Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 12-Απρ-2020 08:00

  Ζυγίζουν τις φορο-εκπτώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

  Ζυγίζουν τις φορο-εκπτώσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Στη ζυγαριά έχουν βάλει στο υπουργείο Οικονομικών όλες τις επιλογές για την παροχή ελαφρύνσεων στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι επιλογές που εξετάζονται είναι αρκετές αλλά έχουν ως βασική στόχευση να δοθούν κυρίως στους ιδιοκτήτες οι οποίοι είχαν μείωση εισοδήματος λόγω της έκπτωσης ενοικίου που δόθηκε  στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση και στους εργαζομένους της.

  Η απόφαση για τη στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων είναι δεδομένη  αλλά θα φανεί στις τσέπες τους το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

  Στο πλαίσιο αυτό οι λύσεις που εξετάζονται από το οικονομικό επιτελείο για τους ιδιοκτήτες περιλαμβάνουν:

  -την παροχή έκπτωσης από τον ΕΝΦΙΑ για όσους ιδιοκτήτες προχωρήσουν στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου εντός της προθεσμίας πληρωμής ης πρώτης δόσης. Η έκπτωση εξετάζεται να είναι της τάξης του 5% έως 10%. Τα εκκαθαριστικά του φετινού ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εκδοθούν εντός του Αυγούστου και η πληρωμή του φόρου να γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο έως και τον Ιανουάριο 2021. Έτσι, την έκπτωση εφάπαξ εξόφλησης θα λάβουν οι ιδιοκτήτες που θα εξοφλήσουν το σύνολο του ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβριο

  -την παροχή ειδικής έκπτωσης από τον ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες οι οποίοι έχουν υποστεί μείωση εισοδήματος λόγω του μέτρου της περικοπής ενοικίου από πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε αυτές. Το μέτρο  εξετάζεται να πάρει τη μορφή της μείωση του ΕΝΦΙΑ μόνο για τα ακίνητα για τα οποία οι φορολογούμενοι εισέπραξαν μειωμένο ενοίκιο. Η συγκεκριμένη παρέμβαση παρουσιάζει πολλές τεχνικές δυσκολίες και δεν αποκλείεται τελικά να δοθεί μεγαλύτερη έκπτωση για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου (π.χ. 25%) για τους ιδιοκτήτες που υπέστησαν μείωση εισοδήματος.

  Σημειώνεται ότι για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με διοικητική εντολή και τους εργαζομένους τους θεσπίστηκε το δικαίωμα καταβολής του 60% του ενοικίου Μαρτίου και Απριλίου για επαγγελματική στέγη και πρώτη κατοικία, αντίστοιχα. Για τις επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας και τους εργαζομένους τους που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας το ίδιο δικαίωμα αφορά μόνο τον μήνα Απρίλιο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ