Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 26-Μαϊ-2020 12:26

  Κ. Πιερρακάκης: Πρωτοβουλία για οπτική ίνα στα ελληνικά νησιά

  Κ. Πιερρακάκης: Πρωτοβουλία για οπτική ίνα στα ελληνικά νησιά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17.09

  Το "ψηφιακό" ραντεβού με τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) παρουσίασε μεταξύ άλλων ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο υπουργός στην ίδια ενημέρωση αποκάλυψε ότι έχει υποβληθεί αίτημα στην ΕΕ για οπτική ίνα διασύνδεσης των ελληνικών νησιών με στόχο αναβαθμισμένο ιντερνετ.

  Συγκεκριμένα ο κ. Περρακάκης είπε ότι πρόκειται για μια καινούργια πρωτοβουλία που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα. " Έχουμε ζητήσει από το Connecting Europe Facility της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να υπάρξουν οπτικές ίνες με τα νησιά, για να μπορέσουν να φτάσουν, όντως, στο επίπεδο που βρίσκεται και η υπόλοιπη χώρα και να χρηματοδοτηθεί αυτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον αντίστοιχο τρόπο που χρηματοδοτείται σήμερα το ultra fast broadband,   για τις λεγόμενες λευκές περιοχές, το οποίο και συνεχίζεται σαν έργο, όπως το παραλάβαμε και θα έχει τελειώσει η δημοπρασία, εκτιμούμε, μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς”.

  Για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους ο υπουργός υπογράμμισε ότι θα καθιερωθεί η δυνατότητα τηλεδιάσκεψης των πολιτών με δημοσίους υπαλλήλους,

  "Ξεκινάμε με τις ΔΟΥ και την απόδοση κλειδάριθμου και θα συνεχίσουμε στα ΚΕΠ", ανέφερε χαρακτηριστικά  ο υπουργός κατά την ενημέρωση των μελών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών με θέμα "O ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και η υγειονομική κρίση ως επιταχυντής του μετασχηματισμού". Όπως εξήγησε ο υπουργός, δεν είναι δύσκολο με μια κάμερα να γίνει εφικτή η τηλεδιάσκεψη στο δημόσιο με τους δημοσίους υπαλλήλους.

  "Οι πολίτες θα  κλείνουν ραντεβού μέσω τηλεδιάσκεψης και η αρχή θα γίνει από τις ΔΟΥ, ήδη υπάρχει συνεργασία για τον θέμα με τον κ. Πιτσιλή".  Σημείωσε δε ότι αρκετές χώρες εφαρμόζουν τηλεδιάσκεψη στις δημόσιες υπηρεσίες" ενώ υπογράμμισε  πως σήμερα το σύνολο του Δημοσίου έχει την δυνατότητα να κάνει πιστοποιημένη τηλεδιάσκεψη.

  Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε την επιτυχία που είχαν τα μέτρα για ψηφιοποίηση τμημάτων του δημοσίου  μέσα στην καραντίνα και ως παράδειγμα ανέφερε ότι περίπου 357.000 πολίτες έχουν εγγραφεί στο σύστημα ψηφιακής συνταγογράφησης με πάνω από 1 εκατομμύριο συνταγογραφήσεις. Συνολικά, όπως είπε, 578 υπηρεσίες του δημοσίου προς τον πολίτη προχωρούν σήμερα στην ψηφιοποίηση.  "Η αλλαγή είναι να εμπιστευθεί ο κόσμος  τις ψηφιακές τεχνολογίες, γιατί το να βελτιώσουμε το κράτος να μικρύνουμε τη γραφειοκρατία και να κάνουμε την καθημερινότητα των πολιτών απλούστερη και καλύτερη είναι μια προτεραιότητα στην οποία θα μπορούσαν να δημιουργηθούν και ευρύτερες συναινέσεις".

  Παράλληλα, ωστόσο, σημείωσε τα προβλήματα που υπάρχουν με την διαλειτουργικότητα των συστημάτων στο Δημόσιο. Ως παράδειγμα χρησιμοποίησε τα ασφαλιστικά Ταμεία, λέγοντας ότι πολλά δεν είναι καν ψηφιοποποιημένα.

  Έργα Πληροφορικής

  Σε ότι αφορά τα έργα πληροφορικής, ο υπουργός είπε ότι αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση για το HRMS, το έργο του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο θα δημοπρατηθεί άμεσα. Επίσης έχει τελειώσει η διαβούλευση για την εθνική πύλη κωδικοποίησης που επίσης θα δημοπρατηθεί άμεσα, ενώ θα υπάρξει διαβούλευση για το έργο της "Διαύγειας 2". Σε διαγωνισμό βρίσκεται το έργο OSDP2 από το Υπουργείο Δικαιοσύνης που αφορά την ποινική δικαιοσύνη. Θα υπάρξει διαγωνισμός για το Media Center πολύ γρήγορα, μέσα στο επόμενο διάστημα. Όπως είπε "θα σηκωθεί για διαβούλευση μέσα στις επόμενες εβδομάδες το ERP, το σύστημα επιχειρησιακού σχεδιασμού του Δημοσίου, μόλις ολοκληρώσουμε τη συζήτηση με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, γιατί, κατά κάποιο τρόπο, business owner θα είναι αυτοί".

  Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών και με τεστ

  Η πρωτοβουλία του υπουργείου σε ότι αφορά την εκπαίδευση των πολιτών και την ενίσχυση των ψηφιακών δυνατοτήτων σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη είναι το  nationaldigitalacademy.gov.gr το οποίο έχει  ίδια φιλοσοφία με το gov.gr.

  Εξηγώντας πως λειτουργεί είπε ότι "βρήκαμε καλό υλικό, που παρέχεται αυτή τη στιγμή δωρεάν, από παρόχους εκπαιδευτικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, είτε είναι πανεπιστήμια, Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, είτε είναι εταιρίες, πολυεθνικές ή μη και εφόσον διατίθεται δωρεάν, να το αναρτήσουμε με συνδέσμους σε μία κεντρική σελίδα. Με ανοιχτή τη δυνατότητα, όποιος θέλει και αξιολογηθεί από εμάς το υλικό του ως ενδιαφέρον, να το βάλει και αυτό το υλικό εκεί. Προσφέρονται ήδη πάνω από 156 μαθήματα. Μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρχει και ένα διαγνωστικό τεστ. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ τι προγράμματα θα μπορούσαν να γίνουν για την τρίτη ηλικία, αλλά το σημείο κλειδί είναι τα προγράμματα αυτά να είναι καλά. Θα πατήσουμε το κουμπί μόνο όταν νιώσουμε ότι κάτι είναι στο επίπεδο που θέλουμε".

  Μ. Ντ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ