Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Μαϊ-2020 20:07

  Ο σχεδιασμός για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις

  Ο σχεδιασμός για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου έναν μήνα και χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν ήδη προχωρήσει στην εκπλήρωση της σχετικής φορολογικής υποχρέωσης. Στο υπουργείο Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχουν κάνει τον σχεδιασμό τους για το ζήτημα. Η περίοδος υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων ολοκληρώνεται στο τέλος Ιουνίου.

  Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχουν κάνει:

  - θεωρείται δεδομένη η παροχή παράτασης στην περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Η νέα προθεσμία που εξετάζεται από ΥΠΟΙΚ και ΑΑΔΕ είναι η 31η Ιουλίου

  - το ημερολόγιο πληρωμής του φόρου εισοδήματος για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα παραμείνει (προς το παρόν) το ίδιο. Δηλαδή ο φόρος εισοδήματος θα εξοφληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο

  Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί στο taxisnet 255.550 φορολογικές δηλώσεις, περιλαμβανομένων των δηλώσεων για τα εισοδήματα από ενοίκια (Ε2) και των δηλώσεων πληροφοριακών στοιχείων επιχειρηματικής δραστηριότητας  από τις οποίες προέκυψαν:

  - 154.578 μηδενικά εκκαθαριστικά, δηλαδή δεν προκύπτει επιστροφή ή καταβολή φόρου

  - 39.989 πιστωτικά εκκαθαριστικά με μέσο επιστρεφόμενο ποσό 299,7 ευρώ

  - 60.983 χρεωστικά εκκαθαριστικό με μέσο οφειλόμενο φόρο ύψους 441 ευρώ. 

  Υπολογίζεται ότι ο συνολικός αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν φέτος θα ανέλθει στα 6,4 εκατομμύρια. 

  Στο τραπέζι βρίσκονται παράλληλα προτάσεις παρεμβάσεων για τη διευκόλυνση και ελάφρυνση των φορολογούμενων. Συγκεκριμένα, εξετάζεται:

  - η πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε μηνιαίες και περισσότερες δόσεις. Οι εισηγήσεις προβλέπουν εξόφληση του φόρου σε έξι μηνιαίες δόσεις, από τον Ιούλιο έως και τον Δεκέμβριο

  - η παροχή έκπτωσης για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος εξοφλήσει το σύνολο του φόρου εντός της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης, εξετάζεται να δοθεί έκπτωση 3-5%.

  Στο μεταξύ, σημαντικές φορολογικές υποχρεώσεις έχουν μεταφερθεί στο τέλος Αυγούστου για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους που έχουν πληγεί από την κρίση. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και  δόσεις ρυθμισμένων οφειλών (π.χ. 12 ή 120 δόσεις) και δόσεις βεβαιωμένων οφειλών (π.χ. φόρο κληρονομιάς, γονικής παροχής). Αυτές  οι φορολογικές οφειλές έχουν ανασταλεί έως και το τέλος Αυγούστου 2020. Αυτό που εξετάζεται σοβαρά από το υπουργείο Οικονομικών είναι αυτές οι φορολογικές οφειλές να μπορούν να ρυθμιστούν και να εξοφληθούν σε πολλές δόσεις και σίγουρα πολλές περισσότερες από τις 24 που προβλέπει η πάγια ρύθμιση οφειλών. Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι να γίνει αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων ειδικά για αυτές τις φορολογικές οφειλές που θα λήξουν τον Αύγουστο.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ