Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 05-Ιουλ-2020 08:00

  Και νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας αν απαιτηθεί

  Και νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας αν απαιτηθεί
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Εφεδρείες ρευστότητας έχει κρατήσει το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προχωρήσει σε νέο πακέτο μέτρων στήριξης της αγοράς και της οικονομίας- εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο. Αυτό σημειώνουν πηγές του οικονομικού επιτελείου μόλις μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό του έκτακτου πακέτου στήριξης των επιχειρήσεων και της απασχόλησης.

  Το έκτακτο πακέτο στήριξης της οικονομίας αποφασίστηκε επειδή η οικονομία κινείται με ρυθμούς σημαντικά χαμηλότερους των προσδοκιών της κυβέρνησης αλλά και του φόβου εκδήλωσης μαζικού κύματος απολύσεων το καλοκαίρι. Ο τουρισμός φέτος εκτιμάται ότι στην καλύτερη περίπτωση θα φέρει το 40% των εσόδων που έφερε το 2019 ενώ η απώλεια των θέσεων εργασίας στον τουριστικό κλάδο εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσει ακόμη και τις 200.000.

  Τα βασικά μέτρα έκτακτης στήριξης της οικονομίας  που αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο περιλαμβάνουν:

  -Τη μείωση έως και μηδενισμό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για φέτος. Η μείωση θα δοθεί ακόμη και σε επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου το α’ εξάμηνο του έτους έστω και κατά 5%. Για εποχικές επιχειρήσεις, δηλαδή αυτές που πάνω από το 50% του τζίρου τους πραγματοποιείται κατά το γ’ τρίμηνο του έτους θα έχουν μηδενική προκαταβολή φόρου.

  -Την επέκταση του δικαιώματος των επιχειρήσεων να τοποθετούν εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας έως και τον Σεπτέμβριο. Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά μπαίνει ανάχωμα στις απολύσεις αφού το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων για το εργατικό δυναμικό που χρησιμοποιούν μεταβιβάζεται στο κράτος.

  -Μηδενίζονται οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές για τις εποχικές επιχειρήσεις για το γ τρίμηνο του έτους.

  -Χορήγηση 3ου κύκλου Επιστρεπτέας Προκαταβολής κατά τον μήνα Αύγουστο, λαμβάνοντας υπόψη και την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Σε αυτόν τον κύκλο θα συμπεριληφθούν και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή μηχανή, οι οποίες ανήκουν στον τουριστικό κλάδο.

  -Επέκταση της πρόβλεψης για επιδότηση 60% των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και για τους μήνες Αύγουστο έως Οκτώβριο.

  Ανάλογου περιεχομένου θα είναι, εφόσον απαιτηθεί, και το επόμενο πακέτο στήριξης της αγοράς.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ