Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Σεπ-2020 16:00

  Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ

  Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:15

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του φόρου ακινήτων ολοκληρώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου. Ωστόσο, για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων το ποσό του φόρου που αναγράφεται στην εκκαθάριση δεν είναι και αυτό που είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν. Θα πληρώσουν λιγότερο καθώς αφαιρείται αυτόματα η πίστωση φόρου που δικαιούνται λόγω των δηλώσεων ενοικίων "Covid” που έχουν πραγματοποιήσει.

  Το Σάββατο αναρτήθηκαν συνολικά στο taxisnet περίπου 7,3 εκατομμύρια εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων. Το συνολικό ποσό που βεβαιώθηκε στους φορολογούμενους ανέρχεται σε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, το ποσό που θα κληθούν να καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι τελικά λιγότερο κατά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια. Ο λόγος είναι ότι οι φορολογούμενοι που υπέστησαν μείωση εισοδήματος λόγω της διοικητικής απόφασης "κουρέματος" των ενοικίων δικαιούνται αποζημίωση από το δημόσιο με τη μορφή της πίστωσης φόρου. Αυτή η πίστωση φόρου για όσους φορολογούμενους τη δικαιούνται έχει αφαιρεθεί αυτόματα από την οφειλή τους στο taxisnet. Εκτός από την πίστωση φόρου λόγω δηλώσεων ενοικίων "Covid" πολλοί φορολογούμενοι δικαιούνται και άλλες εκπτώσεις φόρου, όπως είναι η επιστροφή φόρου εισοδήματος.

  Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνουν πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων οι φορολογούμενοι που πρέπει να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει να πληροφορηθούν τις οφειλές εκτός ρύθμισης στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση του taxisnet, πριν κάνουν την οποιαδήποτε πληρωμή. Κι αυτό, διότι αν έχει πιστωθεί στον λογαριασμό τους η οποιαδήποτε έκπτωση, το ποσό, που θα πρέπει να πληρώσουν, θα είναι χαμηλότερο από αυτό, που εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

  Πιο συγκεκριμένα, για τις δηλώσεις "Covid" οι ιδιοκτήτες ακινήτων δικαιούνται έκπτωση φόρου για τη μείωση εισοδήματος που υπέστησαν. Το ποσό της πίστωσης φόρου ανέρχεται στο 20% του 60% του μισθώματος που καταβλήθηκε ή αλλιώς το 30% του ενοικίου που δεν εισέπραξε. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της υποχρεωτικής μείωσης των μισθωμάτων προέβλεπε "κούρεμα" 40%.

  Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ακινήτων υπέστη μείωση εισοδήματος 1.600 ευρώ. Δικαιούται έκπτωση φόρου 480 ευρώ. Στην περίπτωση που ο ΕΝΦΙΑ που του βεβαιώθηκε είναι ύψους 1.000 ευρώ, θα καταβάλλει τελικά ΕΝΦΙΑ ύψους 520 ευρώ.

  Τα στατιστικά 

  Το ποσό των 2,55 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν φέτος για τον ΕΝΦΙΑ οι περίπου 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα βασικά χαρακτηριστικά των στατιστικών που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είναι τα εξής:

  - εκδόθηκαν συνολικά 7.290.430 εκκαθαριστικά. Από αυτά 66.122 αφορούν νομικά πρόσωπα και 7.224.308 αφορούν φυσικά πρόσωπα

  - ο συνολικός φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 2.558.063.124 ευρώ

  - 1.284.890 ιδιοκτήτες απαλλάχθηκαν μερικώς ή ολικώς από τον ΕΝΦΙΑ με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

  - 3.394 ιδιοκτήτες απαλλάχθηκαν από τον ΕΝΦΙΑ επειδή διαμένουν σε μικρά και ακριτικά νησιά

  - Στο 1.145.448 ευρώ, το πλήθος συμψηφισμών και εκπτώσεων και στα 53.782.208,85 ευρώ το ποσό συμψηφισμών ΕΝΦΙΑ

  Διαβάστε ακόμη: 

  * "Ξεμπλοκάρει" η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ