Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Αυγ-2020 07:56

  "Πρεμιέρα" σήμερα για τη μειωμένη προκαταβολή φόρου

  "Πρεμιέρα" σήμερα για τη μειωμένη προκαταβολή φόρου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Ανάσα ρευστότητας" πάνω 1,5 δισ. ευρώ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες αναμένεται να δώσει το μέτρο της μείωση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος που ενεργοποιείται  από σήμερα με την αποστολή των σχετικών email στους δικαιούχους, όπως τους προσδιόρισε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)

  Τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα  του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων ξεφουσκώνουν λόγω του "κουρέματος" της προκαταβολής φόρου έως και 85% ανακουφίζοντας, έτσι,  εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

  Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή οι δικαιούχοι θα λάβουν ένα εξατομικευμένο μήνυμα στη θυρίδα τους στο myTaxisnet με τις σχετικές οδηγίες. Θα αρκεί ένα απλό κλικ για την επανυποβολή της φορολογικής δήλωσης, με τα ίδια ακριβώς στοιχεία της αρχικής, ώστε να υπολογιστεί ο φόρος με το μειωμένο συντελεστή προκαταβολής. Δηλαδή, αρκούν το πολύ 5 λεπτά για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. 

  Προφανώς όσοι  υποβάλλουν για πρώτη φορά τη δήλωση τους, θα λάβουν την εκκαθάριση του φόρου απευθείας με το νέο μειωμένο συντελεστή προκαταβολής.

  Με τον τρόπο αυτό, η ΑΑΔΕ δίνει τη δυνατότητα σε πάνω από 350.000 επιχειρήσεις να επωφεληθούν άμεσα από το μέτρο. Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με την αρμόδια διεύθυνση φορολογικών εφαρμογών της ΑΑΔΕ, η σχετική διαδικασία θα διαρκούσε έως και 5 μήνες!  Η προθεσμία για την υποβολή των τροποποιητικών  δηλώσεων λήγει στις 30/12/2020.

  Υπολογίζεται μάλιστα ότι  θα υπάρχουν περιπτώσεις επαγγελματιών οι οποίοι όχι μόνο δεν θα καταβάλουν ούτε ένα επιπλέον ευρώ στην Εφορία, αλλά θα λάβουν και επιστροφή. Μόνο οι επιχειρήσεις που βγαίνουν αλώβητες από την πανδημική κρίση, όπως τα σούπερ μάρκετ και οι επαγγελματίες με μικρή πτώση τζίρου, η οποία δεν υπερβαίνει το 5% στο πρώτο εξάμηνο του έτους, θα επιβαρυνθούν φέτος με προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα υπολογιστεί στο 100% του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει για τα κέρδη που απέκτησαν το 2019.

  Η μείωση της προκαταβολής φόρου αφορά την πλειονότητα των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών αλλά κυρίως όσους καταγράφουν πτώση του τζίρου τους πάνω από 35% το πρώτο εξάμηνο του 2020, τις τουριστικές, τις εποχικές, καθώς και τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, για τις οποίες η προκαταβολή μηδενίζεται. 

  Για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση του τζίρου που είχαν το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, διαμορφώνεται με βάση την εξής κλίμακα:

  ■ Για μείωση τζίρου 5%-15%, η μείωση του φόρου θα είναι 30%.
  ■ Για μείωση τζίρου 15,1%-25%, η μείωση του φόρου θα είναι 50%.
  ■ Για μείωση τζίρου 25,1%-35%, η μείωση φόρου θα είναι 70%.
  ■ Για μείωση τζίρου μεγαλύτερη από 35%, η μείωση θα είναι 100%, δηλαδή θα μηδενίζεται η προκαταβολή.

  Για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ η μείωση της προκαταβολής ορίζεται σε 50%.

  Μηδενισμό της προκαταβολής φόρου θα έχουν οι εποχικές επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, που υπόκεινται σε ΦΠΑ. Εποχικές θα θεωρούνται όσες πραγματοποίησαν πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2019, καθώς και οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ