Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Σεπ-2020 10:33

  Έφτασε η ώρα του φετινού ΕΝΦΙΑ

  Έφτασε η ώρα του φετινού ΕΝΦΙΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Ζήτημα μερικών ωρών είναι η ανάρτηση των φετινών εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο taxisnet. Από το απόγευμα της Παρασκευής 25 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών.

  Ο φετινός ΕΝΦΙΑ δεν θα έχει εκπλήξεις σε σχέση με πέρυσι για τη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων, πέραν των ιδιοκτητών ακινήτων σε 28 ακριτικά νησιά του Αιγαίου που με απόφαση του Πρωθυπουργού ο φόρος μηδενίζεται. Αυτός ήταν και ο λόγος μαζί με την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών σε 13 περιοχές της χώρας που καθυστέρησε τελικά η έκδοση των εκκαθαριστικών.

  Αυτή η καθυστέρηση έφερε και απόφαση για αλλαγή του ημερολογίου πληρωμής του φόρου. Ο φόρος ήταν να πληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο έως και τον Φεβρουάριο, αλλά τελικά η δόση του Σεπτεμβρίου μπορεί να πληρωθεί χωρίς προσαυξήσεις μαζί με τη δόση Οκτωβρίου έως τις 31/10.

  Τα βασικά χαρακτηριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ είναι τα εξής:

  -πρόκειται να εκδοθούν 7,35 εκατομμύρια εκκαθαριστικά σημειώματα από τα οποία τα περίπου 60.000 αφορούν τον ΕΝΦΙΑ νομικών προσώπων και τα υπόλοιπα 7,2 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα - ιδιοκτήτες ακινήτων.

  -το συνολικό ποσό φόρου που πρόκειται να κληθούν να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ

  Και φέτος θα ισχύσει η έκπτωση φόρου έως και 30% που θεσπίστηκε πέρυσι. Συγκεκριμένα η μείωση θα είναι και φέτος:

   -30% για αντικειμενική  αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ
  - 27% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ
  - 25% για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ
  - 20 % για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ
  - 10% για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ

  Εκτός από τις παραπάνω μειώσεις που ισχύουν για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, υπάρχουν και ειδικές μειώσεις που ισχύουν για ευπαθείς οικονομικά ομάδες. Η έκπτωση είναι 50% για ευπαθείς οικονομικά ομάδες και πλήρη απαλλαγή για πολύτεκνους και ανάπηρους με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

  Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ εμφανίζονται στην εφαρμογή περιουσιολογίου του taxisnet που είναι προσβάσιμη με τους προσωπικούς κωδικούς που διαθέτει κάθε φορολογούμενος.

  Διαβάστε ακόμη: 

  * Οι 10 περιοχές που μειώνονται και οι 3 που αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ