Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Ιαν-2020 09:30

  Πέντε κινήσεις για την e-εφορία

  Πέντε κινήσεις για την e-εφορία
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Σπύρου Δημητρέλη

  Στην τελική ευθεία βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για την εφαρμογή ειδικών ηλεκτρονικών διαδικασιών που θα φέρουν τη φορολογική διοίκηση σε ένα νέο επίπεδο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και εξυπηρέτησης των φορολογούμενων. Με μια σειρά από παρεμβάσεις που άρχισαν ήδη να ξεδιπλώνονται οι βελτιώσεις.

  Με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Γ. Πιτσιλή, καθορίστηκαν οι τύποι ταμειακών μηχανών που θα πρέπει υποχρεωτικά να αποσυρθούν και να αντικατασταθούν έως τις 31 Μαϊου στο πλαίσιο της διασύνδεση των ταμειακών με το taxis για την μετάδοση των στοιχείων λιανικών πωλήσεων. Η σχετική απόφαση προβλέπει φορολογικό πρόστιμο ύψους 500 ευρώ σε όποια επιχείρηση δεν συμμορφωθεί.

  Μιλώντας στο συνέδριο e-θέμις ο διοικητής της ΑΑΔΕ σημείωσε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει ενημέρωση των επαγγελματιών για την απόσυρση των ταμειακών μηχανών αλλά και ότι έρχονται αποφάσεις για τον τρόπο διασύνδεση τους με το taxis.

  Παράλληλα, ο διοικητής της ΑΑΔΕ ανέφερε τις παρεμβάσεις που έρχονται στο πεδίο της πληροφορικής με στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Αυτές οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:

  - εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης: η απόφαση για μορφότυπο ηλεκτρονικού τιμολογίου και τους παρόχους ηλεκτρονικής τιμολόγησης βρίσκεται στο στάδιο των υπογραφών.

  - εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων: σε τελικό στάδιο βρίσκονται και η απόφαση για διαβίβαση των παραστατικών στα ηλεκτρονικά βιβλία.

  - ηλεκτρονικοποίηση όλων των δηλώσεων  που υποβάλλονται έγχαρτα: ήδη προχωρά η ηλεκτρονικοποίηση των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου.

  Παράλληλα έγινε γνωστό ότι έρχεται απόφαση της ΑΑΔΕ για την ενεργοποίηση έμμεσων τεχνικών ελέγχου για τις επιχειρήσεις

  *Η λίστα με τις ταμειακές που αποσύρονται εμφανίζονται στη δεξιά στήλη 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων