Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Μαϊ-2020 20:00

  ΥΠΟΙΚ: Στην τελική ευθεία για τη στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων ​

  ΥΠΟΙΚ: Στην τελική ευθεία για τη στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων ​
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Μεταβολή έκανε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στο σχεδιασμό του για τη λήψη μέτρων στήριξης των ιδιοκτητών ακινήτων.

  Ενώ αρχικός σχεδιασμός ήταν οι όποιες ελαφρύνσεις να δοθούν με τη φορολογική δήλωση του 2021, μετά τις έντονες αντιδράσεις των ιδιοκτητών, έρχονται τελικά από φέτος.

  Το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει πλέον μια σειρά από λύσεις για να ελαφρύνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από το "κούρεμα" των ενοικίων.

  Το βασικό σενάριο που εξετάζει πλέον το υπουργείο Οικονομικών είναι να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες στο taxisnet το ποσό των ενοικίων που δεν εισέπραξαν και να τους επιστραφεί μέρους της απώλειας με πίστωση φόρου που θα συμψηφιστεί με μελλοντικές υποχρεώσεις, όπως φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

  Το ποσοστό της πίστωσης φόρου θα κυμαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογα με το ύψος του ποσού που έχασε ο ιδιοκτήτης από το "κούρεμα" των ενοικίων. Όσο μεγαλύτερο είναι το ποσό της απώλειας, τόσο θα μειώνεται το ποσοστό της πίστωσης του φόρου.  

  Επίσης εξετάζεται:

  -η μείωση του φόρου εισοδήματος έως και 5%, στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης επιλέξει να εξοφλήσει εφάπαξ τον φόρο εντός της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης

  -η μείωση του φετινού ΕΝΦΙΑ για όσους ιδιοκτήτες επλήγησαν από τη μείωση των μισθωμάτων και εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο

  Υπενθυμίζεται ότι στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με διοικητική εντολή δόθηκε το δικαίωμα μείωσης του ενοικίου επαγγελματικής εγκατάστασης κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο.

  Για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας δόθηκε το ίδιο δικαίωμα για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Για τις επιχειρήσεις σε πληττόμενους ΚΑΔ δόθηκε το δικαίωμα μείωσης του ενοικίου για τον Απρίλιο.

  Το ίδιο δικαίωμα δόθηκε και στους φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτήν της μόνιμης κατοικίας των γονιών τους και τουλάχιστον ο ένας γονέας τους τέθηκε σε αναστολή σύμβασης εργασίας.

  Για τις επιχειρήσεις που παραμένουν και τον Μάιο κλειστές με κρατική εντολή δόθηκε το δικαίωμα μείωσης του ενοικίου κατά 40% και για τον Μάιο.

  Οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης των ιδιοκτητών πρόκειται να ληφθούν εντός του μήνα και να θεσπιστούν είτε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είτε με διάταξη στη Βουλή εφόσον ανοίξει και λειτουργήσει κανονικά.

  Σε κάθε περίπτωση εντός του καλοκαιριού θα ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί εκτάκτως
  Παρασκευή 5-Ιουν-2020