάνει τα 5 δισεκατομμύρια. Το εν λόγω Ταμείο θα παρέχει υποστήριξη στα κράτη μέλη, στις περιφέρειες και σε τομείς της οικονομίας, που πλήττονται περισσότερο από τις αρνητικές συνέπειες της απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, μειώνοντας έτσι τον αντίκτυπο της αποχώρησης στην οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή. Θα συμβάλει σε ειδικά μέτρα που έχουν θεσπιστεί από τα κράτη μέλη για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις τους και τους οικονομικούς τομείς, τους εργαζομένους, τις περιφέρειες και τις τοπικές κοινότητες που υποφέρουν από τον αντίκτυπο του τέλους της μεταβατικής περιόδου του ΗΒ.

  Η υποστήριξη θα εκταμιευτεί σε δύο γύρους κατανομής. Η πρώτη κατανομή, η οποία είναι και η πιο ουσιαστική θα ενεργοποιηθεί το 2021 με τη μορφή προχρηματοδότησης, σύμφωνα με την οποία ένα ποσό ανά κράτος μέλος θα καθοριστεί βάσει ενός κλειδιού κατανομής λαμβάνοντας υπόψη τον σχετικό βαθμό οικονομικής εξάρτησης με το Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου αγαθών και υπηρεσιών.

  Στην Ελλάδα αναλογεί ένα ποσό γύρω στα 24,9 εκ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Γιώργο Μελέα, Εθνικό Εμπειρογνώμονα στην ΕΟΚΕ το ποσό αυτό θα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση των φορολογικών και τελωνειακών αρχών οι οποίες καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν φορολογικά το ΗΒ ως τρίτη χώρα. Οι τελωνειακοί και φορολογικοί έλεγχοι θα αυξηθούν συνεπώς τα χρήματα θα πρέπει να διοχετευτούν κατάλληλα για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις νέες συνθήκες.

  Προκόπης Χατζηνικολάου 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ