Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Δεκ-2020 12:28

  Εξηγήσεις για τους αφορολόγητους κοινούς λογαριασμούς ζητά η Ε.Ε. από την Ελλάδα

  Εξηγήσεις για τους αφορολόγητους κοινούς λογαριασμούς ζητά η Ε.Ε. από την Ελλάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Την τροποποίηση της νομοθεσίας για τους κοινούς λογαριασμούς συζύγων που προβλέπει απαλλαγή από το φόρο κληρονομιάς ζητά με επιστολή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία και απέστειλε στην ελληνική κυβέρνηση στις 3 Δεκεμβρίου ο επίτροπος Paolo Gentiloni.

  Συγκεκριμένα, η ελληνική νομοθεσία ορίζει ότι απαλλάσσονται από τον φόρο: η χρηματική κατάθεση σε τράπεζα σε ανοιχτό λογαριασμό στο όνομα δύο ή περισσότερων από κοινού (Compte Joint, Joint Account) στην οποία έχει τεθεί ο πρόσθετος όρος ότι με τον θάνατο οποιουδήποτε δικαιούχου η κατάθεση και ο λογαριασμός αυτής περιέρχεται αυτοδίκαια στους λοιπούς επιζώντες μέχρι τον τελευταίο από αυτούς. Η απαλλαγή αυτή ισχύει και σε κοινούς λογαριασμούς με προθεσμία ή ταμιευτηρίου με προειδοποίηση και σε κοινούς λογαριασμούς σε συνάλλαγμα. Η απαλλαγή αυτή δεν επεκτείνεται στους κληρονόμους του τελευταίου απομείναντος δικαιούχου.  

  Επιπροσθέτως η διάταξη αυτή ισχύει αποκλειστικά για καταθέσεις που τηρούνται στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα και όχι σε ιδρύματα του εξωτερικού.

  Η διάταξη αυτή της ελληνικής νομοθεσίας φαίνεται ότι ενόχλησε την Επιτροπή και η οποία με την επιστολή της 3ης Δεκεμβρίου υποστηρίζει ότι με τη διατήρηση του άρθρου 25 του νόμου 2961/2001, παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων και την καλεί σε διάστημα δύο μηνών να υποβάλλει τις παρατηρήσεις της.

  Από το υπουργείο Οικονομικών, ήδη έχουν ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες απάντησης ενώ θεωρείται πιθανό να ανοίξει η διάταξη και για τους κοινούς λογαριασμούς του εξωτερικού. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ