Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Οκτ-2020 14:00

  Όλα για το νέο επίδομα θέρμανσης

  Όλα για το νέο επίδομα θέρμανσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης προκειμένου να δίνεται σε περισσότερα νοικοκυριά έχει αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών. Το φετινό επίδομα το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει να δίνεται στα νοικοκυριά από τον Νοέμβριο δεν θα έχει μεγάλες αλλαγές σε σχέση με τη μορφή που είχε κατά την περυσινή χειμερινή περίοδο.

  Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου και πρόκειται να τερματιστεί στις 15 Απριλίου. Η τιμή στην οποία ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στα επίπεδα των 0,77 έως 0,85 € ανά λίτρο. Ωστόσο, οι παραγγελίες, προς το παρόν, είναι εξαιρετικά περιορισμένες καθώς η ακόμη χαμηλότερη τιμή που ίσχυε τον περασμένο Απρίλιο είχε σαν αποτέλεσμα χιλιάδες νοικοκυριά να προχωρήσουν σε αγορά πετρελαίου προκειμένου να έχουν απόθεμα για την νέα χειμερινή σαιζόν.

  Ωστόσο, θα υπάρξουν αλλαγές στο επίδομα. Όπως σημειώνουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών το επίδομα θα δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια και όχι με βάση το είδος του καυσίμου. Έτσι, το επίδομα δεν θα δίνεται μόνο σε νοικοκυριά που χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και σε νοικοκυριά που χρησιμοποιούν για τη θέρμανσή τους φυσικό αέριο. Ωστόσο, για περιβαλλοντικούς λόγους είναι απίθανο να δοθεί επιδότηση σε νοικοκυριά που χρησιμοποιούν καυσόξυλα.

  Το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να δοθεί φέτος με ελάχιστες αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Πέρυσι με βάση τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  -το εισοδηματικό και περιουσιακό κριτήριο για το επίδομα είναι

  α) Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος (2018) είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου 2019 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

  β) Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι το 2018 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η-1-2019 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

  γ) Μονογονεϊκές οικογένειες που είχαν το 2018 ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η-1-2019 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

  - το ποσό της επιδότησης ανέρχεται σε 0,16 ευρώ ανά λίτρο. Η επιδότηση αυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μέχρι και το τέταρτο

  - καταργείται το κριτήριο της επιφάνειας κατοικίας

  - διατηρούνται οι τέσσερις κλιματικές ζώνης για τον καθορισμό του ύψους της επιδότησης και συγκεκριμένα.

  ΖΩΝΗ Α (νομοί)

  Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας

  Το ποσό του επιδόματος σε αυτήν τη ζώνη κυμαίνεται από 200-350 € ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών

  ΖΩΝΗ Β (νομοί)

  Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής

  Το ποσό του επιδόματος σε αυτήν τη ζώνη κυμαίνεται από 144-252 € ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών

  ΖΩΝΗ Γ (νομοί)

  Αιτωλοακαρνανίας, 'Αρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου

  Το ποσό του επιδόματος σε αυτήν τη ζώνη κυμαίνεται από 88-154 € ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών

  ΖΩΝΗ Δ (νομοί)

  Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων

  Το ποσό του επιδόματος σε αυτήν τη ζώνη κυμαίνεται από 64-112 € ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών

  Πώς δίνεται

  Για να λάβει ένα νοικοκυριό ολόκληρο το επίδομα που δικαιούται θα πρέπει να αγοράσει πετρέλαιο αξίας τουλάχιστον ίσης με το διπλάσιο του επιδόματος. Στην περίπτωση αυτή του χορηγείται ολόκληρο το επίδομα. Έτσι, ακόμη και για αγορά μικρής ποσότητας πετρελαίου το επίδομα δίνεται ολόκληρο.

  Για παράδειγμα, νοικοκυριό με ζευγάρι και ένα παιδί στην Αττική δικαιούται επίδομα ύψους 97 ευρώ. Για το να λάβει ολόκληρο θα πρέπει να προμηθευτεί πετρέλαιο αξίας τουλάχιστον 194 ευρώ, δηλαδή περίπου 190 λίτρα.

  Νοικοκυριό με δυο παιδιά στα Γρεβενά δικαιούται επίδομα πετρελαίου θέρμανσης ύψους 300 ευρώ. Για να το λάβει ολόκληρο το νοικοκυριό θα πρέπει να αγοράσει πετρέλαιο αξίας τουλάχιστον 600 ευρώ, δηλαδή περίπου 595 λίτρα πετρελαίου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ