Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Απρ-2020 08:00

  Πυροσβεστικές αλλαγές στη φορολογία

  Πυροσβεστικές αλλαγές στη φορολογία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Σε σημαντική διεύρυνση του πεδίου των δικαιούχων της μείωσης του ενοικίου προχωρά η κυβέρνηση μετά τη σχετική σύγχυση που είχε δημιουργηθεί σε ενοικιαστές και ιδιοκτήτες, αλλά και τη διαπίστωση ότι τη μείωση δικαιούνταν περιορισμένο φάσμα της αγοράς. Αλλαγές έρχονται και στον τρόπο εξόφλησης φορολογικών οφειλών που ανεστάλησαν.

  Αναφορικά με το ζήτημα των ενοικίων με τροπολογία που, εκτός απροόπτου, έρχεται σήμερα στη Βουλή θα επεκταθεί και στις επιχειρήσεις και σε εργαζόμενους πληττόμενων κλάδων η έκπτωση του ενοικίου.

  Σύμφωνα με ό,τι προβλέπεται σήμερα, οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με διοικητική εντολή καθώς και οι εργαζόμενοι σε αυτές, δικαιούνται για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο να καταβάλλουν το 60% του μισθώματός τους για την επαγγελματική στέγη και την κύρια κατοικία αντίστοιχα.

  Με την τροπολογία που έρχεται στη Βουλή το σχετικό δικαίωμα επεκτείνεται και στις επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (δηλαδή αυτές που εξακολουθούν να λειτουργούν αλλά εμφανίζουν μείωση τζίρου), καθώς και στους εργαζομένους τους οι οποίοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας.

  Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν σκέψεις για αυτές τις επιχειρήσεις το μειωμένο ενοίκιο να ισχύσει μόνο για τον Απρίλιο προκειμένου να μην υπάρξει σύγχυση αλλά και ένταση των τριβών μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών που ήδη έχουν εκδηλωθεί για το ζήτημα της μείωσης των μισθωμάτων. Στην τελική μορφή της τροπολογίας θα ξεκαθαριστεί αν η μείωση του ενοικίου θα αφορά έναν ή δυο μήνες.

  Άλλες παρεμβάσεις φορολογικού χαρακτήρα που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών είναι:

  - η θέσπιση έκτακτης ρύθμισης για την τμηματική εξόφληση των φορολογικών οφειλών που έχουν ανασταλεί  και λήγουν στο τέλος Αυγούστου. Οι οφειλές αυτές θα μπορούν να εξοφληθούν σε σημαντικά περισσότερες δόσεις από τις έως 24 που προβλέπεται σήμερα (πιθανόν έως 48)

  - η καθυστέρηση έναρξης εξόφλησης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που κάθε χρόνο ξεκινά τον Ιούλιο. Στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για έναρξη πληρωμής του φετινού φόρου εισοδήματος τον Αύγουστο σε μηνιαίες και όχι διμηνιαίες δόσεις που ισχύει σήμερα.

  Επεκτείνεται σε περισσότερους η κατά 40% μείωση μισθώματος 

  Όπως αναφέρει εξάλλου σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών με τροπολογία επεκτείνει τη μείωση του μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων και μισθώσεων κύριας κατοικίας κατά 40% για τον μήνα Απρίλιο, ώστε να καλυφθούν και οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία, καθώς και οι εργαζόμενοι σε αυτές.

  Με τη διάταξη επεκτείνεται στις πληγείσες επιχειρήσεις το μέτρο που ήδη ισχύει για τις επιχειρήσεις οι οποίες διέκοψαν τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή. Παράλληλα, επιτυγχάνεται η ίση μεταχείριση εργαζομένων που πλήττονται λόγω της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, ώστε να δικαιούνται μερική καταβολή στη σύμβαση μίσθωσης κύριας κατοικίας όχι μόνο οι απασχολούμενοι σε επιχείρηση της οποίας ανεστάλη ή απαγορεύθηκε η λειτουργία με κρατική εντολή, αλλά και οι εργαζόμενοι των οποίων ανεστάλη η σύμβαση εργασίας, λόγω του γεγονότος ότι η επιχείρηση στην οποία απασχολούνται έχει πληγεί.

  Για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι επωμίζονται την προσωρινή και έκτακτη μείωση του μισθώματος, στο πλαίσιο του διαμοιρασμού των βαρών εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, προβλέπεται αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών για 4 μήνες ή, σε περίπτωση που δεν κάνουν χρήση της αναστολής και πληρώσουν εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, έκπτωση 25% επί των παραπάνω υποχρεώσεων.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ