Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Αυγ-2020 20:55

  Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και περισσότερες e-συναλλαγές προτείνει η Επιτροπή Πισσαρίδη

  Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης και περισσότερες e-συναλλαγές προτείνει η Επιτροπή Πισσαρίδη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη 

  Μείωση της φορολογίας για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα που προκύπτουν από μισθωτή εργασία, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση της φοροδιαφυγής με ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών καθώς και ενσωμάτωση των εισοδημάτων σε ενιαία φορολογική κλίμακα ανεξαρτήτως πηγής, εισηγείται η Επιτροπή Πισσαρίδη στο σχέδιό της για τη δημιουργία ενός βιώσιμου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης. 

  Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει:

  Μείωση του βάρους στη μισθωτή εργασία με συνδυαστικά μέτρα όπως: 

  - (α) μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (για παράδειγμα μέσω ενός σταθερού ποσού εισφορών υγείας για όλους τους εργαζόμενους). 

  - (β)  απάλειψη της "εισφοράς αλληλεγγύης". Η σταδιακά κατάργηση της "εισφοράς αλληλεγγύης" περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια. Τελεί ένα από τα βασικά εργαλεία για τη μείωση της φορολογίας στα μεσαία εισοδήματα την οποία η κυβέρνηση θεωρεί ως ένα από τα αναπτυξιακά της εργαλεία. 

  - (γ) μείωση του ανώτατου ορίου ασφαλιστέου εισοδήματος. Ενσωμάτωση εισοδημάτων σε ενιαία κλίμακα φορολογίας, ανεξάρτητα από την πηγή. Ενίσχυση διαφάνειας στις συναλλαγές με θετικά κίνητρα για χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών, για αγοραστές και πωλητές, στοχευμένα σε κλάδους και επαγγέλματα υψηλής φοροδιαφυγής και επέκταση και στα νομικά πρόσωπα. Ετσι, η Επιτροπή προτείνει να αθροίζονται όλα τα εισοδήματα και να φορολογούνται με ενιαία κλίμακα, κάτι το οποίο εφόσον υλοποιηθεί θα προκαλέσει αύξηση του φορολογικού βάρους για φορολογούμενους που έχουν εισόδημα από πολλαπλές πηγές που φορολογούνται με ξεχωριστή κλίμακα (π.χ. ενοίκια, τόκους). Επίσης προτείνει θέσπιση κινήτρων οικονομικού χαρακτήρα τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους επαγγελματίες προκειμένου να πραγματοποιούν και να αποδέχονται αντίστοιχα, συναλλαγές με πλαστικό χρήμα. Στόχος εδώ είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. 

  Υπενθυμίζεται ότι όπως έγραψε το Capital.gr από το Σάββατο οι προτάσεις της Επιτροπής περιλαμβάνουν:   

  -Την ανάγκη μείωσης των φορολογικών συντελεστών φορολόγησης της μισθωτής εργασίας για τα μεσαία εισοδήματα, δηλαδή πάνω από τα πρώτα κλιμάκια. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος φορολογικός συντελεστής είναι 9% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ και από 10.000 έως 20.000 ευρώ είναι 22%. Παράλληλα, η επιτροπή ζητά την επανεξέταση της εισφοράς αλληλεγγύης ή ακόμη και την κατάργησή της. Η εισφορά επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές που κλιμακώνονται από 2,2% έως 10%.

  -Ενοποίηση των φόρων που επιβάλλονται στην ακίνητη περιουσία και μεταφορά τους σε τοπικό επίπεδο προκειμένου να έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα.

  -Θέσπιση αυξανόμενων αποσβέσεων προκειμένου να τονωθούν οι επενδύσεις και να ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα.

  -Την ανάγκη δημιουργίας του τρίτου πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης με εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού-αποταμιευτικού χαρακτήρα στην επικούρηση. Η πρόταση προβλέπει την άμεση εφαρμογή του νέου συστήματος σε όσους εισέρχονται για πρώτη φορά στην κοινωνική ασφάλιση και σε προαιρετική βάση για τους ήδη εργαζόμενους.

  Παράλληλα, η πρόταση της επιτροπής Πισσαρίδη περιλαμβάνει παρεμβάσεις για ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς, μείωση χρόνου έκδοσης δικαστικών αποφάσεων και επίλυσης διαφορών, βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, ψηφιοποίηση του κράτους, εκσυγχρονισμό της δομής του εκπαιδευτικού συστήματος σε όλες τις βαθμίδες, αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας, πράσινη ανάπτυξη και δημόσιες επενδύσεις και κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ