Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Οκτ-2020 07:54

  Φορολογικά κίνητρα για τις συγχωνεύσεις ΜμΕ

  Υπουργείο Οικονομικών: Έτσι θα μειωθεί η προκαταβολή φόρου εισοδήματος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση 

  Ομάδα εργασίας αποτελούμενη από 15 στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, τον πρόεδρο του ΚΕΠΕ και δικηγόρους ανέλαβε πριν από λίγες ημέρες το έργο, εν όψει και της αξιοποίησης των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μεγέθυνση και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ). 

  Έργο της Ομάδας Εργασίας, όπως αναφέρεται και στο ΦΕΚ, είναι η διαμόρφωση καθεστώτος κινητροδότησης για την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, μέσω της αύξησης του μεγέθους των ΜμΕ. Σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστούν - ενδεικτικά- οι εξής παράμετροι: 

  - η δημιουργία νέας μορφής αστικής επιχειρηματικής σύμπραξης, 

  - η προώθηση μετασχηματισμού σε ανώτερη μορφή εταιρικού σχήματος, 

  - η δημιουργία πλαισίου προώθησης συγχωνεύσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, 

  - η διαμόρφωση κινήτρων για εξωστρεφή clusters και προώθηση σχημάτων αρωγής και καθοδήγησης (mentoring). 

  Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέας αστικής επιχειρηματικής σύμπραξης αυτή θα αποτελέσει το ενδιάμεσο βήμα για την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων μεταξύ ατομικών επιχειρήσεων. Με βάση τον νόμο του 2019 από τις διαδικασίες εταιρικού μετασχηματισμού, δηλαδή συγχωνεύσεις, διασπάσεις, μετατροπές, εξαιρούνται οι ατομικές επιχειρήσεις εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες εταιρικές μορφές. Η νέα αυτή εταιρική μορφή θα έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, δηλαδή θα είναι μεταβατική, προκειμένου οι προς συγχώνευση Ατομικές Επιχειρήσεις να μπορέσουν να μετασχηματιστούν σε άλλη νομική μορφή. Βέβαια η επιτυχία αυτής της πρωτοβουλίας θα εξαρτηθεί από τα φορολογικά κίνητρα που θα δοθούν και από τα κεφάλαια που θα παρασχεθούν προς τα νέα σχήματα που θα δημιουργηθούν μετά τη συγχώνευση. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ